10 Haziran 2013, Pazartesi 16:38:13

'EN YOĞUN ŞEHİRLER BİLE 100 MİLYONA ULAŞMAZ'

THY’nin büyümesinde önemli katkısı olan Yönetim Kurulu eski Başkanı Candan Karlıtekin, Aksiyon Dergisi’ne 3. Havalimanını değerlendirdi. Karlıtekin proje için ‘israf’ dedi...
  • peruklu kardeş , duyan da seni 40 yıllık havacı sanacak!!! sen eskiden nerde görev yapıyordun ve o şirketlere nasıl girmiştin ve şimdi ne haldeler onu bi açıklasana!!!
  • sana sözüm yalnız ca bu ! ''hadi ordan '' . sen ve senin gibiler bizim büyümemizi istemiyor . allah sizi bu güne değin yarattığı en sıcak yerlerinden birine atsın !
  • Sanırım Sn.Karlıtekin'e herşeyi diyebilirsiniz ancak vizyonsuz ve menfaatçi diyemezsiniz. Havalimanı konusundaki yorumlarını akla yatkın buluyorum, herhangi bir menfaat doğrultusunda yapılmadığına inanıyorum. Asabiyeti ve kibiri de bizi şu noktada ilgilendirmiyor, konumuz yeni havalimanı.
  • Karlıtekin'in yorumunun hükümete ve aslında başbakana muhalefet içerdiği gayet net. 3. havalimanı uzun süredir gündemde, ihalesinin üzerinden haftalar geçti. Karlıtekin neden şimdi böyle bir yorum yaptı acaba. Gezi parkı olayları ile biraz daha su yüzüne çıkan Gül-Erdoğan rekabeti açısından da düşünmek lazım. Karlıtekinin Gül'e ne kadar yakın olduğunu bilen bilir.
  • ad hominem diyorlar buna literaturde...konusulan konuya gore degil, konusan kisiye gore yorum yapmayi...soyleyecek sozu olmayan, ezberlerden uzerine dunya gorusunu insa etmis insanlarin sikca basvurdugu meseleyi kisisellestirme yaklasimi...bir de rumuzuna "dogrucu" yazmis biri cikmis meshur menderes-vatan caddesi ornegini (ezberini) vermis. mesele de o zaten. zamaninda yuzlerce tarihi eseri yikip yaptigin o yollar nufus artisini tetikliyor...aradan yillar geciyor, simdi de orayi yayalastirmaya calisiyorsun...neyse soylesek tesiri yok, sussak gonul razi degil ama sablon ve ezberler uzerinden konusanlara laf kim anlatabilmis ki biz anlatalim
  • Çok doğru söylüyorsunuz Candan Bey, AHL için 17/ 35 Pistine paralel 2600 metre uzunluğunda Dünya Ticaret merkesi tarafına doğru paralel pist projesi yapıldı ama bir bakıp değerlendirme zahmeti göstermediler. Belkide rant engelleniyor diye köpürmüşlerdir bile. Ayrıca AHL THY nin çiftliği değildir. Tarifesinde yapacağı revizyonlarla ( Lufthansa'nın Almanya da yaptığı gibi ) Ankara, İzmir, Antalya, Sabiha Gökçen,..vs havalimanlarında night stop yaparak AHL de oluşabilecek park yeri sıkışıklığını ve trafik yoğunluğunu azaltabilir. AHL nin Kapasiteside de yıllar boyu ihtiyaca cevap verir. 3. Havalimanında da 3. köprü gibi israrlıysanız şayet 3. meydan olarak ( Hızlı tren projesi geliştirerek )Çorlu Havaalanını yeniden yapılandırabilirsin hemde cevreye zarar vermemiş olursunuz. Canı gönülden Destekliyorum Candan Bey'i.. iyi akşamlar
  • Cok dogru tespitleriniz var. Kutlarim sizi ancak THY yi birakmis olmaniza hala kizginiz...
  • Adam ama doğru ama yanlış bazı somut hususlardan söz etmiş, somut önerilerde bulunmuş. İnsanlar hala kuyruk acısı, aklın mı kaldı gibi yorumlar yapıyorlar. Neden birbirimize saygı gösteremiyoryuz? Neden birbirimizi dinlemiyoruz? Daha önemlisi neden somu şeyler söylendiğinde, aynı şekilde karşılık veremiyoruz da kişisel bir takım hususları cevap diye yazıyoruz? Nasılsa o havalimanı yapılacak da fayda mı olacak zarar mı görürüz? Bu arada İstanbul dünyanın en büyük hub'ı olacak arkadaşlar Emirates, Lufthansa ve diğer havayolları ile ülkeler için de zaman donmadı, onlar da yatırımlarını yapıyorlar. Bıktık burada, sen şöylesin, yaramazsın sözcüklerinden. Adam gibi bir şey söylenmişse, bilginiz varsa konuşun, yoksa da aynı tür yorumlarla doldurmayın.
  • Candan bahsettiğin konulara iyi çalışmamışsın, pek özümsememişsin. THY de iken de fevri idin, aniden hop kalkar hop otururdun. Takıntılıydın. Çok kabiliyetli ve başarılı insanların sektörle ilgilerini kesmede başrol oynadın. Oysa onlar seni çok daha iyi enforme ederler, onlarla iyi takım olurdun. Şimdi ortalık kimlere kaldı görüyorsun. Gelelim bahsettiğin konulara; bugün değilse de bittiği zaman zaten ihtiyaç olacak bu havalimanı. Zira her şey pist değil, her şey point to point değil. IST nin konumunu Dubai ve Doha nın da eklenmesiyle yeniden düşün. Demiryolu bağlantılarını düşünmen olumlu. Ama IST ye fazla uzak kalacak bir aktarma merkezide pek verimli olmaz. Bu nokta en iyi alternatiflerden birisi. NYC de üç havalimanı var ve şehirle ve aralarındaki bağlantılarla koca Kuzey Amerikayı nasıl saat gibi işletiyorlar. Günde yüzbinlerce insan nasıl saat gibi işleyen bir düzende transfer oluyorlar. Ülkeye nasıl bir katkı sağlıyorlar görmüyor musun? IST u artık bir Dünya merkezi gibi düşün.
  • Bu elemanın kuyruk acısı var galiba . Bu elemanın yakın bir arkadaşı ile tanışıp sohbet etme imkanı bulmuştum ve onun şöylediğine göre bu eleman kızınca kafasını duvarlara vururmuş. Bu sıralar fazlamı vurmuş ne? Ne dediğini bilmiyor bunun kafa gitmiş tümden yazııık.

