30 Haziran 2016, Perşembe 10:40:37

İşte Atatürk Havalimanı saldırısının tüm detayları

Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan teröristlerin saldırıyı nasıl gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
  • TAV Güvenlik ne iş yapar, saldırının hiç bir anında esamesi okunmuyor... Başlarındaki müdür ve yardımcıları, güvenlik personeli ne iş yaparlar? Saldırı esnasında polis, gümrük muhafaza memuru müdahale ediyor. Peki TAV Güvenlik nerede?
  • İlk tahmin korkunç ama doğru çıktı artık ne yapmaya çalıştığınızı analiz edebilen ve korkmadan yazıp çizebilen insanlarımız var bakalım ikinci tahmin sıra Rusya da deniliyor, evet Rusya da eylem yapılacak deniliyor, gerçeklik payı var ki Ruslar bütün havaalanlarında güvenlik önlemlerini artırdı. cia ininde mi ınında..
  • bunlar kimin kardeşleri?
  • bunlar zamanında rusyaya karşı savaşıyor diye camilerde dualar ettiğimiz çeçenler. gördüğünüz gibi bir kere teröre bulaşan adamı bir daha normale döndürmek mümkün değil. bugün işime yarıyor diye destek verirsin, yarın tasmasını tutan el değişince döner seni ısırır.
  • Başbakan zaafiyet yok demişti ama açıkça görülüyor ki mitin önceden istihbarat bilgileri paylaşması bu adamların aylardır oralarda dolaşması keşif yapması ev kiralayıp oturmaları en çok dikkatimi çeken de taksiyle otoparka kadar gelmeleri ilk ana girişteki güvenliği geçmeleri gerçekten bu iş bu kadar kolay olmamalı o kadar kolay oraya ulaşmamalıydılar ademekki neymiş ülkeye her önüne geleni almayacaksın ana girişte normal araçları didik didik edip de taksiye geç demeyeceksin bunlar güvenlik zaafiyeti değil de nedir.
  • şu yabancilari ulkeye ala ala devletin resmen icine ettiler.elini kolunu sallayan tutkiyeyr yerlesiyor.kendi ulkemizde azinlik duruma dustuk resmen.kendi vatandasimiz ac ve diger insanlari doyurma calisiyoruz.suriyelileri aldigimizdan beri ulke daha beter karisti.ama olan benim ulkemin vatandasina oluyor.almayin artik ulkeye yabancilari sinir disi edin.adamlar resmen yerlesti ulkeye .tyrkiyeye bir gelen bir daha gitmiyor.
  • al iste poetin in uzun kollu
  • Ruslar sözde bunlarin Suriye'de ağızlarına ediyor. Neden Moskova değilde İstanbul o zaman?? Bu işte bir iş var gibi.
  • Suriyede yediğimiz hurmalar şimdi bizi tırmalıyor.Çalma el kapısını çalarlar kapını. Olan vatandaşa oluyor.
  • Adam Rus uyruklu degil, o zaman Uygurlarda Cin uyruklu, siyasi haber yapiyorsunuz

Atatürk Havalimanı'nı kana bulayan teröristlerin saldırıyı nasıl gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Terör örgütü IŞİD üyesi 3 canlı bomba Vatan Caddesi’nden taksiye binerek Atatürk Havalimanı’na geldi. Dış arama noktasından polise takılmadan geçen taksideki teröristler Dış Hatlar Terminali önünde inince silahlarını çıkarıp patlayıcı olan yeleklerini giyerek 3 ayrı noktaya dağıldı. Önce Kalaşnikof’la ateş açan sonra da patlayıcıları infilak ettiren canlı bombalardan birinin Rus uyruklu Çeçen Osman Vadinov olduğu tespit edildi.

İstanbul Atatürk Havali-manı’nda önceki gece saat 21.51’de meydana gelen saldırının detayları ortaya çıkarken İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 3 canlı bombanın, Fatih Vatan Caddesi Şair Fuzuli Sokak girişinde, saat 21.00 sıralarında Mahmut Bağış’a ait 34 TEE 96 plakalı taksiye binerken kameralara yansıyan görüntülerini saptadı. Elde edilen bilgilere göre 3 teröristin yanında 3 sırt çantası ve bir valiz vardı.

Taksi, Atatürk Havalimanı girişinde, polislerin şüphelendikleri araçları çevirdiği arama noktasını hiçbir engelle karşılaşmadan geçti. Teröristler Dış Hatlar Geliş Terminali önünde indiler. Valizi açıp içinden çıkardıkları mont ve ceketleri giyip Kalaşnikof silahlarını gizledikten sonra biri otoparka, biri dış hatlar gelişe, biri de dış hatlar gidişe yöneldi.

