03 Şubat 2012, Cuma 09:29:58

"İNSANLAR SEFİL OLDU"

Hürriyet gazetesi yazarlarından Melike Karakartal, 3 gün süren kar kabusunda Atatürk Havalimanı'nda yaşadıklarını köşesine taşıdı. İşte Karakartal dahil birçok yolcunun karla geçen günlerde yaşadıkları...
  • "simdi her yolcu sizin gibi transit masasinin tam nerden hangi gateler arasinda oldugunu bilemez.. " doğru. zaten bu sebepten o yorumu yazmıştım. bilmemekten kaynaklanan dezenformasyonu ortadan kaldırmak için.. zira bir bilinmeyenin, tek gerçekmiş gibi algılanmasını ortadan kaldırmak için.. terminale yatak ve benzeri, çok daha öncesinden kuruldu. tam da 219 gatein önündeki çıkış iptal masasının tam karşısında yer alıyor. yiyecek içecek dağıtıp insanları sakinleştirecek personel gatelerdeydi. tam da söylediğiniz gibi yiyecek ve içecek dağıtıyorlardı.. en azından birkaç tanesini şahsen tanıyorum.. ancak katıldığım nokta, bu kriz sürecinde organizasyon çok plansız ve eksik yürütüldü. buna thy de dahil tgs de tav da dhmi de dahil.
  • kaldiki hava raporlarina göre önlem alinabilirdi.. bizlerin volkan patlamasi olayinda bu sansimizda yoktu, benzeri ve kiyaslanacak bir durum o zamana kadar olusmamisti cünkü. otellerin dolup tasacagi belliydi ist de ilk gün itibariyla. terminale yatak veya benzeri kurulamazmidi, yasli ve cocuklar icin? hani nerde yolcularla ve cocuklarla ilgilenen service teamlari ? yiyecek icecek dagitip insanlari sakinlestirecek personel neredeydi ? yolcularin bilgilenmesi icin(neler yapildi ?
  • simdi her yolcu sizin gibi transit masasinin tam nerden hangi gateler arasinda oldugunu bilemez.. unutmayin ki bilmek zorundada degil.. siz hergün orada görev yapiyorsunuzdur belkide. ama yolcu o stres icinde karsilastigi seyleri böyle algiliyor. unutmayin ki yolcular olmasa kime calisacaksiniz maaslariniz nasil karsilanacak.? bende yer hizmetlerinde görevliyim ve böylesi kaos almanyada(görevli oldugum yer) kesinlikle yasanmadi.
  • millet, personel,sirketler sucu biribirine atiyor. oysa beklenip bu durumlar atlatildiktan sonra dhmi,tgs,thy vs. oturup durum degerlendirmesi yapsa, herkez kendi payina düsen yanlisliklari daha iyi kavrar ve böylesi durumlarda daha iyi isleyen bir plan olusturulur. ama simdiden kisiler biribirine suc atiyor ve inanin bu isden der almayacak kimse yine.. bu zihniyetten dolayi da ilerlemek yerine yerimizde sayacagiz..ve hatta gerileyecegiz.. cünkü mantalite bu !!!
  • Hanımefendi istanbul çıkışlı olduğu için transit masasını transit geçerek 219 kapıdaki, görece daha küçük olan "çıkış iptal" masasını görmüştür. Bu masadaki personel 219-226 arası kapılara yanaşan ucakları karşılar ve ülkeden cıkış yaptıktan sonra tekrar girmek isteyen yolcuların iptal işlemlerini yapar. 215 kapıdaki ana transit masasında normal zamanda 30 kişi görev yaparken burada 3 kişi görev yapar. ikisi uçağa çıkar biri çıkış iptali yapar. 1 kişi sözüne anlam veremedim, zira o günler 10 kişi filan duruyordu çıkış iptalde..
  • allahın sopası yok iste ne oldum degil ne olacagım diyeceksin :)
  • insanlar sefil,thy,dhmi,tgs rezil oldu
  • Karayollarinin Ana yolların açık tutmasına rağmen koskoca meydanın 2 pisti ve birkaç taxi yolunu tuzlayip açık tutamamasi normal degil. Meydanda Avrupa da oldugu gibi de-icing Pad ve hızlı de-icing hangarinin olmaması normal degil. Hala şirketler ilkel sistemle saatlerce de-icing kamyonlarınız taşıma alkolü suyla kendi imkanlarıyla temizleme yapıyor. Havalimanının hala askeri bolumdeki sahaları alıp yeni park ve taxi yolları yapılmaması normal degil. Viyana ya Münih'e yağan kar bu meydana yağsa ne olur du ? Düşünmek bile istemiyoruz. Meydan her şeyiyle hantal, kasaba meydanı gibi ve gelecegi ile ilgili bir planlı yok. THY gibi ülkeyi ileriye götüren tüm hava yolu şirketlerimizin geleceklerini karartıyor.
  • MELİKE KARTAL HANIMIN KALEMİNE SAĞLIK TAMAMI İLE HAVAALANINDA YAŞANAN GERÇEKLERİ YAZMIŞ.YABANCI DİL BİLMEYEN , TORPİLLİ BİR ALAY TECRÜBESİZ İNSANLARIN VERDİĞİ HİZMET BU KADAR OLUR İŞTE...THY KENDİ PRESTİJİNİ YOK ETMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR...TGS SAYESİNDEDE BUNDA ÇOK BAŞARILI OLUYO...
  • SAL TGS Yİ ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA DE ONDAN SONRADA.BU KADAR TORPİLLİ ADAMI DOLDURURSAN ŞİRKETE YOLCUYA SUS DEMEKLE KALMAZ BİRDE BAS GİT DER...THY KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKTI YETİŞTİRDİĞİ KENDİ ELEMANLARINI ABUK SABUK BÖLÜMLERE DAĞITMAKLA...GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALINMASI LAZIM YOKSA SENEYE UÇURACAK YOLCU BULAMIYACAKLAR HANDLİNG FİRMASI ÇALIŞANLARININ TUTUMLARINDAN DOLAYI...
Her şey yağışlı bir İstanbul gününde başladı sevgili şehirde kardan sefil olmuş Habitus okuru... Güya İstanbul’dan Londra’ya gidecek, oradan Vancouver uçağına binerek Kanada’ya gidecek, bir dizinin oyuncularıyla röportaj yapacaktım.

