25 Ağustos 2009, Salı 08:08:26

İmralı'daki jammer, AHL'nin ILS'ini mi etkiliyor?

Atatürk Havalimanı’na Florya yönünden inecek uçakların sağ taraftaki ana pisti karşılamasını sağlayan ILS cihazı sinyalleri, son altı yıldır belli bir bölgede çalışmıyor.
  • İmralı adasının kuzeyinde doğal bir manyetik alan mevcuttur. MAD (magnetic Anomaly Dedector) haritalarında bu bölge bellidir. Dz.K.k.lığının 1993 yılında envanterden çıkardığı S-2E uçakları ile bu bölgedeki eğitim uçuşları yaparken bunu MAD cihazındaki anormal sapmalardan da görmekteydik.
  • Pardon bu bahsi geçen ILS vericileri Fly-inn den çok sonra 18 pisti sonunda ve denize doğru yönelmiş sanırım... Bildiğim kadarı ile de denizle aralarında bir mania yok. Fly-inn in bence suçu yok. Çok nezih bir AVM ve insanlar çocuklarını buraya getirip bir nevi uçaklarla ve havacılıkla tanıştırıyorlar ve gözlemim çocuklar uçakları seyretmeye bayılıyor. Ben küçükken uçakları seyretmek için ölürdüm ama böyle bir yer olmadığı ve havacılık tabu gibi bir şey olduğundan avcumu yalardım. Bölücübaşının ayrılma zamanı gelmiş diyen arkadaşı öngörü ve olaylarla ilgili bağlantı kurma yeteneğinden dolayı kutluyorum.
  • Buradaki Lokalizer sinyallerinin bozulma sebebi başta FLY_IN olmak üzere peşi sıra yapılan Florya yolu üzerindeki binalar. Her türlü uluslararası ve ulusal mevzuta aykırı olmasına rağmen bu yapılar pistlerin şerit sahaları içerisine nasıl mı yapılıyor. 2920'ye 46,47 ve 48 maddelerde açık hüküm olmasına rağmen uçuş emniyetini hiçe sayan bu yapılar neden kaldırılmıyor. Bir Türkiye klasiği. SHGM'ye bir sorun bakalım.
  • Demek ki bölücübaşının imralıdan ayrılma zamanı gelmiş....
  • İlgili notam:''A2245/09 - RWY 36R ILS/LLZ IYES 111.3 MHZ COURSE UNUSUABLE BEYOND 10 DEGREES LEFT OF CENTER LINE. 11 JUL 07:35 2009 UNTIL 11 OCT 14:00 2009. CREATED: 11 JUL 07:55 2009'' Havaalanı yapmak otobüs terminali yapmaya benzemez!Her gecen sene LTBA sorun çıkarmaya devam edecek maalesef.3.Köprü yapılıp, rant kapıları aralanınca , İstanbulun kuzeyinde, ağaçlık bölgede vahşi bir kıyımla 3.Meydan yapılabilir gibi geliyor ilerki yıllarda.Çorlu yada SAW la olmaz ,avrupa yakasına gelen yolcu avrupa yakasında inmek istiyor.

Uçuş emniyetini tehdit eden sorun nedeniyle, sinyallerde bozulma yaşanan hava sahası notamlanarak, kullanıma kapatıldı. Sinyallerdeki sorunun, bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı Adası’nda bulunan elektronik karıştırıcı sistemlerden kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), altı yıl önce, İstanbul Atatürk Havalimanı’nın Florya-Sefaköy arasında bulunan iki ana pistinden sağda yer alan 18/36 pistine uçakların yaklaşmasını sağlayan aletli iniş sistemi (ILS - Instrumental Landing System) sinyallerinde bozulma tespit etti. Marmara Denizi üstünden, Florya yönünden alana inecek uçakların kullandığı sinyallerie tespit edilen bozulma, tüm çalışmalara rağmen giderilmedi. Sorunun uçuş emniyetini tehdit etmesini nedeniyle sinyallerin bozulduğu hava sahası önce uluslarası uyarıyla notamlandı, ardından da kullanımına kapatıldı.

Sebebi hâlâ bulunamadı

ILS sistemi sinyallerindeki bozulmanın, önce, ana pistin paralelinde inşaatı devam eden üçüncü pistin (sol pist) şantiyesinden kaynaklandığı düşünüldü.

Ancak şantiye kaldırıldıktan sonra da sinyaller düzelmedi. Yapılan tüm araştırmalara rağmen bozulmanın sebebi bulunamadı. Sorunun İmralı Adası’ndaki elektronik karıştırıcı sistemlerden kaynaklandığı tahmin ediliyor. DHMİ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, sinyallerde 5-6 yıl öncesine oranla düzelme var ancak henüz uçuş emniyetini sağlayamıyor.