Bu sırada otoparka giren güvenlikçi üç kişinin sıcağa rağmen giydikleri ceket ve montlardan şüphelenerek polise bildirildi. Bir sivil polis, dış hatlar geliş A kapısına ilerleyen teröriste yaklaşarak kimliğini sordu. Terörist ateş açıp polisi omuzundan yaraladı. Otoparktan silah sesi gelince, uçaktan inen yolcuların araçlara bindiği geliş terminalinin önündeki canlı bomba kendini patlattı. Büyük bir panik yaşanırken aralarında üç taksici ile işten çıkan personelin de bulunduğu çok sayıda kişi burada yaşamını yitirdi.

POLİS 10 EL ATEŞ ETTİ

Panikten yararlanıp otopark tarafından üst kata çıkan ikinci canlı bomba, A kapısından gidiş terminaline Kalaşnikofla ateş açarak girdi. Silahsız güvenlik görevlilerinin bulunduğu x-ray cihazlarının yanından terminale giren canlı bomba CIP bölümüne kadar ilerlemeyi başardı. Pasaport kontrol noktası önünde girişleri kontrol eden polis memuru Y.D, duvara siper aldı. Tam önünden geçerken ateş edeceği sırada terörist erken davranarak polis memurunu karnından vurdu. Polis memuru yaralı olarak 10 el ateş etti. Yere düşen teröristin silahı elinden fırladı. Bu sırada çevredekileri uzaklaşmaları için “Bomba” diye bağırarak uyaran polis memuru, canlı bombanın pimi çekmeye hazırlandığını görünce uzaklaşmak zorunda kaldı. Canlı bomba da butona bastı ve bombayı patlattı. Polis memurunun uyarısı nedeniyle çevredekiler uzaklaştığı için beton zemini delen o müthiş patlamada ölen olmadı.

GÜMRÜK MEMURU VURDU

Alt katta personelin de giriş yaptığı A kapısından geliş terminaline giren ilk ateşi açarak polisi yaralayan 3. canlı bombanın amacı ise kaçanların yığıldığı gümrük noktasına yakın bir yerde katliam yapmaktı. Terörist, panik halinde kaçışan yolcuların üzerine silahını ateşleyip ilerlerken Simit Sarayı önünde gümrük görevlisi Umut Sakaroğlu tarafından vuruldu. Yere düşen canlı bomba kendini patlatınca, Umut Sakaroğlu da şehit oldu.

ÖLÜMLER İKİ PATLAMADA

Ölümlerin tamamı geliş katındaki iki patlamada, yolcu bekleme alanında ve dışarıdaki servis ve taksi alanında gerçekleşti. Türkiye’yi dehşete düşüren saldırıda 42 kişi hayatını kaybetti. Canlı bombalarla birlikte bu sayı 45 oldu.

Olaydan sonra iki adet patlamamış el bombası bulundu. Menşei henüz tespit edilemeyen el bombalarından biri teröristlerin el çantasında diğeri de terminalde bulundu.

Polis dün, teröristlerin kaldığı Fatih’teki evi bastı. Evde dijital malzemeler ve örgütsel dokümanlar bulundu.

MİT 20 GÜN ÖNCE UYARMIŞ

Canlı bombalardan Çeçen Osman Vadinov’un bombalı saldırı öncesi IŞİD’in Suriye’deki üssü Rakka’dan gelerek Türkiye’ye giriş yaptığı belirlendi. 2015 yılında da yine Türkiye’ye geldiği ddia edilen Vadinov’un Türkiye’de irtibatlı olduğu kişilerin tespit edilmesi amacıyla çalışma başlatıldı. MİT’in de saldırıdan 20 gün önce tüm il emniyet müdürlüklerine hassas bölgelere yönelik IŞİD terör örgütü üyelerince bombalı saldırı düzenleneceği yönünde uyarı yazısı gönderdiği iddia edildi. Saldırıda 4. bir kişinin daha bulunduğu ve kaçtığı iddia edilirken sınır kapılarında önlemler artırıldı.

TERÖRİSTLERİ GETİREN TAKSİCİ: YABANCI BİR DİLDE KONUŞTULAR

Teröristlerin Atatürk Havalimanı’na gelirken bindiği taksinin şoförü Mahmut Bağış, olaydan sonra Emniyet’e götürüldü. İfadesi alınan Bağış, 3 kişinin havalimanına gidinceye kadar kendi aralarında yabancı dilde konuştuklarını, konuşmalarından hiçbir şey anlamadığını söyledi. 

