10 Ocak 2011, Pazartesi 08:49:34

"ÇARKA UYMAYANLAR AHL'DEN TAYİN OLDULAR"

İstanbul Gümrükler Başmüdürü dahil 33 kişinin gözaltına alındığı rüşvet operasyonunda kullanılan çok özel yöntemler dikkat çekti.
  • Yolcu Salonlarından yolcu X-Ray'a hangi hallerde yönlendirilir ve bu yolcu, eşyasını bırakarak yolcu karşılamada bekleyen refakatçisine el veya başka çanta kontrol edilmeden nasıl gönderilir? Gönderilmesi halinde sormlusu kimdir? Gümrük Muhafaza Memurunun burada yapması gereken nedir?
  • Bu adam Devletin en üst kademesindekilerin yıllık harcamalarının 3-5 katını ayda alıyor demekki, haftalık 150.000 dolardan bhsediliyor. bir saat içinde MERSİN deki bir mazadan 45.000 TL. lik hanımına mankenlerce gösterilen elbiseler aldığına göe 2 ve 3. derece akrbalarına neler almıştır. İstanbula geliş tarihinden bugüne kadar 3. derece akrabaları dahil mal varlıkları araştırılmalı değilmi? Dünya sana kalacakmı sandın Ey zalim.
  • T.C. Gümrüklerinin kurulduğundan buyana ilk defa Başmüfettişlik yaparak Başmüdür olan aslen Gaziantepli Lütfi EKİNCİ suçsuz memurunu bu konuda dinlememiş ve ına ceza vermişti, Memurunu suçlu görmüştü, onu dinlemeden Valiliğe ceza teklif etmişti,halbuki suçsuz memur ne kadar beddua ettiyse şimdi sevgilisine 70.000 dolarlık pırlanta yüzük, villa, yüklü miktarda dolar vererek hertürlü haltı yapmış babası emekli astsubay 3 katlı villa ve lüks jeepler nasıl almış bunların hepside araştırılmalıdır.
  • sadece AHL de mi var bu rüşvet diğer gümrüklerde ne ola.... bu olay ancak rüşvet vermek zorunda kalanların haklarını hukuk yoluyla koruyabilmeleriyle olur... ancak bu hukuk sistemiyle olmaz... rüşvettçi,dolandırıcı,hırsız,arsız,katil vs. için cennettir adaletsiz ülkeler...
  • Adı bile tanıdık. "Havuz" Yalnız musluk problemleri bu durumu yarattı. Ana gölet'e gelen musluklarla ilgili arıza fazlalaşınca düğmeye basıldı...Daha durun bu böyle devam ederse neler neler yaşayacağız...
  • 1987 den beri ithalat yapıyorum. yıllardır değişmedi. son yıllardaki gelişmeler ve türk polisinin yapmış olduğu operasyonlar umut verici. eğer adalet sistemide bu rüşvetçilere boyun eğmezse bu iş çözülür. yalnız bu insanlar çok güçlü biri temizlense öteki geliyor. müsteşar, bakan değiştirebiliyorlar. allah düzgün devlet görevlilerimizin yardımcısı olsunda bu pisliklerden kurtulalım artık.
  • Esas siz atgözlüğü ile dolaşıyorsunuz. Elbette AKP ile ilgisi var. Her yerde kadrolaşırken AHL yi boş bıraktıklarını mı zannediyorsunuz. Kendi adamları bu işleri yapıyor. Tabi konu ayyuka çıktı, artık elden bir şey gelmez. O yakalananlara ne olacak takip edin de görün.
  • AKP ILE NE ALAKA VAR AKPNIN BAKANIN EMRI ILE BU CARK BOZULMUS NE KADAR DARBEYINLISIN YADA DARBE-YINLISINIZ.
  • TAM BİR GELENEKSEL BİR AKP ZİHNİYETİ. KENDİ ADAMLARINI SİSTEME DOLDUR. MUHALİF OLANLARI YA DA BİTARAF OLANLARI UZAKLAŞTIR. SONRA YANDAŞLARINLA BİRLİKTE PASTANIN BAŞINA ÇÖREKLEN.
  • cark durmaz , cunku hemen yeni atanan memurlar da en kisa surede bu carkin nasil calistigini ogrenip yeni teknikler gelistirerek, daha iyi rusvet alirlar.sanki cok yeni bir olaymis gibi gosterilmesin rusvet bu cark dunde vardi yarinda olacak
Sıradışı operasyon Operasyonu Cumhuriyet Savcısı Sinan Kandemir yönetti. Önce emniyette özel bir ekip kuruldu. Tüm yazışmalar tek kuryeyle yapıldı. Kurye 24 saat gizlice izlendi. Dinleme kararları aynı mahkemeden alındı. Özel ekip hakimlerin vermekte tereddüt ettiği kritik kararlar öncesi adliyede brifing verdi. Savcı gümrük mevzuatı konusunda üniversiteden akademik destek aldı. Operasyon bilgisi sızınca, özel ekip B planını devreye soktu ve operasyon öne çekildi.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul gümrüklerindeki “rüşvet ve yolsuzluk” iddialarıyla ilgili 7 Ocak’ta düzenlenen operasyonda aralarında şebekenin elebaşı olduğu iddia edilen Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Eker’in de bulunduğu 33 kişi gözaltına alındı. Bir dönem “Türkiye’nin kanayan en büyük yarası” yorumları yapılan gümrüklerdeki rüşvet çarkının ortaya çıkmasını sağlayan soruşturmanın arkasında Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fırat Sinan Kandemir ve birlikte çalıştığı ekibin sıradışı ve kararlı yöntemlerinin olduğu anlaşıldı. İşte zor operasyonun detayları:

Bakanın talimatıyla başladı
Bakan Hayati Yazıcı’ya gelen bir ihbar mektubu sonrasında Yazıcı’nın talimatıyla gümrük müfettişleri rüşvet çarkını araştırmaya başladı Gümrük Müşteşarlığı Teftiş Kurulu Ağustos ayında savcılığa başvurarak soruşturma açılmasını sağladı. Soruşturma Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Fırat Sinan Kandemir’e verildi.

Savcının özel ekibi
Teşftiş Kurulu raporunu en ince ayrınıtılarına kadar inceleyen Savcı Kandemir’in, “gizlilik” konusunda tam bir hassasiyet gösterdi. Önemli devlet memurlarına uzanan soruşturmanın her aşaması sır gibi saklandı. Dinleme ve arama kararlarının şebekeye sızmaması için sıradışı yöntemler uygulandı. İhbarları değerlendiren Savcı Fırat Sinan Kandemir, İstanbul Emniyeti’nden özel bir ekip kurulmasını istedi. Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın bilgisi dahilinde seçilen özel bir ekip sadece bu soruşturmayla ilgilenmek üzere 6 ay boyunca görevlendirildi. Özel ekip, edindiği bilgileri kendi merkezlerinden bile sakladı. Gümrük mevzuatının karışık olması nedeniyle zaman zaman güç durumlarda kalan savcı Kandemir, üniversitelerin öğretim üyelerinden de faydalandı.

Alınan dinleme ve arama kararlarının resmi olarak İstanbul Emniyeti’ne ulaştırılması sırasında da, geçmişte kullanılan resmi posta yöntemi rafa kaldırıldı. Emniyet Müdürülğü ve savcı arasında yapılan tüm yazışmalarda resmi postalar yerine seçilmeş özel bir kurye kullanıldı. Bütün soruşturma süresince emniyet ve Bakırköy Adliyesi arasında mekik dokuyan kurye de şebeke üyeleri gibi teknik takibe alındı. Kuryenin telefonları 24 saat polisler tarafından dinlenildi.

Hakimlere özel brifing
Sızmanın önüne geçebilmek için Savcı Kandemir’in girişimiyle dinleme ve arama kararlarının büyük bölümü sürekli aynı mahkeme heyeti tarafından alındı. Bu şekilde gizlilik içerisinde yürütülen soruşturmanın yayılması önlenilmiş oldu. Savcı Kandemir’in, “Bu kişiler İstanbul’un üst düzey gümrük yöneticileri. Sakın bir yanlışlık olmasın” diyerek tereddüt yaşayan hakimleri ikna etmek için farklı bir yöntem geliştirdi. Hakimlerle bizzat görüşen Kandemir, tereddütlerin devam ettiği durumlarda da özel ekibi adliyeye getirterek hakimelere brifing verilmesini sağladı.

