22 Ağustos 2013, Perşembe 08:51:55

"HAVADA BİR NUMARAYIZ"

Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, iddialı bir yazı kaleme alarak "Havada bir numarayız!" dedi. İşte Ünsal Ban'ın Bugün Gazetesi'nde kaleme aldığı o yazı...
  • Bu kadar yüklü paranın döndüğü alısverıslerde elbet bır sıgorta sıstemı de dusunulmustur dıye dusunuyorum
  • Hakikaten bir numarasınız ucak kazasında Turkıyede lidersiniz ayda bir ucak dusuruyorsunuz evet butun grafikleri alt ust ettiniz tebrikler
  • Bazıları çapulculuk yapar.Bazıları da kervanı yürütür. Büyük resme bakınca olaylar daha net anlaşılıyor.
  • 2004'te 2 misli olan dış/iç hat yolcu oranı 2013'te yanyana ise bu ülkemizdeki rekabetçi piyasanın oturması ve ülke içi zenginliğin "geçmişe göre" daha dengeli dağılmasının işaretidir, diye düşünüyorum.. YETMEZ AMA EVET ;)
  • Ne var canım havacılık yoktu şimdi olması gereken seviyeye geliyor.. Bu gerçekleştiğinde de o bahsettiğiniz ülkelerden bir farkınız kalmayacak
  • hani Ankara'yı 2. transit merkez yapma projeniz vardı sayın rektör? olmadı di mi? siyasi otoriteye kabul ettiremediniz hiçbir şeyi. bir ülkenin başkenti ancak bu kadar dış dünyayla izole olabilir. çalışmalarınızda başarılar. saygılar.
  • Tabiki vatan bayragi altinda elde edilen her basari biz TÜRK MILLETI icin bir onurdur ! Bu tartismasizdir !! ...ancak unutmamaliki ülkemiz tam bir cadi kazaninin ortasindadir, etrafimizdaki cografyada yasanacak her türlü savasa benzer bir olay ekonomiyi sarsacak ve bundan tabiki havacilik sektörü nasibini alacak !..... herhalde THY`nin tüm ucaklarinin parasi ödenmemistir diye düsünüyorum..... Bu konuda bir bilgisi olan varsa ve hemimiz ile paylasir ise güzel olur..!!!
  • Etkili ancak bardağın tek tarafını yansıtan bir yazı

Ulaştırma sektörü her ülke için hayati öneme sahiptir.

Havayolu taşımacılığı, ulaştırma sektörü içinde bambaşka bir değer ifade eder.

Akla ilk gelenler; dünya devlerinin yer aldığı küresel pazar ve teknolojik gelişmelerin öncelikli olarak hayata geçirildiği süper dinamik bir alan.

Havacılık sektörü, Türkiye gibi kadim medeniyetlerin diyarı olan, aynı zamanda medeniyetler arasında bir köprü niteliğinde bulunan bir ülke için büsbütün önemlidir.

Transit geçiş ve çıkış-varış noktası olarak son derece belirgin bir konumda olan Türkiye, ekonomik yapısı gittikçe güçlenen bir ülkedir.

Havacılık sektörünün güçlenmesi de Türkiye'ye güç katmaktadır.

Son 10-11 yıllık dönemde, yetkililerce atılan doğru adımlar sayesinde sektörün baş döndürücü bir hızla büyümesi sağlanırken, hem uluslararası hem de kıtalararası bütünleşme sürecinde önemli kazanımlar elde edilmiştir.

Türk havacılığında yaşanan olumlu gelişmeler, dünya havacılığında önde gelen aktörlerin dikkatini çektiği gibi küresel dinamiklerin tekrardan gözden geçirilmesine de sebep olmuştur.

İş eskisi gibi değil

Bir zamanlar sektöre hakim olan dünya devleri nerede yanlış yaptıklarını düşünürken, Türk havacılık sektörü her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Öyle ki, son 10 yıl içinde yıllık ortalama olarak %16 büyüyen yolcu trafiğinin yanında, taşınan kargo yükündeki artış da rakiplere kıyasla ezici büyüklüktedir.

Son dönemde IATA ve DHMİ bünyesinde açıklanan sektör verileri dikkate alındığında içinde bulunulan durum daha iyi bir şekilde görülmektedir. Öyle ki, Haziran (2013) dönemi içerisinde küresel çapta havayolu ile taşınan kargo yük hacminde %1,2'lik bir artış yaşanırken Türk hava kargo taşımacılığında ise %11,5'lik bir büyüme sağlanmıştır. Aynı şekilde, ilgili dönemdeki yolcu ve uçak trafiğindeki artış da %15,2 ve %11,1 seviyelerindedir.

