26 Eylül 2008, Cuma 08:29:05

"Her il'e bir havaalanı şart mı?"

TOSHİD Genel Sekreteri Musa Alioğlu, Dünya Gazetesindeki köşesinde havaalanlarını incelemiş. İşte Alioğlu'nun Dünya Gazetesindeki yazısı...
  • Iğdır, yüksekova ve şırnak hava alanlarının çalışmaları 10 yıl önce zaten başlamıştı. Bu hava alnları yeni birşey değilki hatta Iğdır hava alnının pistinin %50 si bitmiş durumda. Geç kalmış projeler bunlar. Bir an önce tamamlamak lazım.
  • Yazıklar olsun diyorum başka bir şey demiyorum. İki şehrin toplam nüfusu 1.5 milyonu buluyor ve sayın Başbakan "ben köye uçak indirmem" diyor. Madem köye uçak indirmiyorsun, Şırnak, Yüksekova, Iğdır havaalanları nedir? Yazıklar Olsun!!!!
  • Evet, şart. Fakat, ayağı yorgana göre uzatmak gerekir. İllaki tam teşlilatlı havaalanı olmasına gerek yok. İllaki büyük terminal binası olmamalı. İllaki 3000 metre pist uzunluğu olmamalı. Fakat kesinlikle şart! Ve illaki devlet yapıp işletecek diye bir şart da olmamalı. Özel şirketler neden yapıp işletmesin?
  • tabiki potansiyeli olmayan nüfusu az şehirlere hava alanı yatımı yapmak gereksiz masraf.onun yerine çevredeki bir il merkez seçilir ve diğer illerdekiler orayı kullanır. mantıklısı bu. gaziantepte havalimanı var, kilise yapmaya ne gerek var mesela?
  • Türkiye'deki hava alanlarını sadece ticari amaçlı hava alanları olarak düşünmemek lazım. Dünyadaki 16 sorunlu bölgenin 13'ü Türkiyenin etrafında Jeo stratejik ve jeo politik konumumuz da dikkate alındığında her ile bir hava alanı yapılmasında geç bile kalınmıştır. Türkiye coğrafıyasına en uygun taşımacılığın hava taşımacılığı olduğunu da unutmayalım. Ha bu arada her ile bir hava alanı sloganını ortaya atarak bunu büyük ölçüde başaran siyasetcileri de saygıyla anmak lazım.
  • Kesinlikle şart.Ne olursa olsun her ilin havalimanı olmalı.Demirağlarla ördük anayurdu 4 baştan diyorduk şimdi demirağından daha iyi bir ağ var o da hava ağı :)

Hakkari Yüksekova, Şırnak ve Iğdır’a havaalanı yapılması için çalışmalara başlandığını okuduk gazetelerde. Bazen bu alanlara kim uçacak diye sormadan da edemiyorum.

Bir zamanlar TRT radyolarından haberleri dinlerken " Üçüncü beş yıllık kalkınma planı " diye bir cümle duyardık. Bunun ne olduğunu, ne anlama geldiğini çok da merak etmezdik. Aradan yıllar geçip de ülkemizin geri kalmışlık tarihini okuduktan sonra, bu planlı kalkınma döneminin ne anlama geldiğini ve işe yarayıp yaramadığını öğrendik. Planlı kalkınma, plana uyduğunuz sürece iyi bir iştir diye kafamızda yer etti.

Şimdilerde kalkınma yarışımız o kadar hızlandı ki, artık plana ve programa bakmaya ve uymaya vakit bile kalmaz oldu diyebiliriz. Hal böyle olunca bu meşhur 1.2.3. ve 4 beş yıllık kalkınma planları galiba rafa kaldırıldı. Ve ne acıdır ki bu planları yapan, bir zamanlar ülkenin kaderini tayin eden, çok önemli bir kurum olan Devlet Planlama Teşkilatı'nın da adı modaya uyularak Yüksek Planlama Kurulu oldu. Oradan yetişen çok önemli siyasetçiler de (Özal bunlara dahildir) yerlerini ABD'den gelen prenslere bıraktı.

Söze plandan girdik ve planlı veya  plansız mıdır bilmiyorum ülkemizin dört bir yanında yapılan havalimanları aklıma geldi. Hani zaman zaman gazetelere konu olan havalimanları. Bu tesisleri yaparsınız ama, oraya bir tek uçak inmez. İneklerin otladığı bir yer olarak gazetelerde haber olur bu alanlar.

Bir zamanlar ülkemizde bir furya başlatılmıştı. "Her ile bir havaalanı" sloganıyla yola çıkan siyasetçiler, bürokratları da kafaya alarak  Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez yörelerine havaalanları yapacağı müjdesini verirlerdi. verdikleri sözü de öyle veya böyle gerçekleştirirlerdi. Ama ya sonrası, işte sonrası bir garip durumdur.

Şimdilerde böyle plansız programsız yatırımlar pek görmüyoruz ama. bazen bu alanlara kim uçacak diye sormadan da edemiyorum. Bakınız, Hakkari Yüksekova, Şırnak ve Iğdır’a havaalanı yapılması için çalışmalara başlandığını okuduk gazetelerde. Kısa adı DLH olan Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, Hakkari Yüksekova, Şırnak ve Iğdır’a havaalanı yapılması ve Ağrı Havaalanı’nın da büyütülmesi işlerinin 2009 yatırım programına alınması için Yüksek Planlama Kurulu’na (YPK) başvuruda bulunmuş. DLH Genel Müdürlüğü, Hakkari Yüksekova, Şırnak ve Iğdır’a yapılması planlanan havaalanlarına ilişkin fizibilite çalışmalarını da bitirerek, projelerini tamamlamış. Ve çok ilginçtir ki uluslararası uçuşların yapılabileceği büyüklükte inşa edilecek havaalanlarının en geç üç yıl içinde tamamlanarak, sivil uçuşlara hazır hale getirilmesi planlanıyormuş.