Hani bazen, bazı günler herkes için çok zor ilerlerken bizim için “tereyağından kıl çeker gibi” gider ya... Öyle başladı günüm. Yoğun kar yağışı olan Çarşamba günü sabah Anadolu yakasından 9’da yola çıkıp 10’da havaalanına varmayı başardım. Bu esnada insanlar yollarda kalmış, yağış ve yoğunluklu olarak sürücü hatalarından tıkanmış yollarda mahvolmuşlardı...

**

Havaalanı kalabalık... İptal edilen, ertelenen seferler sayıca o kadar çok ki, havaalanı havaalanı olalı bu kadar insanı bir arada görmemiştir herhalde...

Uçuş bilgilerinin bulunduğu ekranların önü bir dakika bile insansız kalmıyor... Kafelerde oturacak yer yok...

Bilet satış ofislerinin önündeki kuyrukların uzunluğunu tahmin bile edemezsiniz...

Şaşırtıcı bir biçimde benim Londra uçuşunda bir aksilik görünmüyor... Olur da gecikme yaşanırsa, yolculuktan tamamen vazgeçecek, hiç gitmeyeceğim. Çünkü Kanada uçağını kaçırırsam, aynı gün beni Vancouver’a götürebilecek başka uçuş yok. Geri de dönemeyeceğime göre, bir gece Londra’da konaklamak zorunda kalacak, ertesi gün Kanada’ya –belki- gidebilecek bir uçağa binebilecek ve röportaj gününü de kaçırmış olacağım. O nedenle yapacağım seçim, kritik.

