12 Mart 2010, Cuma 13:58:30

İŞTE AHL'Yİ KURTARACAK PLAN

Atatürk Havalimanı’na neşter vuruldu. 06-24 pistinin bakım ve uzatma işleri için kapatılmasından sonra 18-36 pistlerinde de yenilikler yapılacak.
  • İkinci kat parkyeri yapımıyla park sorunu da halledilebilir.
  • bence aradaki boşlukları doldurmalı nerde durdursa ordan dönsün saga sola hatta sıkışık zamanda oraları parkyeri olarak bile kullanabilirsin.... istediğin tarfını kullan ister pist olarak ister taksi yolu olarak ister parkyeri.......bunlar işi bilmiyor yahu şimdi mi akıllarına gelmiş.
  • stansted te pistten uçakların seri çıkışını sağlayan yani adı rapid exit taxiway olan 4 adet çıkış vardır buda standarttır gerisi hızlı çıkış sağlamaz zaman kaybettirir, genelde crossing, RFF ve diğer işler için kullanılır. AHL yide saydığınız taxi çıkış sayıları kurtarmaz. planlama ve plana uyma kurtarır Bakın satnsted e inner ve outer taxi yolları var bakın terminal aralarına dual taxi yolları var
  • Taksi yolunun artması üzerine arka arkaya uçakların inmesi neredeyse %40 oranında etkileyebilir.Heatrow'da ki sorun ise çok kolay çözülüyor.Örneğin;Boeing'in 747, 767, 777 ve 787,Airbus'ın ise 310, 330, 340, 350 ve A380 modellerindeki uçaklar pistin sonundan taksi yoluna giripte körüğe yanaşıyor.(Heatrow'da tüm uçakları neredeyse körüğe çekiyorlar.) Yani aksi yolunun fazlalaşması bir şey değiştirmeyecektir.Bir kere B777-300ER ile yaptığım yolculukta daha doğrusu tüm uzun menzilli uçaklar pistin yarısını biraz geçmiş şekilde durmuş oluyor.O uçakları indirip 3 saniye sonra ters ve mekanik iticileri açsalar uçak pistin sonunda taksi yapabilir.Ama eğer çabuk girerek benzin harcamak istemiyorsa THY(Çünkü ana hubu,kinim yok)ve diğerleri için
  • 36L pistinin yapılma amacı Florya' yı DHMİ işgalinden kurtarmaktır. Adeta bir sınırdır.
  • THY nin başına gelen belediyeciler gibi bularda bir haltı beceremezler. Onun bunun adamınla iş yaparsan sonuç budur.
  • Bu havalimanının çarpık gelişen gelişim planı aynen istanbulun mimari yapısına benziyor. Gecekondu yapar gibi pist yapmışız, yaptığımız pistin ortasını doldurmamış 7ft engebe bırakmışız, 18-36 pistinin yanına bakıma alınma durumunda kullanılsın diye yedek pist yapmışız ilerde ikisini aynı anda kullanabilir miyiz diye sormamışız. Etrafını o kadar yapıyla doldurmuşuz ki alan açacak yerimiz yok şimdi bir köşeye sıkışmış çare arıyoruz. Geleceği görme özürlüyüz, hep burnumuzun ucuna bakıyoruz. Malesef biz buyuz.
  • kendi ayarımızdaki ülkelerimi? daha neler yahu havacılık bu kardeşim.. en uygunu hangisiyse gelecek yıllarda hangisi daha iyi oalcaksa hangisi en güvenliyse o seçilir gerekliyse o'hare'dan da daha iyisi yapılır.
  • heathrow u örnek almamızı istememin amacı pistten çıkış nokta sayısı.orda iki pistte de 10-15 çıkış yolu var.birde bize bak.tabiki personel olarak daha almamız gereken epey bir yol var o ayrı bir konu.ayrıca zamanında bu iki paralel pisti dip dibe yapmaları yanlış olmuş.bildiğim kadarıyla aynı anda iki pistimize de uçak inemiyor,hava akımları birbirlerini etkiliyor mu ne.ben her zaman heathrow,pekin,hong kong,singapur gibi terminallerin ortada pistlerin iki yanda olması gerektiğini savunanlardanım.böylece inen kalkan uçaklar birbirlerini bizdeki gibi beklemek zorunda kalmaz
  • orası ingiltere herkes bildiği ve uzman olduğu işi yapar.orda dayı amca vs sökmez.bilgi ,eğitim ve uzmanlık konuşur.kıyaslama yaparken kendi ayarımızdaki ülkeleri göz önüne alalım.

Atatürk Havalimanı’ndaki kısa pist olarak bilinen 06-24 pisti 8 Mart’tan itibaren bakım, onarım ve uzatma çalışmaları kapsamında kapatıldı. 4 ay süreyle kapalı kalacak olan pist, Temmuz ayında 2 bin 550 metre uzunluk ve yeni taksi yolları ile hizmete girecek.

İki adet taksi çıkışı bulunan 06-24 pistine iki yeni taksi çıkışı daha eklenecek. Böylelikle pistte erken duran pilotlar, taksi çıkışı için pisti katetmek zorunda kalmayacak. Hızlı taksi çıkışları sayesinde uçakların havadaki ayırma mesafeleri de kısalacak. Pistin kapasitesi iki katına çıkacak.
 