KAHRAMAN GÜMRÜKÇÜ

Girne Amerikan Üniversitesi mezunu Umut Sakaroğlu, Atatürk Havalimanı’nda gümrük muhafaza memuruydu. Teröristlerden birini geliş katında vurdu. Kendini patlatan canlı bombayla birlikte yaşamını yitirdi. Hatay’daki ailesi acı haberle yıkılırken bir gümrük görevlisi olayı şöyle anlattı: “Saldırgan, ilk kontrolün olduğu noktadan geçiyor. Ve elinde silahla taraya taraya gidiyor. O sırada, Umut, terörist ile karşı karşıya geliyor. Umut da silahlıydı. Ve saldırgana müdahale ettiğini değerlendiriyoruz. O müdahale sonrası saldırgan üzerindeki bombayı patlıyor. Patlama, gelen yolcuları bekleyen kişilerin olduğu alana çok yakın. Maalesef Umut Sakaroğlu da o anda şehit oldu. Eğer Umut’un o müdahalesi olmasaydı, can kaybı daha fazla olabilecekti.” 

Yer hizmetlerinde çalışan 36 yaşındaki Yusuf Haznedaroğlu, Nilsu Özmeriç’le nişanlıydı. Düğünleri 10 gün sonra yapılacaktı. Terminalin önünde eve gitmek için servis beklerken mesai arkadaşları Çağatay Çöl (26) ve Abdülhekim Bugda’yla (27) birlikte öldü. Arkadaşları Doğu Türkistan kökenli Abdülhekim Bugda’nın işe girmek için çok uğraştığını, ilk maaşını geçen hafta alınca kendilerine yemek ısmarladığını söyledi. 

Turizmci Mustafa Arı (36) İstanbul’da gezdirdiği turistleri havalimanına bırakmış, terminalden çıkıyordu.  3 ay sonra ikinci kez baba olacaktı.

İlk patlama, Havalimanı Durağı’na bağlı taksicilerin yolcu beklediği noktaya çok yakındı. Taksi şoförleri Mustafa Bıyıklı, Ali Zülfikar Yorulmaz ve Erol Eskisoy hayatını kaybetti. Erol Eskisoy (42), 5 çocuk babasıydı. 

Serkan Türk (29), Büyükmece Mimaroba Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmeniydi. Annesiyle birlikte havalimanına misafirlerini karşılamaya gitmişti. Otomobilde beklerken silah seslerini duyunca annesine “Ben bir bakıp geleyim” dedi, dönemedi.

Ressam Ercan Sebat da Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda ölenler arasındaydı.

Ben hiç savaşmadım

Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısında hayatını kaybeden THY personeli Gülşen Bahadır’ın kısa bir süre önce Facebook’taki hesabından “Ben hiç savaşmadım” başlıklı bir yazı paylaştığı öğrenildi.

Ağlatan liste

Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıda ölenlerin sayısı 45’e çıktı. Kurban yakınlarının acılı bir bekleyişe girdiği Adli Tıp Morgu’ndaki cesetlerden 3’ü bombanın etkisiyle parçalanmış canlı bombalara ait. 5 cesedin kimlikleri saptanamadı. Aralarında Suudi Arabistan, Irak, İran, Tunus, Ürdün, Özbekistan, Doğu Türkistan ve Ukrayna vatandaşlarının da bulunduğu ölenlerden kimlikleri saptananların isimleri şöyle:

Çağlayan Çöl, Mustafa Bıyıklı, Erol Eskisoy, Sıddık Turgan, Fernat Akkaya, Kerime Amiri (Suudi Arabistan), Ertan An, Ali Zülfikar Yorulmaz, Serkan Türk, Göksel Kurnaz, Özgül İde, Fathı Bayoudh (Tunus),  Mahmut Merk, Sıddık Peçenek, Umut Sakaroğlu, Mukhiddionv Samad (Özbekistan), Hüseyin Tunç, Salar Davudi Kohnehshahri (İran), Taner Misfir Almaki (Suudi Arabistan), Ercan Sebat, Mustafa Husham Saeed (Irak), Ethem Uzunsoy, Tevfik Yusuf Haznadaroğlu, Meryem Amiri (Suudi Arabistan), Zehra Amiri (Suudi Arabistan), Mahmut Çizmecioğlu, Hüda Amiri (Suudi Arabistan), Nisreen Hasmed Shammad (Ürdün) Vafika Ali Bilal (Irak), Adem Kurt, Habibullah Sefer, Murat Güllüce, Abdülhekim Buğda (Doğu Türkistan), Abdurrahman Abdullah İbedullah, Muhammed Eymen Demirci, Laryska Tsybaklova (Ukrayna), Merve Yiğit.  