Son dakikaya kadar bir ertelenme yaşanmıyor. “Bugün şanslı günüm” diyorum, çünkü ertelenmeyen sadece benim bulunduğum uçuş!

**

Erken heyecanlanmışım. Kötü haber çabuk geliyor, satış ofisine “Gecikme var mı diye son bir sorayım bari” diye uğruyorum ve uçağın en az üç buçuk saat sonra kalkacağını ögreniyorum. (O uçuşta bulunmadım, sonra aldığım bilgiye göre, uçak 7 saat rötarla kalkabilmiş)

**

Yapılabilecek iki şey var: Birincisi, biletleri geri verip yolculuktan vazgeçmek, ikincisi, benimkiyle aynı saatte olan ve gecikme olmayacağı yönünde bilgi verilen başka bir şirketn uçuşunu kullanmak...

Son dakikaya kadar bekliyorum ve hala “gecikme yok” bilgisini aldıktan sonra şansımı denemek üzere biletimi değiştiriyorum.

Tık nefes koşarak uçağın kalkacağı kapıya yetişiyor ve belkeme alanında oturuyorum... Hala gecikme yok görünüyor. Görevliler, 20-25 dakika’dan fazla gecikme olmayacağını söylüyor fakat yine de hava koşullarının değişiklik gösterebileceğini, bu zamanın artabileceğini söylüyorlar.

Ve vakit geliyor.... Hala gecikme yok! Uçağa biniyor ve yerleşiyorum. Yerleşiyorum ama camdan görünen manzara iyiye işaret etmiyor, pist dışındaki her yer kar içinde, yağış durmuş değil ve kalkış saatini çoktan geçtik bile....

Londra-Vancouver uçağımı kaçırmamak için bir saatlik gecikme sorun yaratmaz fakat süre uzayınca endişeleniyor ve hostese ne zaman kalkacağımızı soruyorum. Bilmediğini söylüyor. Hiçbir soruma yanıt veremiyor. (Hatta kimilerini kendi de merak ediyormuş. Sorsaymış keşke eğitim esnasında.)

Bu esnada pilot, geç iniş yapan uçaklardaki transit yolcuları beklediğimizin anonsunu yapıyor. Kalkış ve inişte sıra olacağı, de-icing ve anti-icing işlemlerinin de hayli vakit alacağı bilgisini aldıktan sonra bu yolculuğu hiç yapmamamın gerektiğine kanaat getiriyor ve hostese “Uçaktan inme, yolculuktan vazgeçme hakkım bulunuyor mu?” diye soruyorum. Uçuş görevlisi, diğer görevlilere sorarak, bunun mümkün olduğu bilgisini veriyor. Eşyalarımı toplayarak uçaktan iniyorum...

**

İşte esas macera başlıyor. Çünkü sıra valizimi geri almakta...

Bagaj numaramı uçak kapısında görevliye gösteriyorum ama süpriz: Bu numaraya ait bir bagaj yok! Düşünün yani, Kanada’ya gidebilsem, valizim uçaktan çıkmayacak, eşyasız kalacakmışım meğer!

Aslında en baştan şüphelenmeliydim. Valizimi teslim alan kontuar görevlisi bana “Vancouver hangi ülkedeydi?” diye sorduğunda, bir sorun olacağını tahmin etmeliydim. Yine de “Valizi Londra’da değil, Vancouver’de alacağım, değil mi?” sorusunu defalarca sorduktan ve “Evet” yanıtını aldıktan sonra rahatlamış, kapıya yetişmek için koşarak check-in alanından ayrılmıştım.

**

Uçaktan geri inip bagaj numaramın herhangi bir valizi işaret etmediğini öğrenince “Herhalde bir karışıklık olmuştur” diyorum. Görevlinin beni yönlendirdiği transit masasına gitmek üzere dış hatlar’da uzun bir yürüyüşe çıkıyorum.

Herhalde tarihinin en kalabalık günlerinden birini yaşıyor transit yolcu bölümü. Uçuşlar geciktiği, iptal olduğu ya da ertelendiği için herkes kendine bir çare bulmak zorunda. Eski biletlerini iptal ettirmek, yenilerini almak, aynı güne uçuş yoksa havayolu şirketinin kendilerine bir otel ayarlamasını sağlamak durumundalar.