Aksiyon dergisinin İstanbul’a yapılacak olan 3. Havalimanının yerinin kuş göç yollarının tam üzerinde olması ve bölgenin olumsuz hava koşullarına değinilen haberinde Candan Karlıtekin’in röportajına da yer verdi.

İşte o röportaj:

3. havalimanını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Bir kere bu alan 3. Havaalanı değil. Atatürk Havalimanı’nı (AHL) ikame edecek ve en az doğrudan 10 milyar dolara mal olacak İstanbul’un yeni havalimanıdır. Zira Bakanlık, AHL’yi kapatacağı ve 25 yıl boyunca başka bir alan izni vermeyeceği teminatını beyan etmiştir. Maliyetine katlanıldıktan sonra her yatırım yapılabilir. Hele de bu yatırımın tekel karakteri var ve yeterli gelir teminatı veriliyorsa.

İstanbul’un havayolu taşımacılığı kapasitesi yeterli mi?

- Temel iddiam şudur; gerek AHL gerek Sabiha Gökçen’e ikişer milyar dolar maliyetle birer paralel pist yaparak 120 milyonun üzerindeki yıllık yolcu talebini karşılarsınız. Bu yüzden yeni havalimanı yapmak gereksizdir, kaynak israfıdır. En büyük şehirlerdeki en yoğun alanlar bile 100 milyon kapasiteye ulaşmaz. Bu kapasitenin üstüne gökyüzü uçuş koridorları da normal işletme saatleri içerisinde zaten müsait olamaz. Alanın hizmet ettiği yolcu ve yük toplama havzasının çapı dikkate alınarak yapılan kapasite hesabının bir fizibilitesi yoktur. Askerî tesislerin AHL’den çıkarılması ile birlikte doğan imkân değerlendirilmelidir. Bildiğim kadarıyla Avrupa’ya giden tren hattı pekâlâ 90 km mesafedeki Çorlu’dan geçirilebilir. Oraya 8-10 yıl sonra yapılacak ve umumiyetle 7-8 saatin üstünde uçuş menziline sahip uzak uçuş noktalarına hizmet edecek bir alan çok az masrafla yapılabilir. Bu alandan AHL’ye intikal ise hızlı trenlerle 20-25 dakikada sağlanabilir. İstanbul’un kaçınılmaz olan büyüme ihtiyacı da İzmit’e doğru kuzeye taşmadan planlanırsa Sabiha Gökçen de ciddi bir ulaşım talebini paralel pistle karşılar.

Yeni projede ısrarın arkasında yeni imar alanları açmak gibi bir niyet olabilir mi?