(Hürriyet)

İşte Atatürk Havalimanı saldırısının tüm detayları

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

TAV Güvenlik ~ 8 yıl önce
TAV Güvenlik ne iş yapar, saldırının hiç bir anında esamesi okunmuyor... Başlarındaki müdür ve yardımcıları, güvenlik personeli ne iş yaparlar? Saldırı esnasında polis, gümrük muhafaza memuru müdahale ediyor. Peki TAV Güvenlik nerede?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 8 yıl önce
Güvenliğin elinde silahmı var ne yapmasını bekliyorsun adamlar sıkarak geliyor patlatarak giriyor nasıl durdursun bi söylesene mantığın alıyormu bunu bi düşün
bay x ~ 8 yıl önce
tav güvenlikte silah olsaydı emin ol bu kadar ölüm olmazdı.ama tav güvenlik görev olarak yolcuların üst ve bagaj güvenliğini sağlayıp uçuşlarını sağlar.ayrıca bir havalimanı çalışanı olarak o gece güvenlikler üzerlerine düşeni fazlasıyla yaptılar diyebilirim...
cia ~ 8 yıl önce
İlk tahmin korkunç ama doğru çıktı artık ne yapmaya çalıştığınızı analiz edebilen ve korkmadan yazıp çizebilen insanlarımız var bakalım ikinci tahmin sıra Rusya da deniliyor, evet Rusya da eylem yapılacak deniliyor, gerçeklik payı var ki Ruslar bütün havaalanlarında güvenlik önlemlerini artırdı. cia ininde mi ınında..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fkurt ~ 8 yıl önce
bunlar kimin kardeşleri?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alamanci ~ 8 yıl önce
almanyada üst arama yerlerinde guvenlikcilerin yaninda veya arkasinda silahli polisler durur ama istanbulda öyle bisey yok bildigim kadariyla.bence kapi girislerinden sonra üst arama yerlerinde agir silahli polislerimiz olmasi lazim belki öylede yine ölü olurdu ama belki bukadar olmazdi
qwe ~ 8 yıl önce
bunlar zamanında rusyaya karşı savaşıyor diye camilerde dualar ettiğimiz çeçenler. gördüğünüz gibi bir kere teröre bulaşan adamı bir daha normale döndürmek mümkün değil. bugün işime yarıyor diye destek verirsin, yarın tasmasını tutan el değişince döner seni ısırır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ahl eski çalışan ~ 8 yıl önce
ahl'de de güvenliğin arkasında silahlı polis memuru durur, hatta kontuarlarda gezen sivil memurlar(tüm departmanlardan)vardır,özel harekatçılar vardır ancak burada bir sıkıntı var.Acaba iftar ile ilgili bir zaaf mıdır?Teröristler de bunu mu hesapladı? Tabiiki Silahsız tav güvenlikten silahli üzerinde bomba sarılı teröristleri durdurması beklenemez.
Zaafiyet ~ 8 yıl önce
Başbakan zaafiyet yok demişti ama açıkça görülüyor ki mitin önceden istihbarat bilgileri paylaşması bu adamların aylardır oralarda dolaşması keşif yapması ev kiralayıp oturmaları en çok dikkatimi çeken de taksiyle otoparka kadar gelmeleri ilk ana girişteki güvenliği geçmeleri gerçekten bu iş bu kadar kolay olmamalı o kadar kolay oraya ulaşmamalıydılar ademekki neymiş ülkeye her önüne geleni almayacaksın ana girişte normal araçları didik didik edip de taksiye geç demeyeceksin bunlar güvenlik zaafiyeti değil de nedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gwe denilen rus ~ 8 yıl önce
gwe denilen şahıs teröristlerden biri rus uyruklu çeçen diye çeçenleri zan altında bırakmaya çalışan bir rus vatandaşı olduğun belli.senin rus larda suriyede tükmenleri katlediyorlar..
leman ~ 8 yıl önce
şu yabancilari ulkeye ala ala devletin resmen icine ettiler.elini kolunu sallayan tutkiyeyr yerlesiyor.kendi ulkemizde azinlik duruma dustuk resmen.kendi vatandasimiz ac ve diger insanlari doyurma calisiyoruz.suriyelileri aldigimizdan beri ulke daha beter karisti.ama olan benim ulkemin vatandasina oluyor.almayin artik ulkeye yabancilari sinir disi edin.adamlar resmen yerlesti ulkeye .tyrkiyeye bir gelen bir daha gitmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
m ~ 8 yıl önce
al iste poetin in uzun kollu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Moskova ~ 8 yıl önce
Ruslar sözde bunlarin Suriye'de ağızlarına ediyor. Neden Moskova değilde İstanbul o zaman?? Bu işte bir iş var gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hurma ~ 8 yıl önce
Suriyede yediğimiz hurmalar şimdi bizi tırmalıyor.Çalma el kapısını çalarlar kapını. Olan vatandaşa oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayir ~ 8 yıl önce
Adam Rus uyruklu degil, o zaman Uygurlarda Cin uyruklu, siyasi haber yapiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000