Fakat ne mümkün... “Türkiye’nin en büyük havayolu şirketi”nin transit masasında bir kişi çalışıyor. Sıra olmak, bir düzen kurmak mümkün değil, dünyanın türlü

milletlerinden insanlar birbirinin üstüne çıkıyor... Hem yolcular, hem çalışanlar bağırıyor, mahşer yeri gibi...

Orada herhangi bir işimi halledemeyeceğimi anlıyor ve güvenlik görevlisine sorarak, doğrudan pasaport kontrol kapısından çıkabileceğim bilgisini alıyorum, kendi adıma seviniyorum. Mahşer yerini geride bırakarak pasaport kontrole doğru ilerliyorum.

Tabii burada da işler yolunda gitmiyor. Sırası gelen her yolcu, pasaportları kontrol eden polislere dert anlatıyor. Karşılıklı yarım yamalak İngilizce konuştukları için birbirlerini anlamıyorlar... Memur da artık yorgunluktan ve bağırtı dinlemekten ruhunu teslim etmek üzere... Düşünün artık, sert bir üslüpla laf anlatan yabancıya “Sus be!” diyor.

**

Esasında, bu “Sus be!”, havaalanında kurulan iletişimin bir özeti sayılır... Çünkü siz sakin olmazsanız, diyaloglar başka türlü ilerlemiyor....

**

Sağ salim kapıdan geçiyorum. Valizimin, iptal edilen ve ertelenen uçuşlardan gelen bagajların arasında olduğu söyleniyor. Şimdi istikamet kayıp eşya bürosu.

Buradaki manzara da transit masasından farklı değil. Ertelenen yüzlerce uçuştan gelen yüzlerce bavul... Hepsi en dipteki iki bantta dönüyor, sığmayanlar, üst üste, alt alta yığılmış, sahiplerini bekliyor... Valizlerin burada olabileceği bilgisini alan yolcular, endişeli gözlerle kendi eşyalarını arıyorlar alanda dört dönerek...

**

Bu arada kayıp eşya bürosunda sistemler çökmüş. Küçük ofis avaz avaz bağıranlarla, yarım İngilizceyle görevliye dert anlatmaya çalışanlarla hınca hınç dolu. Görevliler öyle yorgun, stresli ve çaresiz durumda ki, dayanıklılıklarına şaşmamak elde değil... Uçuş iptallerinin tüm kabahati onların üzerine kalmış sanki... Gelen bağırıyor, giden bağırıyor... Eh, hem yolcu, hem de elinden bir şey gelmeyen yer hizmetleri görevlisi haklı olunca işlerin içinden çıkılamıyor.

**

Tabii sıkıntı bu kadar değil: Bagaj takibi yapılan sistemin de çöktüğü bilgisi veriliyor. Yapabileceğimiz tek şey, beklemek. Fakat neyi beklediğimizi bilmiyoruz.

Transit yolcuların “toplu delirmesi” bir yana, uçuşundan vazgeçen ve bagaj numarasına bakarak valizi bulunamayan bir numune olarak da ben varım. Konu, hayli çözümsüz görünüyor...

Sonuç: Uçuşu yapmadığım gibi, o uçağa hiç girmemiş görünen valizim, bulunmuş değil.

**

Her şeye rağmen, yine de benim sorunum, İstanbul’u “transit havaalanı” olarak kullananların yanında solda sıfır kalıyor. Saatler süren bilet değiştirme, kalacak otel ayarlama, bagaj bulma işkencesi, halen devam ediyor.

Velhasıl kelam, insanların halini görerek ve deneyimleyerek şu konudan emin oldum: Bir havayolu şirketini, her şey yolundayken, koca koca reklamlar yaparken, dünyanın en önemli havayolu şirketlerinin arasında olduğu bilgisini verirken değil, kaos ortamını nasıl yönettiğine bakarak anlıyoruz. Elbette, böyle hava durumu koşullarında tüm yolcuları memnun edecek çözümler üretmek mümkün değil. İzlanda’da yanardağ patladığında da farklı değildi olanlar.

