15 Haziran 2008, Pazar 08:43:11

İşadamları Uçak Kuyruğunda

Türk işadamları, en yeni iş jetleri, helikopter ve pervaneli uçakların sergilendiği Airex Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda sipariş kuyruğuna girdi.

İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda düzenlenen fuarda işadamları fiyatları 300 bin dolardan başlayıp 58 milyon dolara kadar çıkan 50 uçak için görüşme yaptı.

TÜRK işadamları en yeni iş jetleri, helikopter ve pervaneli uçakların sergilendiği Airex Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı’nda sipariş kuyruğuna girdi. İstanbul Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda düzenlenen fuarda, 300 bin dolardan başlayıp 58 milyon dolara kadar çıkan bu özel uçakların 50 adedinin satışı için görüşme gerçekleştirildi. İş adamları son yıllarda yaşanan yoğun talep nedeniyle sipariş verdikleri bu jetleri, 3 ile 8 yıl arasında değişen sürelerle beklemeyi de göze aldı.

 
Bombardier’e 8 talip çıktı

Kanadalı Bombardier şirketi fuarda sergilediği jetler için 8 görüşme yaptığını açıkladı. 58 milyon dolarlık liste fiyatıyla fuarda sergilenen en pahalı uçak olan uzun menzilli Global Express XRS 4 Türk işadamlarının da ilgisini çekti. Bu uçağının Türkiye temsilcisi Kontinental Havacılık Genel Müdürü Yıldırım Demir 4 Türk iş adamının bu uçağa sipariş vermek için görüşmelere başladığını söyledi. Portföyündeki Challenger 605 için DÖYSA Havacılık şirketine ağustosta teslimat gerçekleştirecek olan Bombardier’e, Azeri işadamı Mübariz Mansimov, bir adet Challenger 300 tipi iş jeti siparişi verdi.

İlk sipariş Mansimov’dan

Falcon firmasının kapısını çalan Türk iş adamlarının sayısı 8’i buldu. Türk iş adamları diğer bir uzun menzilli iş jeti olan 53 milyon dolarlık Falcon 7X modelinden 3 adet almak için de görüşmelere başladı. Falcon 7X’in Türkiye’deki ilk siparişi ise Mübariz Mansimov verdi. Falcon 2000LX ve 900LX modelleri için de 5 iş adamıyla görüşmeler yapılıyor.

Türkler orta sınıf alıyor

Pervaneli ve küçük ve orta sınıfta iş jetleri imal eden Cessna şirketinin Türkiye Temsilcisi Emair Genel Müdürü Kemal Gürsan 15 uçak için görüşme yaptıklarını açıkladı. Türk müşterilerin ağırlıklı olarak orta sınıf uçaklar için görüştüklerine dikkat çeken Gürsan, anlaşmaların fuar sonrasında yapılacağını belirtti.

Başbakanlığın uçağından sattı

Gulfstream ve Hawker serisi iş jetlerinin temsilcisi Delta Havacılık fuarda başbakanlığın da sipariş verdiği G550 tipi uzun menzilli uçaktan 1 adet sattı. Ancak, alıcı iş adamının ismi açıklanmadı. Fuarda yapılan görüşmeler sonrasında 3 adet Hawker 900XP, 4 adet King Air B200 ve 3 adet de Baron 58 tipi çift motorlu uçak satışı gerçekleştirmeyi hedefleyen Delta Havacılık, Airex’de G450, Hawker 900XP, 400XP ve King Air B200 model uçakları tanıttı.

Kunakjet iki satış yaptı

Brezilyalı Embraer şirketinin iş jeti modellerinin Türkiye temsilcisi KunakJet Genel Müdürü Oğuz Kunak orta sınıfta bir adet Legacy 450, bir adet de 500 modelinin satışını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Kunakjet Legacy 600 serisi uçağın yanı sıra yeni nesil Phenom serisini de iş adamlarına tanıttı.

Airex’e hangi işadamları geldi

Rıfat Hisarcıklıoğlu

Niyazi Aydoğan

Hidayet Aydoğan

Ferit Şahenk

Demir Sabancı

Ahmet Nazif Zorlu

Cavit Çağlar

Ömer Sabancı

Yalçın Sabancı

Yahya Kığılı

Erkut Soyak

Özcan Tahinci

Fatih Karamancı

Hasan Çolakoğlu

Turgay Ciner

35 ülkeden 140 şirket katıldı  

Paris’ten Çin’e kadar bölgenin en büyük sivil havacılık fuarı olan Airex, 7’nci kez kapılarını açtı. 42 uçak ve helikopterin sergilendiği Airex’e 35 ülkeden 140 şirket katıldı.

