29 Haziran 2010, Salı 14:43:43

İŞTE AHL'NİN GENİŞLEME PROJESİ

Atatürk Havalimanı'nın 06/24 pisti için hazırlanan animasyon filmi, uçakların pistten çıkış görüntüleri dahil bir çok bilgiyi içeriyor...
  • vidyoyu neden kaldırdınız. faydalı oldugu icinmi!
  • kesinlikle katılıyorum. bu dhmi nin ne bitmez parası var da şaça şaça bitiremiyor. söylerken ben yoruldum miktarı. şak şak şaklamak lazım ne de olsa savundukları konu para maliyeden/hazineden çıkmıyo. eurocontrol gelirlerimiz var diyorlar ya.. ne gelirmiş ama daha aç kalan yandaşları kalmadıysa biraz daha akıllı işler için bu parayı harcasınlar. yeter yedikleri haram!!!!!!!!!!!!!!
  • Bir hikayem var belki ilginizi çeker.Geçmiş zamanda ileri görüşlü bir lider bir kaç adamını Paris'e gönderiyor.Fransızların meşhur Charles de gaulle havalimanı yeni açılmış.Adamlarına verdiği talimat net,gidin inceleyin.Bu adamların yaptığı havalimanının iki katını biz Yeşilköy'e yapıcaz.Gerekli çalışma yapılıyor ve sonuç olarak zamanımızdaki Atatürk Havalimanı'nın arazisi dahil Ataköy 9.kısıma kadar olan arazi Atatürk Havalimanı olarak planlanıyor.Gel zaman git zaman daha ileri görüşlü devlet büyükleri ne gerek var diyerek bu araziyi imar ve iskana açarak Fuar alanı,alışveriş merkezi,dünya ticaret merkezi,maydonose showland,otel vb. yapılara izin veriyorlar.Sonuç ne peki.Sonuç ne olsun.Bizde böyle konuşup durmuş oluyoruz.Saygılarımla.
  • sürat rumuzlu yorumcunun yazdıkları tamamen asılsızdır; yani thy pilotlarının daha uzun süre uçup daha fazla para kazanmak amacıyla düşük süratle yaklaşma yapmaları söz konusu değildir. Ltba meydanı için 40nm ve 15 nm sürat limitleri bellidir ayrıca atc de gerekli gördüğünde sürat limit mesafe ve değerlerini değiştirebilmektedir. Bu tür yorumlar gülünç ve ayıptır.
  • Oncelikle DHMI ve Eko Insaati tebrik etmek isitiyorum. Ortaya cikartilan eser parmak isirtici. Umarim HKK' da Yesilkoy icin biraz fedakarlik yapar da 18 - 36 ya gercekden pararlel bir kardes pist daha ilavesi gerceklesir. Ey Istanbul valiligi, IBB ve ilce belediyeleri... Sizlerde ellerinizi birazcik olsun tasin altina sokun da 18R - 36L pistini tahditsiz kullanalim. Oy kaygisi ile yikamadiginiz su kacak binalari artik lutfen yikalim. Seyruseferdeki arkadaslar, yaklasmalar ve kalkislari yeniden duzenleyelim. Amerikayi yeniden kesfetmeyelim. Londra daki meydanlari incelsek yeterli bence... SHGM, slotlari ve cezalari arttiralim... yerde kalislari kisaltalim... Takim oyunu ile basarinin gelmemesi imkansiz... dost ci soyler...
  • aslında paralel pist için pekte cnr ın yıkılmasına da gerek yok dolguyla yukseltılır yeni pist eski pistlerle aynı seviyeye yukseltilir ve zaten su anda 18 pist basına yakın bi okul bile yapılıyor degilmi
  • yaklaşma chartlarını bi oku istersen. Star da nerde kac kt ile ucucagınız yazıyor; ama sen rahatlayacaksan bülten cıksın terminal sahasında 300 kt ile uçsun tk uçakları ne dersin :)
  • o pist bir yapılsa hem uzun bir piste sahip olunmak kalınmaz, şu anki 06/24 pisti iptal edilerek iki pistin arasındaki alana çok büyük ve uzun vade de kullanılabilecek bir terminal yapılabilir, pistin Ataköy kısmında kalan kısma kargo alanı, ve şu an ki 18/26 pistlerinden biri uzatılarak büyük gövdeli uçaklar için uygun piste sahip olma şansı var gibi gözüküyor. o zaman bu arada Sabiha Gökçen'e yapılacak başka bir pist ile İstanbul'un havaalanı sorunu çok uzun vadede giderilir gibi geliyor. Tek sorun galiba SAW ile AHL'nin aynı hava sahalarını paylaşması galiba...
  • ülkemizde eskiden yapılmış binaları yıktırmama gibi bir inanç olduğu için bu fikir uygun değil. CNR ı yıkmaya kalkarsan çevrecisinden tut,greenpeace sine,hayvan haklarından:) avrupa mahkemesine bir sürü ayaklanma çıkar. en iyisi zamanı gelince yeni bir pist yapmak ama o da anca istanbulun dışına olur.
  • 210 MİLYON DOLAR 315 TRİLYON PARA BU KADAR MASRAF 3 METRE PİST İNŞŞATINAMI GİTTİ UZATMA ,BİNA,ASVALT VB NEREYE HARCANDI AZ PARA DEĞİL AÇIKLAMA YAPSINLAR BİZİM MAAŞIMIZ 2.000 TL