Fakat bu kadarı, anormal. Yüzlerce kişinin derdini çözeceği transit masasında BİR GÖREVLİ olması anormal. Uçuşla, uçakla, yolcu haklarıyla ilgili doğru bilgiler veremeyen uçuş görevlileri anormal. Çöken sistem, sağa sola atılmış, canı isteyenin alıp götürebileeceği şekilde savrulmuş valizler anormal.

Vaat edilen hizmetle verilen arasında bu kadar fark olması anormal.

“Havayolu şirketleri ne kadar kar ve zarar etti” konusu dışında, bu kaos ortamının değerlendirmesini yapmak şart ve ne yazık ki o deneyimi yaşamayanlar haricinde benim dün şahit olduklarımın çetelesini tutan kimse yok: İnsanlar ne kadar sefil oldu? Problemlerin kaçı çözüldü? Kaos, nasıl yönetildi? Görevliler insanlarla nasıl iletişim kurdu?

Acaba havayolu yöneticilerinden bir tanesi gelse, o kaosun, o transit desk’in, o kayıp eşya bürosunun içinde yaşananlara şahit olsa, olanlara inanabilir miydi? Şirketine yakıştırabilir miydi?

Sanmam.

Bu arada, böyle bir durumda “müşteri her zaman haklıdır” demek de mümkün değil. Yolcuların görevlilere nasıl avaz avaz bağırdığını ve hakaret ettiğini duysaydınız, inanın onlar adına utanırdınız.

Dün, havaalanındaki keşmekeşi size anlatacak doğru kelimeleri hakikaten bulamıyorum.

Ve öneriyorum: Eğer seyahatinizin sebebi ölüm-kalım meselesi değilse, uçuşlarınızı kar bitinceye kadar erteleyin. Bu havada seyahat etmeye çalışmak, kendinize yapabileceğiniz en büyük işkencelerden biri olabilir.

Benden söylemesi.

"İNSANLAR SEFİL OLDU"