- Aslında yeni havalimanını tek başına değerlendirmek yanlış soruya doğru cevap aramak gibi bir uğraştır. Yeni havalimanını, Kanal İstanbul ve çevresindeki yerleşimler, Kuzey-Batı İstanbul’da kurulacak 2-3 milyon nüfuslu yeni bir şehir, Kuzey İstanbul Otoyolu ve 3. Boğaziçi köprüsü ile birlikte ele almadan doğru bir tahlil yapılamaz. Net olarak söylüyorum; İstanbul’u daha da büyütmek ve kalabalıklaştırmak başlı başına hatadır. Bunu yaparken İstanbul’un oturumunu kuzeye yaymak, hele hele İstanbul’u Avrupa yakasında büyütmek; stratejik, siyasal, ekonomik, demografik, ekolojik ve diğer çevresel etkiler ve iklim bakımından külliyen hatadır. Tarihin hiçbir döneminde insanlar İstanbul’un kuzeyini yerleşim maksadıyla kullanmamıştır. Bu temel itirazları dikkate alırsanız yeni havalimanını konuşmaya gerek bile kalmaz.

Kuzeyde kurulacak şehrin çevreye zararları gündeme geliyor. Ekonomi yönüyle ne gibi dezavantajları olur?

- Avrupa yakasını büyüttükçe insanların ve malların Anadolu’ya geçişi nedeniyle yeni köprüler, tüp geçitler yapmak zorunda kalırsınız. Milyonlarca yolcunun harcayacağı ilave ulaşım zamanı ve masrafını ayrıca düşünmek gerekir. İntikal problemini asgariye indirmek için gerekecek otoban ve raylı ulaşım sistem yatırımları da hesaba katılmalıdır. Kamu bu yatırımlara daha havalimanı açılmadan büyük bir harcama yapacak. İhaleyi alanlar 25 senede taksitle ödemede bulunacak. Buranın çevre etki değerlendirme çalışmalarını yapmak bile yıllar alması gereken ciddi bir konudur. İnşaat sektörüyle ekonomiyi ivmelendirmek güzeldir ama bunun için önceliği ekonomik gerçekliği üstün olan başka yatırımlara vermelidir.

İhale edilen havalimanını işletme ve seyir emniyeti açısından nasıl görüyorsunuz?

- Yeni havalimanını işletmek de AHL ve Sabiha Gökçen’e göre hem alan hizmetleri hem iklim şartlarının seyri - sefer emniyetine tesirleri bakımından daha dezavantajlıdır. İstanbul’un hâkim rüzgârları senenin yüzde 85’inde Karadeniz’den güneye doğru eser ve iklim koşulları çok daha serttir.

'EN YOĞUN ŞEHİRLER BİLE 100 MİLYONA ULAŞMAZ'