Sevindirici olan bir devlet kuruluşu olan DLH'nin başka bir devlet kuruluşu olan YPK'nın görüşünün almasıdır. Bu durum, demek ki planlı programlı bir iş yapıldığı sonucunu verir.

Şayet YPK’dan olumlu yönde karar çıkarsa, 2009 içinde projelerin yapım ihalelerinin açılması hedefleniyor. Bu arada birileri bu işlerden nasiplenecek demektir. Söz konusu havaalanlarının terminal binaları hariç pist ve apronlarını da kapsayan yapım işlerine 2009’da başlamayı planlayan DLH, hemen ardından havaalanlarının üst yapı işlerinin ihalesine de çıkmayı amaçlıyor. Hakkari Yüksekova, Şırnak ve Iğdır Havaalanları için üç ayrı paket halinde yapım ihalesi açmayı öngören DLH’nın, projeleri özkaynaklardan finanse etmesi bekleniyor. Vallahi parasal kaynağı nereden bulurlar bilmiyorum ama, uçacak yolcuyu ve uçağı kolay kolay bulamayacaklarını iyi biliyorum.

DLH, YPK’ya başvurusunda söz konusu üç kente  havaalanı yapılmasının yanı sıra Ağrı Havaalanı’nın kısa olan pistinin uzatılması işinin de 2009 yatırım programına alınmasını da istemiş. Yeterli ödenekle yatırım programına alınırsa DLH, Ağrı Havaalanındaki pistin uzatılması işini gelecek yıl ihale edecek. Hayırlı uğurlu olsun, ne diyelim.

Bu arada bir başka gelişme ilgimi çekti. Daha çok Amerika ve Avrupa'da yaygın olan kontrolsüz hava meydanlarının yapılmasıyla uçakla inilmeyen yer kalmayacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,iş ve turizm merkezlerine VİP uçak olarak bilinen küçük gövdeli özel jetler için kontrolsüz hava meydanı yapma kararı almış. 2010 yılına kadar 1000m uzunluğunda piste sahip 20 havameydanı yapılacak. SHGM Genel Müdürü Dr. Ali ARIDURU, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "İş adamları bu meydanlara özel jetleri ile inecekler,işlerini bitirdikten sonra tekrar kalkıp gidecekler.Özel sektör isterse bu meydanları yapıp işletebilir''dedi. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki  sıkışıklığı ortadan kaldırmak için bir pist daha yapılacağını belirten Genel Müdür ARIDURU,Dünya Ticaret Merkezi'nin yan tarafındaki 862 bin metrekarelik alanın da  Atatürk Havalimanı'na katılacağını açıklamış. Bakın buna iyi haber diyorum. Çünkü Hakkari, Yüksekova ve Şırnak'a üç yeni havaalanı yaparken, Atatürk Havalimanı'nı da ihmal etmemek gerek diye düşünüyorum.  Çünkü İstanbul daha önemli diye düşünüyorum.

"Her il'e bir havaalanı şart mı?"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

ERGEZ ~ 16 yıl önce
Iğdır, yüksekova ve şırnak hava alanlarının çalışmaları 10 yıl önce zaten başlamıştı. Bu hava alnları yeni birşey değilki hatta Iğdır hava alnının pistinin %50 si bitmiş durumda. Geç kalmış projeler bunlar. Bir an önce tamamlamak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MaRTı ~ 16 yıl önce
Yazıklar olsun diyorum başka bir şey demiyorum. İki şehrin toplam nüfusu 1.5 milyonu buluyor ve sayın Başbakan "ben köye uçak indirmem" diyor. Madem köye uçak indirmiyorsun, Şırnak, Yüksekova, Iğdır havaalanları nedir? Yazıklar Olsun!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 16 yıl önce
Evet, şart. Fakat, ayağı yorgana göre uzatmak gerekir. İllaki tam teşlilatlı havaalanı olmasına gerek yok. İllaki büyük terminal binası olmamalı. İllaki 3000 metre pist uzunluğu olmamalı. Fakat kesinlikle şart! Ve illaki devlet yapıp işletecek diye bir şart da olmamalı. Özel şirketler neden yapıp işletmesin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
tabiki potansiyeli olmayan nüfusu az şehirlere hava alanı yatımı yapmak gereksiz masraf.onun yerine çevredeki bir il merkez seçilir ve diğer illerdekiler orayı kullanır. mantıklısı bu. gaziantepte havalimanı var, kilise yapmaya ne gerek var mesela?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GEAIR ~ 16 yıl önce
Türkiye'deki hava alanlarını sadece ticari amaçlı hava alanları olarak düşünmemek lazım. Dünyadaki 16 sorunlu bölgenin 13'ü Türkiyenin etrafında Jeo stratejik ve jeo politik konumumuz da dikkate alındığında her ile bir hava alanı yapılmasında geç bile kalınmıştır. Türkiye coğrafıyasına en uygun taşımacılığın hava taşımacılığı olduğunu da unutmayalım. Ha bu arada her ile bir hava alanı sloganını ortaya atarak bunu büyük ölçüde başaran siyasetcileri de saygıyla anmak lazım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EVET ŞART ~ 16 yıl önce
Kesinlikle şart.Ne olursa olsun her ilin havalimanı olmalı.Demirağlarla ördük anayurdu 4 baştan diyorduk şimdi demirağından daha iyi bir ağ var o da hava ağı :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000