Atatürk Havalimanı’nda, yaşanan kazalar yüzünden adı sabıkalı piste çıkan Ataköy-Florya yönündeki 06-24 pisti yarın hava trafiğine açılıyor. 4 ay süreyle bakım ve uzatma çalışmaları için kapatılan pist, özel kaplamayla daha güvenli hale getirildi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin hazırladığı bir animasyon görüntüsünde, daha önce pistten çıkmaların nasıl yaşandığını ve pistte iniş kalkışların nasıl yapılması gerektiği bakın nasıl anlatılıyor…

Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Atatürk Havalimanı rehabilitasyon projesini adım adım hayata geçiriyor.

O projelerden biri de sık sık yaşanan kazalar yüzünden adı sabıkalı piste çıkan 06-24 pistinin bakım ve uzatma projesiydi.

8 Mart tarihinde uzatma ve onarım çalışmaları sebebiyle hava trafiğine kapatılan 06-24 pistinde son hazırlıklar da yapıldı.
 
Pistin yeni haliyle sabah saat 09.00’da hava trafiğine açılması bekleniyor.

Zemini, kaymayı engelleyen özel tabakayla kaplanarak çok daha güvenli hale getirilen 06/24 pisti, 300 metre kadar da uzatıldı.

Böylelikle pistin uzunluğu 2600 metreye ulaştı. Manyetik sapmadan dolayı da pistin adı 05/23 olarak değiştirildi.

Projenin maliyeti ise 210 milyon dolar oldu.

Atatürk Havalimanı’nda yapılan yenilikler sadece kısa pist ile sınırlı değil.

Atatürk Havalimanı’nın rehabilitasyonu ve etkin kullanımı için planlanan projelerin anlatıldığı animasyon, yapılan çalışmaları çok daha iyi anlatıyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nce hazırlanan animasyonda, havalimanının saatlik uçak kapasitesine ek olarak hava sahasını kullanan 50 uçağın daha olduğu belirtiliyor.

Atatürk Havalimanı’na bir saat içinde iniş kalkış yapan uçak sayısı da 40…

Görüntülerde uçakların pistlere iniş kalkışları yer alıyor. Florya yönünden kısa piste iniş yapıldığı sırada diğer pistten Sefaköy yönüne doğru uçaklar kalkış yapıyor.

Animasyonda rüzgârın yönü de hesaba katılacak iniş ve kalkışlar planlanıyor.

Rüzgâr kuzeyden eserse, 06/24 pistine inişler Florya-Ataköy yönünden, kalkışlar ise Florya-Sefaköy yönünden veriliyor. İniş sırasında iki uçak ayrım mesafesi ise 5 mil yani 2 buçuk dakika olarak planlanıyor.

Rüzgâr güneyden eserse kısa piste inişler Ataköy-Florya yönünden veriliyor. Kalkışlar ise Sefaköy-Florya yönünden yapılıyor. Uçaklar arasındaki ayrım mesafesi ise 8 mil.

Eğer kısa piste 4 mil yaklaşan uçak varsa 18/36 pistindeki kalkışlar bekletiliyor.

Animasyonda, iki pistten aynı anda kalkış yapan uçaklara da dikkat çekiliyor. Büyük ve küçük uçaklar arasındaki kuyruk türbülansı yaşanması ihtimaline karşı da uyarılar yer alıyor.

İşte büyük gövdeli bir uçağın yarattığı kuyruk türbülansı ve ardından gelen küçük bir uçağın türbülansa maruz kalması…

06/24 pistinin uzatılmadan önceki halinde yağışlı havada pistten çıkan bir uçağın animasyonu da görüntülerde yer alıyor. Uçak pistte duramıyor ve toprak zemine kadar çıkıyor. Ancak pist uzatıldıktan sonra uçak pistte güvenli şekilde durabiliyor.

Atatürk havalimanının yeni yerleşimi de animasyonda yer alan dikkat çekici unsurlardan bir diğeri.