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

açıklasana!! ~ 11 yıl önce
peruklu kardeş , duyan da seni 40 yıllık havacı sanacak!!! sen eskiden nerde görev yapıyordun ve o şirketlere nasıl girmiştin ve şimdi ne haldeler onu bi açıklasana!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hadi ordan . . . ~ 11 yıl önce
sana sözüm yalnız ca bu ! ''hadi ordan '' . sen ve senin gibiler bizim büyümemizi istemiyor . allah sizi bu güne değin yarattığı en sıcak yerlerinden birine atsın !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YENİ HAVALİMANI ~ 11 yıl önce
Sanırım Sn.Karlıtekin'e herşeyi diyebilirsiniz ancak vizyonsuz ve menfaatçi diyemezsiniz. Havalimanı konusundaki yorumlarını akla yatkın buluyorum, herhangi bir menfaat doğrultusunda yapılmadığına inanıyorum. Asabiyeti ve kibiri de bizi şu noktada ilgilendirmiyor, konumuz yeni havalimanı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Başkanlık ~ 11 yıl önce
Karlıtekin'in yorumunun hükümete ve aslında başbakana muhalefet içerdiği gayet net. 3. havalimanı uzun süredir gündemde, ihalesinin üzerinden haftalar geçti. Karlıtekin neden şimdi böyle bir yorum yaptı acaba. Gezi parkı olayları ile biraz daha su yüzüne çıkan Gül-Erdoğan rekabeti açısından da düşünmek lazım. Karlıtekinin Gül'e ne kadar yakın olduğunu bilen bilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merakli ~ 11 yıl önce
ad hominem diyorlar buna literaturde...konusulan konuya gore degil, konusan kisiye gore yorum yapmayi...soyleyecek sozu olmayan, ezberlerden uzerine dunya gorusunu insa etmis insanlarin sikca basvurdugu meseleyi kisisellestirme yaklasimi...bir de rumuzuna "dogrucu" yazmis biri cikmis meshur menderes-vatan caddesi ornegini (ezberini) vermis. mesele de o zaten. zamaninda yuzlerce tarihi eseri yikip yaptigin o yollar nufus artisini tetikliyor...aradan yillar geciyor, simdi de orayi yayalastirmaya calisiyorsun...neyse soylesek tesiri yok, sussak gonul razi degil ama sablon ve ezberler uzerinden konusanlara laf kim anlatabilmis ki biz anlatalim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorumsuz ~ 11 yıl önce
Çok doğru söylüyorsunuz Candan Bey, AHL için 17/ 35 Pistine paralel 2600 metre uzunluğunda Dünya Ticaret merkesi tarafına doğru paralel pist projesi yapıldı ama bir bakıp değerlendirme zahmeti göstermediler. Belkide rant engelleniyor diye köpürmüşlerdir bile. Ayrıca AHL THY nin çiftliği değildir. Tarifesinde yapacağı revizyonlarla ( Lufthansa'nın Almanya da yaptığı gibi ) Ankara, İzmir, Antalya, Sabiha Gökçen,..vs havalimanlarında night stop yaparak AHL de oluşabilecek park yeri sıkışıklığını ve trafik yoğunluğunu azaltabilir. AHL nin Kapasiteside de yıllar boyu ihtiyaca cevap verir. 3. Havalimanında da 3. köprü gibi israrlıysanız şayet 3. meydan olarak ( Hızlı tren projesi geliştirerek )Çorlu Havaalanını yeniden yapılandırabilirsin hemde cevreye zarar vermemiş olursunuz. Canı gönülden Destekliyorum Candan Bey'i.. iyi akşamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Karlitekin ~ 11 yıl önce
Cok dogru tespitleriniz var. Kutlarim sizi ancak THY yi birakmis olmaniza hala kizginiz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Somut Veriler ~ 11 yıl önce
Adam ama doğru ama yanlış bazı somut hususlardan söz etmiş, somut önerilerde bulunmuş. İnsanlar hala kuyruk acısı, aklın mı kaldı gibi yorumlar yapıyorlar. Neden birbirimize saygı gösteremiyoryuz? Neden birbirimizi dinlemiyoruz? Daha önemlisi neden somu şeyler söylendiğinde, aynı şekilde karşılık veremiyoruz da kişisel bir takım hususları cevap diye yazıyoruz? Nasılsa o havalimanı yapılacak da fayda mı olacak zarar mı görürüz? Bu arada İstanbul dünyanın en büyük hub'ı olacak arkadaşlar Emirates, Lufthansa ve diğer havayolları ile ülkeler için de zaman donmadı, onlar da yatırımlarını yapıyorlar. Bıktık burada, sen şöylesin, yaramazsın sözcüklerinden. Adam gibi bir şey söylenmişse, bilginiz varsa konuşun, yoksa da aynı tür yorumlarla doldurmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yetersiz ~ 11 yıl önce
Candan bahsettiğin konulara iyi çalışmamışsın, pek özümsememişsin. THY de iken de fevri idin, aniden hop kalkar hop otururdun. Takıntılıydın. Çok kabiliyetli ve başarılı insanların sektörle ilgilerini kesmede başrol oynadın. Oysa onlar seni çok daha iyi enforme ederler, onlarla iyi takım olurdun. Şimdi ortalık kimlere kaldı görüyorsun. Gelelim bahsettiğin konulara; bugün değilse de bittiği zaman zaten ihtiyaç olacak bu havalimanı. Zira her şey pist değil, her şey point to point değil. IST nin konumunu Dubai ve Doha nın da eklenmesiyle yeniden düşün. Demiryolu bağlantılarını düşünmen olumlu. Ama IST ye fazla uzak kalacak bir aktarma merkezide pek verimli olmaz. Bu nokta en iyi alternatiflerden birisi. NYC de üç havalimanı var ve şehirle ve aralarındaki bağlantılarla koca Kuzey Amerikayı nasıl saat gibi işletiyorlar. Günde yüzbinlerce insan nasıl saat gibi işleyen bir düzende transfer oluyorlar. Ülkeye nasıl bir katkı sağlıyorlar görmüyor musun? IST u artık bir Dünya merkezi gibi düşün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kim düşünsün? ~ 11 yıl önce
Candan Bey'i tanımam etmem, kişisel özelliklerini bilemem. Candan Bey ve ben düşüneyim de İstanbul'u dünyanın merkezi gibi bizim düşünmemiz yetmez. Dünyanın öyle düşünmesi gerekir. İkincisi, Dubai ve Doha'nın İstanbul'un hub olmasına katkısı olumlu mu olur olumsuz mu? Ne diyecek Katar? Biz para kazanmayalım, ümmetimiz kazansın mı? Belki Sayın Başbakan, Japonya Başbakanı'ndan ricacı olduğu gibi bize de bir sakal at diye ricacı olur.
Aviator ~ 11 yıl önce
Bu elemanın kuyruk acısı var galiba . Bu elemanın yakın bir arkadaşı ile tanışıp sohbet etme imkanı bulmuştum ve onun şöylediğine göre bu eleman kızınca kafasını duvarlara vururmuş. Bu sıralar fazlamı vurmuş ne? Ne dediğini bilmiyor bunun kafa gitmiş tümden yazııık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000