18-36 pistinde de yeni taksi yolları yapılacak. 18-36 sağ pistinde 4 olan taksi çıkışı yeni yapılacak taksi yollarıyla 8’e çıkarılacak.

18-36 sol pistinde 3 olan taksi çıkışı, yeni yapılacak olanlarla birlikte 5’e çıkacak.

Saatte 40 uçağın indiği Atatürk Havalimanı’na yeni taksi yolları ve yeni park yerlerinin yapılmasıyla birlikte daha çok uçağın iniş gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Taksi yollarının azlığı nedeniyle Atatürk Havalimanı beklenen kapasiteye ulaşamıyor. Örneğin Londra’daki tek pistli Stansted Havaalanı’nda 9 taksi çıkışı olduğu için saatte 60 uçak kullanabiliyor. Atatürk Havalimanı ise 3 pistle sadece saatte 40 uçağın kullanımına elveriyor.

İŞTE AHL'Yİ KURTARACAK PLAN

AirportHaber

İŞTE AHL'Yİ KURTARACAK PLAN

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
İkinci kat parkyeri yapımıyla park sorunu da halledilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bence aradaki boşlukları doldurmalı nerde durdursa ordan dönsün saga sola hatta sıkışık zamanda oraları parkyeri olarak bile kullanabilirsin.... istediğin tarfını kullan ister pist olarak ister taksi yolu olarak ister parkyeri.......bunlar işi bilmiyor yahu şimdi mi akıllarına gelmiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
stansted te pistten uçakların seri çıkışını sağlayan yani adı rapid exit taxiway olan 4 adet çıkış vardır buda standarttır gerisi hızlı çıkış sağlamaz zaman kaybettirir, genelde crossing, RFF ve diğer işler için kullanılır. AHL yide saydığınız taxi çıkış sayıları kurtarmaz. planlama ve plana uyma kurtarır Bakın satnsted e inner ve outer taxi yolları var bakın terminal aralarına dual taxi yolları var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Taksi yolunun artması üzerine arka arkaya uçakların inmesi neredeyse %40 oranında etkileyebilir.Heatrow'da ki sorun ise çok kolay çözülüyor.Örneğin;Boeing'in 747, 767, 777 ve 787,Airbus'ın ise 310, 330, 340, 350 ve A380 modellerindeki uçaklar pistin sonundan taksi yoluna giripte körüğe yanaşıyor.(Heatrow'da tüm uçakları neredeyse körüğe çekiyorlar.) Yani aksi yolunun fazlalaşması bir şey değiştirmeyecektir.Bir kere B777-300ER ile yaptığım yolculukta daha doğrusu tüm uzun menzilli uçaklar pistin yarısını biraz geçmiş şekilde durmuş oluyor.O uçakları indirip 3 saniye sonra ters ve mekanik iticileri açsalar uçak pistin sonunda taksi yapabilir.Ama eğer çabuk girerek benzin harcamak istemiyorsa THY(Çünkü ana hubu,kinim yok)ve diğerleri için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
36L pistinin yapılma amacı Florya' yı DHMİ işgalinden kurtarmaktır. Adeta bir sınırdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY nin başına gelen belediyeciler gibi bularda bir haltı beceremezler. Onun bunun adamınla iş yaparsan sonuç budur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu havalimanının çarpık gelişen gelişim planı aynen istanbulun mimari yapısına benziyor. Gecekondu yapar gibi pist yapmışız, yaptığımız pistin ortasını doldurmamış 7ft engebe bırakmışız, 18-36 pistinin yanına bakıma alınma durumunda kullanılsın diye yedek pist yapmışız ilerde ikisini aynı anda kullanabilir miyiz diye sormamışız. Etrafını o kadar yapıyla doldurmuşuz ki alan açacak yerimiz yok şimdi bir köşeye sıkışmış çare arıyoruz. Geleceği görme özürlüyüz, hep burnumuzun ucuna bakıyoruz. Malesef biz buyuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kendi ayarımızdaki ülkelerimi? daha neler yahu havacılık bu kardeşim.. en uygunu hangisiyse gelecek yıllarda hangisi daha iyi oalcaksa hangisi en güvenliyse o seçilir gerekliyse o'hare'dan da daha iyisi yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
heathrow u örnek almamızı istememin amacı pistten çıkış nokta sayısı.orda iki pistte de 10-15 çıkış yolu var.birde bize bak.tabiki personel olarak daha almamız gereken epey bir yol var o ayrı bir konu.ayrıca zamanında bu iki paralel pisti dip dibe yapmaları yanlış olmuş.bildiğim kadarıyla aynı anda iki pistimize de uçak inemiyor,hava akımları birbirlerini etkiliyor mu ne.ben her zaman heathrow,pekin,hong kong,singapur gibi terminallerin ortada pistlerin iki yanda olması gerektiğini savunanlardanım.böylece inen kalkan uçaklar birbirlerini bizdeki gibi beklemek zorunda kalmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
orası ingiltere herkes bildiği ve uzman olduğu işi yapar.orda dayı amca vs sökmez.bilgi ,eğitim ve uzmanlık konuşur.kıyaslama yaparken kendi ayarımızdaki ülkeleri göz önüne alalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000