ANİMASYONU BU AKŞAM AIRPORT TV ANA HABER BÜLTENİ'NDE İZLEYEBİLİRSİNİZ











©AirportHaber Özel

İŞTE AHL'NİN GENİŞLEME PROJESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Misafir ~ 14 yıl önce
vidyoyu neden kaldırdınız. faydalı oldugu icinmi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
kesinlikle katılıyorum. bu dhmi nin ne bitmez parası var da şaça şaça bitiremiyor. söylerken ben yoruldum miktarı. şak şak şaklamak lazım ne de olsa savundukları konu para maliyeden/hazineden çıkmıyo. eurocontrol gelirlerimiz var diyorlar ya.. ne gelirmiş ama daha aç kalan yandaşları kalmadıysa biraz daha akıllı işler için bu parayı harcasınlar. yeter yedikleri haram!!!!!!!!!!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bir hikayem var belki ilginizi çeker.Geçmiş zamanda ileri görüşlü bir lider bir kaç adamını Paris'e gönderiyor.Fransızların meşhur Charles de gaulle havalimanı yeni açılmış.Adamlarına verdiği talimat net,gidin inceleyin.Bu adamların yaptığı havalimanının iki katını biz Yeşilköy'e yapıcaz.Gerekli çalışma yapılıyor ve sonuç olarak zamanımızdaki Atatürk Havalimanı'nın arazisi dahil Ataköy 9.kısıma kadar olan arazi Atatürk Havalimanı olarak planlanıyor.Gel zaman git zaman daha ileri görüşlü devlet büyükleri ne gerek var diyerek bu araziyi imar ve iskana açarak Fuar alanı,alışveriş merkezi,dünya ticaret merkezi,maydonose showland,otel vb. yapılara izin veriyorlar.Sonuç ne peki.Sonuç ne olsun.Bizde böyle konuşup durmuş oluyoruz.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sürat rumuzlu yorumcunun yazdıkları tamamen asılsızdır; yani thy pilotlarının daha uzun süre uçup daha fazla para kazanmak amacıyla düşük süratle yaklaşma yapmaları söz konusu değildir. Ltba meydanı için 40nm ve 15 nm sürat limitleri bellidir ayrıca atc de gerekli gördüğünde sürat limit mesafe ve değerlerini değiştirebilmektedir. Bu tür yorumlar gülünç ve ayıptır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Oncelikle DHMI ve Eko Insaati tebrik etmek isitiyorum. Ortaya cikartilan eser parmak isirtici. Umarim HKK' da Yesilkoy icin biraz fedakarlik yapar da 18 - 36 ya gercekden pararlel bir kardes pist daha ilavesi gerceklesir. Ey Istanbul valiligi, IBB ve ilce belediyeleri... Sizlerde ellerinizi birazcik olsun tasin altina sokun da 18R - 36L pistini tahditsiz kullanalim. Oy kaygisi ile yikamadiginiz su kacak binalari artik lutfen yikalim. Seyruseferdeki arkadaslar, yaklasmalar ve kalkislari yeniden duzenleyelim. Amerikayi yeniden kesfetmeyelim. Londra daki meydanlari incelsek yeterli bence... SHGM, slotlari ve cezalari arttiralim... yerde kalislari kisaltalim... Takim oyunu ile basarinin gelmemesi imkansiz... dost ci soyler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
aslında paralel pist için pekte cnr ın yıkılmasına da gerek yok dolguyla yukseltılır yeni pist eski pistlerle aynı seviyeye yukseltilir ve zaten su anda 18 pist basına yakın bi okul bile yapılıyor degilmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
yaklaşma chartlarını bi oku istersen. Star da nerde kac kt ile ucucagınız yazıyor; ama sen rahatlayacaksan bülten cıksın terminal sahasında 300 kt ile uçsun tk uçakları ne dersin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
o pist bir yapılsa hem uzun bir piste sahip olunmak kalınmaz, şu anki 06/24 pisti iptal edilerek iki pistin arasındaki alana çok büyük ve uzun vade de kullanılabilecek bir terminal yapılabilir, pistin Ataköy kısmında kalan kısma kargo alanı, ve şu an ki 18/26 pistlerinden biri uzatılarak büyük gövdeli uçaklar için uygun piste sahip olma şansı var gibi gözüküyor. o zaman bu arada Sabiha Gökçen'e yapılacak başka bir pist ile İstanbul'un havaalanı sorunu çok uzun vadede giderilir gibi geliyor. Tek sorun galiba SAW ile AHL'nin aynı hava sahalarını paylaşması galiba...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ülkemizde eskiden yapılmış binaları yıktırmama gibi bir inanç olduğu için bu fikir uygun değil. CNR ı yıkmaya kalkarsan çevrecisinden tut,greenpeace sine,hayvan haklarından:) avrupa mahkemesine bir sürü ayaklanma çıkar. en iyisi zamanı gelince yeni bir pist yapmak ama o da anca istanbulun dışına olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
210 MİLYON DOLAR 315 TRİLYON PARA BU KADAR MASRAF 3 METRE PİST İNŞŞATINAMI GİTTİ UZATMA ,BİNA,ASVALT VB NEREYE HARCANDI AZ PARA DEĞİL AÇIKLAMA YAPSINLAR BİZİM MAAŞIMIZ 2.000 TL

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000