25 derecelik ’körlük’ var

Aletli iniş sisteminin (ILS) parçası olan ’Localizer’, pist orta çizgisinden sağa ve sola 35’er derecelik açıyla sinyal yayını yapıyor. Bir demet şeklinde pist başına doğru daralan bu yayını alan uçak, otomatik pilot sistemi ya da pilotun manuel kumandasıyla, sinyalleri takip ederek, piste emniyetle iniş yapıyor.

Sol pistteki sinyallerin 25 derecelik kısmında bozulma bulunduğunu kaydeden DHMİ yetkilisi, şu bilgileri verdi:

"Pilotlar 25 derecelik bölgeyi kullanamıyor. Kalan 10 derecelik alanda yayını yakalayan pilot güvenle iniş yapabilir. Tahditli yerden uçaklar sinyal alabilir. Ancak sinyal güvenli değil. Bu nedenle pilotlar tahditli yeri kullanmamalı. Tahditli yerdeki sinyaller uçakları pist başı yerine başka yerlere yönlendirebilir."

Sebep araştırılıyor

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ILS sinyallerdeki bozulmanın sebebinin halen araştırıldığını, sorunun ortadan kaldırılmasının şu anda mümkün olmadığını söyledi. Birdal, sorunun İmralı’daki sinyal kesicilerden olabileceği gibi radyolar ve deniz üzerindeki yansımalardan da kaynaklanabileceğini bildirdi. Soruna kaynak olabilecek yerlerle görüşmelerin devam ettiğini söyleyen ve notamın 10 derece dışındaki sinyallere fazla güvenilmemesi için yayınlandığını kaydeden Birdal, 10 derecelik alanda bir sorun olmaması nedeniyle uçuş operasyonlarının etkilemediğini kaydetti.

ILS nedir

Aletli iniş sistemi ILS (Instrumental Landing System), olumsuz meteorolojik koşulların hüküm sürdüğü zamanlarda, uçakların havalimanlarına emniyetli yaklaşma ve iniş yapmasını sağlıyor, normal hava şartlarında ise konforlu iniş için kullanılıyor. ILS sistemi, uçakların pistin merkez hattı doğrultusunda yaklaşmasını sağlayan Localizer, uçakların piste en uygun süzülüş açısı ile alçalmasını sağlayan Glide Path (GP) ve uçakların pist başına kalan mesafesine ilişkin bilgi veren Marker’den oluşuyor.

(Hürriyet)

İmralı'daki jammer, AHL'nin ILS'ini mi etkiliyor?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
İmralı adasının kuzeyinde doğal bir manyetik alan mevcuttur. MAD (magnetic Anomaly Dedector) haritalarında bu bölge bellidir. Dz.K.k.lığının 1993 yılında envanterden çıkardığı S-2E uçakları ile bu bölgedeki eğitim uçuşları yaparken bunu MAD cihazındaki anormal sapmalardan da görmekteydik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Pardon bu bahsi geçen ILS vericileri Fly-inn den çok sonra 18 pisti sonunda ve denize doğru yönelmiş sanırım... Bildiğim kadarı ile de denizle aralarında bir mania yok. Fly-inn in bence suçu yok. Çok nezih bir AVM ve insanlar çocuklarını buraya getirip bir nevi uçaklarla ve havacılıkla tanıştırıyorlar ve gözlemim çocuklar uçakları seyretmeye bayılıyor. Ben küçükken uçakları seyretmek için ölürdüm ama böyle bir yer olmadığı ve havacılık tabu gibi bir şey olduğundan avcumu yalardım. Bölücübaşının ayrılma zamanı gelmiş diyen arkadaşı öngörü ve olaylarla ilgili bağlantı kurma yeteneğinden dolayı kutluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Buradaki Lokalizer sinyallerinin bozulma sebebi başta FLY_IN olmak üzere peşi sıra yapılan Florya yolu üzerindeki binalar. Her türlü uluslararası ve ulusal mevzuta aykırı olmasına rağmen bu yapılar pistlerin şerit sahaları içerisine nasıl mı yapılıyor. 2920'ye 46,47 ve 48 maddelerde açık hüküm olmasına rağmen uçuş emniyetini hiçe sayan bu yapılar neden kaldırılmıyor. Bir Türkiye klasiği. SHGM'ye bir sorun bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Demek ki bölücübaşının imralıdan ayrılma zamanı gelmiş....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İlgili notam:''A2245/09 - RWY 36R ILS/LLZ IYES 111.3 MHZ COURSE UNUSUABLE BEYOND 10 DEGREES LEFT OF CENTER LINE. 11 JUL 07:35 2009 UNTIL 11 OCT 14:00 2009. CREATED: 11 JUL 07:55 2009'' Havaalanı yapmak otobüs terminali yapmaya benzemez!Her gecen sene LTBA sorun çıkarmaya devam edecek maalesef.3.Köprü yapılıp, rant kapıları aralanınca , İstanbulun kuzeyinde, ağaçlık bölgede vahşi bir kıyımla 3.Meydan yapılabilir gibi geliyor ilerki yıllarda.Çorlu yada SAW la olmaz ,avrupa yakasına gelen yolcu avrupa yakasında inmek istiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000