12 Nisan 2014, Cumartesi 13:31:02

ELVAN: "HAVACILIĞIMIZ YER YIL KENDİ REKORUNU KIRIYOR"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, yılın ilk çeyreğinde hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 31 milyonu geçtiğini belirterek, "Hava ulaşımı bu yıl da rekora koşuyor. Yıl sonunda yolcu sayısının 170 milyona ulaşması hiç de şaşırtıcı olmaz" dedi.
  • bu ikiye çarpılmış yolcu sayısı 1 milyarada çıksa illa bir kulp takacaksınız. bundan 12 sene önce AKP yokken aynı sistemle yolcular sayılmıyormuydu? ve o sistemle sayılmalarına rağmen 30 40 milyon arası bir yolcu sayısı çıkmıyormuydu? ben havacılık camiasının bir çalışanı olaraktan bu artıştan kendi adıma gurur duyuyorum, daha iyide olur İnşallah.
  • Bana göre en iyi artış Gazipaşa-Alanya Havalimanı çünkü artış diğer yorumdaki arkadaşın dediği gibi iç hat değil dış hat yolcusuyla büyük çıkış yakalayan Gazipaşa-Alanya Havalimanıdır. Gazipaşalı olup Alanyada doğup büyüyen ve şu anda Van'da çalışan ben buradan Anadolujet, Pegasus ve yakında Atatürk Havalimanına Gazipaşadan uçacak olan Onur Air'i aktarmalı da olsa her fırsatta iç hatta da artışın devam etmesi ve Gazipaşaya inmek için kullanacağım. (Emrah)
  • Bir de yolculara uçakta nasıl davranılacağını öğretseniz yada bilgilendirme yapsanız ne güzel olur. Koyduğunuz kuralları ya uolculara uygulatmanın bir yolunu bulun yada kurallat kağıt üstünde kalıp bu ülkede kabin ekibi olarak görev yapan insanlar salak yerine düşmesinler. Kimsenin kuralı taktığı yok. Herhafta sigara vakası. Her hafta olay.
  • Koltuk işgal etmiyormu? Parasını da ödüyorsa. 10 kez de sayabilirsin.
  • Dış hat yolcu sayıları doğru ama iç hat sayılarını ikiye bölerek anlamak lazım. Şöyle ki; her iç hat yolcusu biri kalkış havaalanında biri de varış havaalanında olmak üzere iki defa sayılıyor. Böylece havaalanlarını kullanan yolu sayısı gerçekte uçan yolcu sayısının tam iki katı çıkıyor. Bakanlık da bu büyük rakamı, işine geldiği için, sanki gerçek uçak yolcusu sayısıymış gibi kullanıyor. İç hatlarda aktarmalı olarak uçan yolcular için de aynı hesap geçerli. Onlarda iki uçuş yaparak dört yolcu gibi sayılmış oluyorlar. Aslında bu tip 'Nasıl olsa millet farketmez' zihniyeti ile rakamları süslemek siyasi ahlak açısından ne kadar doğrudur, onu da vatandaş takdir etsin.. Saygılarımla..

Bakan Elvan, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün 2014 yılı ilk çeyreğindeki hava yolu istatistiklerini değerlendirdi. 2002 yılında 36 milyon olan yolcu sayısının, 2013 yılı sonunda 150 milyona yükseldiğini hatırlatan Elvan, havacılık sektörünün 2014 yılına da iyi bir başlangıç yaptığını ifade etti.  Bakan Elvan, geçen yılın ilk çeyreğinde 26 milyon 630 bin olan hava yolu yolcu sayısının bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 17 artışla 31 milyon 164 bine yükseldiğini belirterek, "Yaptığımız yatırımlar amacına ulaşıyor, havacılık sektörümüz her yıl kendi rekorunu kırıyor. Yıl sonunda yolcu sayısının yeni bir rekorla 170 milyona ulaşması hiç de şaşırtıcı olmaz" dedi.

-Hava yolunun "yükü" de arttı

Bakan Elvan, ilk 3 ayda uçak trafiğinin de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 artarak 328 bin 272'ye ulaştığını belirtti.

Yük trafiğinde ise artışın daha da yüksek olduğunu dile getiren Bakan Elvan, "Hava yollarımız ile taşınan kargo, posta ve bagaj gibi yük miktarı ise yüzde 17,5 artışla 559 bin 160 tona ulaştı" diye konuştu.

-Yolcu sayısı en fazla artan şehir Balıkesir

Bakan Elvan,  toplam yolcu sayısında en fazla artışın Balıkesir Koca Seyit Havalimanında yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Toplam yolcu sayısında çok ciddi artışları olan havalimanlarımız var. İlk sırada yüzde 577 gibi muazzam bir artış ile Balıkesir Koca Seyit Havalimanı geliyor. Bunu sırasıyla yüzde 454 artışla Tekirdağ-Çorlu, yüzde 239 artışla Eskişehir Anadolu, yüzde 203 artışla Antalya Gazipaşa ve yüzde 103 artışla Kahramanmaraş havalimanlarımız izledi.

Üç büyük ilimizde yer alan, İstanbul Atatürk, Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanlarının hizmet verdiği yolcu sayısı ise geçen yılın ilk çeyreğinde 19 milyon civarında iken,  2014 yılı ilk çeyreğinde yaklaşık 3 milyon yolcu artışı ile 22 milyonun üzerine çıktı."