Eclipse 500’e 2 bin sipariş

ECLİPSE 500’ün 2 binin üzerinde sipariş aldığını dikkat çeken Pieper "Bu uçak Türkiye çıkışlı 12 ülkeye uçabiliyor. Ekonomik büyüme, bölgede başta Türkiye olmak üzere çok hızlı. Çok sayıda uçağımızın olması iş adamlarının uygun fiyatla beklemeden uçmalarını sağlayacak" diye konuştu. Eclipse 500’e 120 uçak siparişin yanı sıra grubun 60 adet opsiyon yani kesin siparişe çevrilebilir uçak anlaşması da bulunuyor.

Kişisel jet dönemi başlıyor

ATASAY Grubu ile Hollandalı Etric’ın ortaklığında kurulan MyJet hava taksi şirketi, ilk lansmanını Airex sırasında gerçekleştirdi. Amerikan Eclipse şirketinin Çok Hafif Jet sınıfında 4 yolcu kapasiteli Eclipse 500 modeline 120 adetlik sipariş veren MyJet, ilk uçağını teslim aldı. 2011’e kadar toplam 120 uçak teslim alacak şirket, İstanbul merkezli hava taksi hizmeti sunacak. Eclipse’in Avrupa, Rusya satışlarından sorumlu ve aynı zamanda Atasay’ın ortağı Etirc şirketinin CEO’su Roel Pieper, uçağın düşük maliyetleri ile ekonomik hava taksi hizmeti vereceğini açıkladı. Faaliyetlerine 2009’da başlayacak MyJet, kısa pistlere inebilen uçakları ile 3 saate kadar menziliyle hizmet verecek.

Helikopter artık bir lüks değil ihtiyaç haline geldi

Kaan Havacılık’ın ithal ettiği Agusta Westland’ın VIPhelikopterinin Aw 109 Power Elite modeli İstanbul’daki Airex Fuarı’nda ziyaretçilere tanıtıldı.

KAAN havacılık tarafından getirilen AgustaWestland’ın 2008 model VIP helikopteri olan "Aw 109 Power Elite" de, fuarın dikkat çeken hava araçlarından biri oldu. İç dizaynı Versace tarafından yapılan Power Elit helikopterin tanıtımını AgustaWestland Ticari Bölüm Başkan Yardımcısı Renzo Lunardi ile yapan Kaan Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Ferda Yıldız, lüks olmaktan çıkıp bir ihtiyaç durumuna gelen helikopterler için 2009 yılı içerisinde Levent civarında bir heliport kuracaklarını bildirdi.

100 helikopter

Türkiye’de 45 olan ticari helikopter sayısının 2011 yılında 100’e çıkacağını tahmin ettiklerini belirten Yıldız, Kaan Havacılık’a ait helikopter uçuş eğitim okulunun da yakında hizmete gireceğini kaydetti. Yıldız, AW 109 Power tipi helikopterin 2 pilot ve 6 yolcu kapasitesi ile özel kullanıcılar ve şirketler için ideal olduğunu ifade etti.

Eclipse 500

Fuarda stant açan Myjet Havacılık da çok hafif jet pazarının en fazla talep gören çift motorlu jeti Eclipse 500’ü ilk kez Airex fuarında sergiledi. Myjet Havacılık Pazarlama Yöneticisi Ekmel Çizmecioğlu, Eclipse 500’ün çok hafif jetlerin ticarileştirilmiş ilk örneklerinden biri olduğunu belirterek, uçağın, ekonomik olması ve küçük pistlere iniş özelliği ile kullanıcılara büyük avantajlar sağladığını ifade etti.

Jet taksi

Eclipse 500’leri 2009 yılı itibarıyla bölgesel jet taksi operasyonlarında kullanacaklarını anlatan Çizmecioğlu, 2011 yılında 120 uçaklık filoya sahip olmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Bu arada Red Bull Air Race pilotları da akrobasi uçuşlarıyla fuara renk kattı.

Airex bugün sona eriyor.

İşadamları Uçak Kuyruğunda

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000