Dünü ve bugünü...

Havacılık sektörü, büyüklüğü ve yapılan uluslararası anlaşmaların niteliği itibariyle devlet desteğine gerek duyulan bir alandır.

Havacılıkta 2000'li yıllara kadar kayda değer bir büyümenin sağlanamamış olmasının geçmiş dönem yetkililerinin benimsediği -yanlış- politikalardan kaynaklandığı görülmektedir.

Bugün çok farklı bir noktadayız; hedeflerimiz büyük, havacılıkta küresel krize rağmen büyük mesafeler katettik.

Hamlelerimiz sürüyor...

İstanbul'a yapılacak olan 3. havalimanı en önemli hamlelerden biri olarak öne çıkmakta.

Hava trafiğinin en yoğun olduğu Atatürk Havalimanı'ndaki kapasite yetersizliği ve slot problemi hem kargo trafiğinde hem de yolcu trafiğinde aksamalara yol açıyor.

Diğer taraftan, kapasite yetersizliğine rağmen %10'nun üzerinde bir büyümenin sağlandığı düşünüldüğünde, 3. havalimanın açılmasıyla birlikte sektördeki büyüme eğiliminin daha da hızlanacağı öngörülüyor.

Bu durum da Frankfurt ve Heathrow havalimanlarının bulunduğu Almanya ile İngiltere'yi ve başka birçok ülkeyi doğal olarak rahatsız ediyor.

Sonuç itibariyle; havacılık sektöründe işler artık eskisi gibi değildir.

Yapıları itibariyle rekabet yarışında hantal kalan ülkeler geride kalmıştır.

Sektöre çok hızlı bir giriş yapan Türkiye, hem yolcu ve kargo taşımacılığı açısından hem de transit geçiş ve çıkış-varış niteliğindeki uçak trafiği açısından pastadan her geçen gün daha büyük pay elde etmektedir.

"HAVADA BİR NUMARAYIZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Bu kadar yüklü paranın döndüğü alısverıslerde elbet bır sıgorta sıstemı de dusunulmustur dıye dusunuyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrikler ~ 11 yıl önce
Hakikaten bir numarasınız ucak kazasında Turkıyede lidersiniz ayda bir ucak dusuruyorsunuz evet butun grafikleri alt ust ettiniz tebrikler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Bazıları çapulculuk yapar.Bazıları da kervanı yürütür. Büyük resme bakınca olaylar daha net anlaşılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İç Hat ~ 11 yıl önce
2004'te 2 misli olan dış/iç hat yolcu oranı 2013'te yanyana ise bu ülkemizdeki rekabetçi piyasanın oturması ve ülke içi zenginliğin "geçmişe göre" daha dengeli dağılmasının işaretidir, diye düşünüyorum.. YETMEZ AMA EVET ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Ne var canım havacılık yoktu şimdi olması gereken seviyeye geliyor.. Bu gerçekleştiğinde de o bahsettiğiniz ülkelerden bir farkınız kalmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ankaralı ~ 11 yıl önce
hani Ankara'yı 2. transit merkez yapma projeniz vardı sayın rektör? olmadı di mi? siyasi otoriteye kabul ettiremediniz hiçbir şeyi. bir ülkenin başkenti ancak bu kadar dış dünyayla izole olabilir. çalışmalarınızda başarılar. saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
VER GAZI...... ~ 11 yıl önce
Tabiki vatan bayragi altinda elde edilen her basari biz TÜRK MILLETI icin bir onurdur ! Bu tartismasizdir !! ...ancak unutmamaliki ülkemiz tam bir cadi kazaninin ortasindadir, etrafimizdaki cografyada yasanacak her türlü savasa benzer bir olay ekonomiyi sarsacak ve bundan tabiki havacilik sektörü nasibini alacak !..... herhalde THY`nin tüm ucaklarinin parasi ödenmemistir diye düsünüyorum..... Bu konuda bir bilgisi olan varsa ve hemimiz ile paylasir ise güzel olur..!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
S ~ 11 yıl önce
Etkili ancak bardağın tek tarafını yansıtan bir yazı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000