Köstebek sızdırdı
Bu yöntemlerle rüşvet operasyonunda hızlı bir şekilde ilerlenirken, beklenmedik bir gelişme yaşandı. İddiaya göre Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık Narkotik İstihbarat Şube Müdürü Coşkun C., bir köstebek sayesinde gizlilikle yürütülen bu soruşturmadan haberdar oldu. Bunun ardından Coşkun C., bütün müdürleri “Takip ediliyorsunuz. Dikkat edin” diye uyardı. Bu durumdan haberdar olan Savcı Kandemir ise operasyonu öne alarak baskın startı verdi. Yapılan operasyonda teknik ve fiziki takiple izlenen şebeke çökertildi. Coşkun C’nin de gözaltına alındığı operasyon sonrası polisin köstebeği bulmak için çalışma başlattığı öne sürüldü ancak polis bu bilgiler polis tarafından yalanlandı.

35 kişi gözaltında
İstanbul’da gümrükte ’rüşvet ve yolsuzluk’ operasyonunda gözaltına alınan zanlıların sayısı 35’e yükseldi. Gözaltına alınan zanlılar arasında bulunan gümrük müdürleri ve firma sahipleri ile birlikte gözaltında bulunan zanlıların emniyetteki sorguları devam ediyor.

‘Temiz memuru barındırmıyorlar’
Şebekenin çalışma şekilleri ile ilgili bilgi veren ihbarcılar, gümrükte kurulan bu rüşvet çarkı nedeniyle dürüst olarak iş yapmak isteyenlerin bile zorla rüşvete karıştırıldığını öne sürdü. Atatürk Havalimanı Kargo Terminali bölümünde memur olarak çalışan bir ihbarcı, “Buralarda bir rüşvet çarkı var. Buna uymayanları burada barındırmıyorlar. Dürüst çalışmak isteyen kişilerin, rüşvet almayanların hemen tayini çıkıyor. Gümrüğe bağlı başka bir yerde görevlendiriyorlar. Yerine kendi istedikleri adamları getiriyorlar. Bu şekilde çarkın sürmesini sağlıyorlar” dedi.

‘Rüşvet vermek zorundaydık’
Yurt dışından getirilen malların konulduğu bir antrepoyu işleten bir başka ihbarcı da, “Antrepolarda keşif yapan memurlar genelde bu çetenin atadığı memurlar oluyordu. Burada işlem yapan gümrük müşavirleri de çete tarafınadn seçilen emekli gümrük memurları oluyordu. Normalde biz para vermesek bile onlar gelip bizden para istiyordu. Vermezsek antrepoda keşif yapılmıyor, bir günlük işlemler üç dört güne sakıyordu. Bu durumda firmalar mağdur olup bir daha gelmek istemiyorlardı. Mallarını diğer şirketlerin antrepolarına indiriyorlardı. Biz de maddi kayba uğruyorduk. Rüşvet vermek zorunda kalıyorduk” diye konuştu.

‘Konteynır başına en az 5 TL verdik’
Şebekeye defalarca rüşvet verdiklerini belirten bir ithalat şirketinin yöneticisi ihbarcı ise, “Çarka uymadığımız sürece mallarımızı gümrükten çıkarmamız imkansız hale geliyordu. Yurt dışından normal yollarla getirdiğimiz malları usulsüz harhangi bir işlem yapmadan beyan ediyorduk. Böyle olduğu halde rüşvet vermeden malı gümrükten çıkartamıyorduk. Normalde bir günde alabileceğimiz malları rüşvet vermediğimizde günlerce bekleyebiliyorduk. Gümrük memuruna konteynır başına en az 5 TL para verip malımızı geçirebiliyorduk. Dakikada 10 konteynırın geçtiğini düşünürseniz, bunların her biri için 5 lira alınıyordu. İllegal işler için bu fiyat 30 bin TLye kadar çıkıyordu” diye konuştu.

Polis içindeki köstebeğin peşinde
Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Kaçakçılık Narkotik İstihbarat Şube Müdürü Coşkun C’nin, polisin operasyon yapacağını öğrenince bütün müdürleri tek tek dolaşıp “Takip ediliyorsunuz. Dikkat edin” diye uyardığı ortaya çıktı. Polis, operasyonun zamanından önce yapılmasına neden olan kişinin peşine düştü.