-"Atatürk Havalimanı günde 138 bin yolcu ağırladı"

İstanbul Atatürk Havalimanının her dönem en çok yolcu trafiğinin yaşandığı havalimanı olduğunu ifade eden Bakan Elvan, “Atatürk Havalimanının yolcu sayısında bu üç aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 11'lik artış görüldü. 8 milyon 236 bini dış hat yolcusu olmak üzere toplam 12 milyon 422 bin 66 yolcu İstanbul Atatürk Havalimanını kullandı. Başka bir ifadeyle günde ortalama 138 binin üstünde yolcu Atatürk Havalimanımızdan hizmet aldı" diye konuştu.

-"Yatırımlar hız kesmeden devam ediyor"

Türkiye'nin deniz üzerine inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı ile Mersin ve Adana'ya hizmet verecek Çukurova Havalimanının yapım çalışmalarının hızla devam ettiğini anlatan Bakan Elvan, "Hakkari Havalimanında ise sona yaklaştık, çok yakında hizmete açacağız" dedi. İstanbul 3. Havalimanı için çalışmalar devam ettiğini hatırlatan Elvan, havacılık alanında yatırımlarının hız kesmeden devam edeceğini dile getirdi.

ELVAN: "HAVACILIĞIMIZ YER YIL KENDİ REKORUNU KIRIYOR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

antiyolcu ~ 10 yıl önce
bu ikiye çarpılmış yolcu sayısı 1 milyarada çıksa illa bir kulp takacaksınız. bundan 12 sene önce AKP yokken aynı sistemle yolcular sayılmıyormuydu? ve o sistemle sayılmalarına rağmen 30 40 milyon arası bir yolcu sayısı çıkmıyormuydu? ben havacılık camiasının bir çalışanı olaraktan bu artıştan kendi adıma gurur duyuyorum, daha iyide olur İnşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu.. ~ 10 yıl önce
Kıymetli Antiyolcu, Bu artıştan ben de en az sizin kadar gurur duyuyorum. Ama 'havayolunu kullanan yolcu' ile 'havaalanlarını kullanan yolcu' sayılarının farkı yokmuş gibi kamuoyununun yanıltılması doğru değil. İç hatlarda uçan tüm havayollarının yıllık iç hat yolcu sayısını toplayınca zaten bakanlığın iç hat yolcu sayısının yarısı çıkıyor. Durum bu kadar açık. Bu bilmezden gelinerek şişirilmiş sayıları zaten bakanlık ve DHMİ dışında kullanan yok. Gerçek sayıları havacılığın içindeki iç dış tüm aktörler zaten bilirler. Lufthansa da takip eder, Boeing de, Airbus da. Bu durumda yapılan Türk'ün Türk'e propagandası olarak kalıyor. Benim yakıştıramadığım bu. Durduk yerde komik duruma düşüyoruz. Havacılığımız zaten olağanüstü bir hızla büyürken ne gerek var bu ucuzluklara? Saygılarımla..
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bana göre en iyi artış Gazipaşa-Alanya Havalimanı çünkü artış diğer yorumdaki arkadaşın dediği gibi iç hat değil dış hat yolcusuyla büyük çıkış yakalayan Gazipaşa-Alanya Havalimanıdır. Gazipaşalı olup Alanyada doğup büyüyen ve şu anda Van'da çalışan ben buradan Anadolujet, Pegasus ve yakında Atatürk Havalimanına Gazipaşadan uçacak olan Onur Air'i aktarmalı da olsa her fırsatta iç hatta da artışın devam etmesi ve Gazipaşaya inmek için kullanacağım. (Emrah)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 10 yıl önce
Bir de yolculara uçakta nasıl davranılacağını öğretseniz yada bilgilendirme yapsanız ne güzel olur. Koyduğunuz kuralları ya uolculara uygulatmanın bir yolunu bulun yada kurallat kağıt üstünde kalıp bu ülkede kabin ekibi olarak görev yapan insanlar salak yerine düşmesinler. Kimsenin kuralı taktığı yok. Herhafta sigara vakası. Her hafta olay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yasakli yolcu ~ 10 yıl önce
amerikadaki gibi yasakli listesine alinacak sorun cikaranlar bakin ozaman sorun cikaran kaliyormu. adam ucaga binince kendini padisah calisanlari kolesi ucagi babasinin mali saniyor. bizde de belki birgun olur umarim.
2 kez sayılma ~ 10 yıl önce
Koltuk işgal etmiyormu? Parasını da ödüyorsa. 10 kez de sayabilirsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu.. ~ 10 yıl önce
Dış hat yolcu sayıları doğru ama iç hat sayılarını ikiye bölerek anlamak lazım. Şöyle ki; her iç hat yolcusu biri kalkış havaalanında biri de varış havaalanında olmak üzere iki defa sayılıyor. Böylece havaalanlarını kullanan yolu sayısı gerçekte uçan yolcu sayısının tam iki katı çıkıyor. Bakanlık da bu büyük rakamı, işine geldiği için, sanki gerçek uçak yolcusu sayısıymış gibi kullanıyor. İç hatlarda aktarmalı olarak uçan yolcular için de aynı hesap geçerli. Onlarda iki uçuş yaparak dört yolcu gibi sayılmış oluyorlar. Aslında bu tip 'Nasıl olsa millet farketmez' zihniyeti ile rakamları süslemek siyasi ahlak açısından ne kadar doğrudur, onu da vatandaş takdir etsin.. Saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sw ~ 10 yıl önce
edremıt korfezıne yolcu potansıyelı her gecen gun artıs saglayacak.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000