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Misafir ~ 12 yıl önce
"simdi her yolcu sizin gibi transit masasinin tam nerden hangi gateler arasinda oldugunu bilemez.. " doğru. zaten bu sebepten o yorumu yazmıştım. bilmemekten kaynaklanan dezenformasyonu ortadan kaldırmak için.. zira bir bilinmeyenin, tek gerçekmiş gibi algılanmasını ortadan kaldırmak için.. terminale yatak ve benzeri, çok daha öncesinden kuruldu. tam da 219 gatein önündeki çıkış iptal masasının tam karşısında yer alıyor. yiyecek içecek dağıtıp insanları sakinleştirecek personel gatelerdeydi. tam da söylediğiniz gibi yiyecek ve içecek dağıtıyorlardı.. en azından birkaç tanesini şahsen tanıyorum.. ancak katıldığım nokta, bu kriz sürecinde organizasyon çok plansız ve eksik yürütüldü. buna thy de dahil tgs de tav da dhmi de dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
kaldiki hava raporlarina göre önlem alinabilirdi.. bizlerin volkan patlamasi olayinda bu sansimizda yoktu, benzeri ve kiyaslanacak bir durum o zamana kadar olusmamisti cünkü. otellerin dolup tasacagi belliydi ist de ilk gün itibariyla. terminale yatak veya benzeri kurulamazmidi, yasli ve cocuklar icin? hani nerde yolcularla ve cocuklarla ilgilenen service teamlari ? yiyecek icecek dagitip insanlari sakinlestirecek personel neredeydi ? yolcularin bilgilenmesi icin(neler yapildi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
simdi her yolcu sizin gibi transit masasinin tam nerden hangi gateler arasinda oldugunu bilemez.. unutmayin ki bilmek zorundada degil.. siz hergün orada görev yapiyorsunuzdur belkide. ama yolcu o stres icinde karsilastigi seyleri böyle algiliyor. unutmayin ki yolcular olmasa kime calisacaksiniz maaslariniz nasil karsilanacak.? bende yer hizmetlerinde görevliyim ve böylesi kaos almanyada(görevli oldugum yer) kesinlikle yasanmadi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
millet, personel,sirketler sucu biribirine atiyor. oysa beklenip bu durumlar atlatildiktan sonra dhmi,tgs,thy vs. oturup durum degerlendirmesi yapsa, herkez kendi payina düsen yanlisliklari daha iyi kavrar ve böylesi durumlarda daha iyi isleyen bir plan olusturulur. ama simdiden kisiler biribirine suc atiyor ve inanin bu isden der almayacak kimse yine.. bu zihniyetten dolayi da ilerlemek yerine yerimizde sayacagiz..ve hatta gerileyecegiz.. cünkü mantalite bu !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Hanımefendi istanbul çıkışlı olduğu için transit masasını transit geçerek 219 kapıdaki, görece daha küçük olan "çıkış iptal" masasını görmüştür. Bu masadaki personel 219-226 arası kapılara yanaşan ucakları karşılar ve ülkeden cıkış yaptıktan sonra tekrar girmek isteyen yolcuların iptal işlemlerini yapar. 215 kapıdaki ana transit masasında normal zamanda 30 kişi görev yaparken burada 3 kişi görev yapar. ikisi uçağa çıkar biri çıkış iptali yapar. 1 kişi sözüne anlam veremedim, zira o günler 10 kişi filan duruyordu çıkış iptalde..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
allahın sopası yok iste ne oldum degil ne olacagım diyeceksin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
insanlar sefil,thy,dhmi,tgs rezil oldu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Karayollarinin Ana yolların açık tutmasına rağmen koskoca meydanın 2 pisti ve birkaç taxi yolunu tuzlayip açık tutamamasi normal degil. Meydanda Avrupa da oldugu gibi de-icing Pad ve hızlı de-icing hangarinin olmaması normal degil. Hala şirketler ilkel sistemle saatlerce de-icing kamyonlarınız taşıma alkolü suyla kendi imkanlarıyla temizleme yapıyor. Havalimanının hala askeri bolumdeki sahaları alıp yeni park ve taxi yolları yapılmaması normal degil. Viyana ya Münih'e yağan kar bu meydana yağsa ne olur du ? Düşünmek bile istemiyoruz. Meydan her şeyiyle hantal, kasaba meydanı gibi ve gelecegi ile ilgili bir planlı yok. THY gibi ülkeyi ileriye götüren tüm hava yolu şirketlerimizin geleceklerini karartıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
MELİKE KARTAL HANIMIN KALEMİNE SAĞLIK TAMAMI İLE HAVAALANINDA YAŞANAN GERÇEKLERİ YAZMIŞ.YABANCI DİL BİLMEYEN , TORPİLLİ BİR ALAY TECRÜBESİZ İNSANLARIN VERDİĞİ HİZMET BU KADAR OLUR İŞTE...THY KENDİ PRESTİJİNİ YOK ETMEK İÇİN ELİNDEN GELENİ YAPIYOR...TGS SAYESİNDEDE BUNDA ÇOK BAŞARILI OLUYO...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
SAL TGS Yİ ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA DE ONDAN SONRADA.BU KADAR TORPİLLİ ADAMI DOLDURURSAN ŞİRKETE YOLCUYA SUS DEMEKLE KALMAZ BİRDE BAS GİT DER...THY KENDİ AYAĞINA KURŞUN SIKTI YETİŞTİRDİĞİ KENDİ ELEMANLARINI ABUK SABUK BÖLÜMLERE DAĞITMAKLA...GEÇ OLMADAN ÖNLEM ALINMASI LAZIM YOKSA SENEYE UÇURACAK YOLCU BULAMIYACAKLAR HANDLİNG FİRMASI ÇALIŞANLARININ TUTUMLARINDAN DOLAYI...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000