‘Bilgimize dahi başvurulmadı’
Rüşvet operasyonunda adı geçen DHL Express, İstanbul’daki rüşvet operasyonu ile firma arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığını, şirkette hiçbir şekilde arama yapılmadığını ve hiçbir şirket yöneticisi veya çalışanın gözaltına alınmadığını bildirdi.
"ÇARKA UYMAYANLAR AHL'DEN TAYİN OLDULAR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yolcu Salonlarından yolcu X-Ray'a hangi hallerde yönlendirilir ve bu yolcu, eşyasını bırakarak yolcu karşılamada bekleyen refakatçisine el veya başka çanta kontrol edilmeden nasıl gönderilir? Gönderilmesi halinde sormlusu kimdir? Gümrük Muhafaza Memurunun burada yapması gereken nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu adam Devletin en üst kademesindekilerin yıllık harcamalarının 3-5 katını ayda alıyor demekki, haftalık 150.000 dolardan bhsediliyor. bir saat içinde MERSİN deki bir mazadan 45.000 TL. lik hanımına mankenlerce gösterilen elbiseler aldığına göe 2 ve 3. derece akrbalarına neler almıştır. İstanbula geliş tarihinden bugüne kadar 3. derece akrabaları dahil mal varlıkları araştırılmalı değilmi? Dünya sana kalacakmı sandın Ey zalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
T.C. Gümrüklerinin kurulduğundan buyana ilk defa Başmüfettişlik yaparak Başmüdür olan aslen Gaziantepli Lütfi EKİNCİ suçsuz memurunu bu konuda dinlememiş ve ına ceza vermişti, Memurunu suçlu görmüştü, onu dinlemeden Valiliğe ceza teklif etmişti,halbuki suçsuz memur ne kadar beddua ettiyse şimdi sevgilisine 70.000 dolarlık pırlanta yüzük, villa, yüklü miktarda dolar vererek hertürlü haltı yapmış babası emekli astsubay 3 katlı villa ve lüks jeepler nasıl almış bunların hepside araştırılmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sadece AHL de mi var bu rüşvet diğer gümrüklerde ne ola.... bu olay ancak rüşvet vermek zorunda kalanların haklarını hukuk yoluyla koruyabilmeleriyle olur... ancak bu hukuk sistemiyle olmaz... rüşvettçi,dolandırıcı,hırsız,arsız,katil vs. için cennettir adaletsiz ülkeler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Adı bile tanıdık. "Havuz" Yalnız musluk problemleri bu durumu yarattı. Ana gölet'e gelen musluklarla ilgili arıza fazlalaşınca düğmeye basıldı...Daha durun bu böyle devam ederse neler neler yaşayacağız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1987 den beri ithalat yapıyorum. yıllardır değişmedi. son yıllardaki gelişmeler ve türk polisinin yapmış olduğu operasyonlar umut verici. eğer adalet sistemide bu rüşvetçilere boyun eğmezse bu iş çözülür. yalnız bu insanlar çok güçlü biri temizlense öteki geliyor. müsteşar, bakan değiştirebiliyorlar. allah düzgün devlet görevlilerimizin yardımcısı olsunda bu pisliklerden kurtulalım artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Esas siz atgözlüğü ile dolaşıyorsunuz. Elbette AKP ile ilgisi var. Her yerde kadrolaşırken AHL yi boş bıraktıklarını mı zannediyorsunuz. Kendi adamları bu işleri yapıyor. Tabi konu ayyuka çıktı, artık elden bir şey gelmez. O yakalananlara ne olacak takip edin de görün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
AKP ILE NE ALAKA VAR AKPNIN BAKANIN EMRI ILE BU CARK BOZULMUS NE KADAR DARBEYINLISIN YADA DARBE-YINLISINIZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TAM BİR GELENEKSEL BİR AKP ZİHNİYETİ. KENDİ ADAMLARINI SİSTEME DOLDUR. MUHALİF OLANLARI YA DA BİTARAF OLANLARI UZAKLAŞTIR. SONRA YANDAŞLARINLA BİRLİKTE PASTANIN BAŞINA ÇÖREKLEN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
cark durmaz , cunku hemen yeni atanan memurlar da en kisa surede bu carkin nasil calistigini ogrenip yeni teknikler gelistirerek, daha iyi rusvet alirlar.sanki cok yeni bir olaymis gibi gosterilmesin rusvet bu cark dunde vardi yarinda olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000