07 Mayıs 2013, Salı 08:45:21

BU PARA NASIL ÇIKACAK?

Bugün Gazetesi yazarlarından Ünsal Ban 3. havalimanı konusuna değinerek Limak OGG ortaklığının verilen paranın 25 yılda çıkıp çıkamayacağını değerlendirdi...
  • Havalimanı işletmecisinin en büyük maliyet kalemi aslında OPEX'tir, yani işletme maliyeti. Yıllık maliyetin yüzde ellisini bulur bazen. Havalimanında çalışacak onbinlerce insanın maaş maliyeti, servis maliyeti, yemek maliyeti ve diğer maliyetleri (bilgisayar, şirket aracı, telefon, vb.), bina bakım maliyetleri, bu kira ve finansman maliyetlerinin üzerine binecek. Hatırlatayım dedim :) Ayrıca Türkiye bu hızla büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelir ve maaşların da yükselmesi ekonominin bir gereği, yani kişi başı maaş maliyetleri bugünkünden daha yüksek olacak. Atatürk Havalimanı artık yetmiyor deniyordu, yeni havalimanı açılana kadar İstanbul'a gelecek yolcu sayısı nasıl her sene %10 - %15 artacak onu da anlamadım. Evlerimizde mi ağırlayacağız bu yeni yolcuları :) Yeni havalimanı açılmadan önce, mevcut havalimanlarının kapasitesiyle yıllık 90 milyon yolcu sayısına ulaşılması, yeni havalimanının bu düzeyde yolcu sayısıyla çalışmaya başlaması ilginç bir beklenti
  • kaba hesap yapmak donem donem anlasilabilir birseydir; lakin bu kadar onemli bir konuda son derece onemli maddi hatalar iceren varsayimlarda bulunup, cok da emin bir sekilde sonuca ulasmak ciddi bir cahillik isaretidir. teknik bilgi yanlislarini geciyorum da, eger 2018 sonunda acilmasi planlanan havaalani teorik kapasitesine sadece 5 senede ulasacaksa, bu sehirde bu kadar buyuk potansiyel varsa, neden havalimaninin kapasitesi 150 milyonda tutuluyor? neden bu havaalani icin onumuzdeki 100 senenin projesi deniyor? bu kadar mi ongorusuz sorumluluk makaminda oturanlar, veya siz nasil bu kadar basit bir yazi yazabiliyorsunuz ulusal yayin yapan bir gazetede sayin ban? yandaslik bu kadar mi gozleri koreltir, algilari sekillendirir? birakin toplumu hic mi kendinize sayginiz yok da boyle vasat bir yazinin altina imza atabiliyorsunuz?
  • ottowa... türkiye mi? hani 22 milyarlık hava alanı olan deeel mi? ayyy ailecek bayılıyoruz. 0_0 demesini bekliyoruz galiba milletce. itibarla ne alaka anlamıyorum? arkadaşım uluslar arası ortamda hava limanı ile nasıl itibar kazanıyorsun? saf mısınız?
  • Yaa şu hesapları yaparken lütfen geliş yolcusu ile gidiş yolcusunu birbirinden ayırın .Malum sadece yukarıda belirtilen ücretler giden yolcudan alınır. Nedende herkes yüklenici firmaların devlete ödeyeceği kiradan bahsediyor .Peki yatırım bedelinin %20 si hariç 10mil.EU dan 8milEU yapar bunun finansmanıda geri ödenicek ,kimse bundan bahsetmiyor .Havacılık sektöründe herşey yolunda gider ise Yüklenici firma son 5 yılında belki buradan para kazanır.Ama attığı taş vurduğu kuş.....ne olur bunu zamanı gelince hepimiz göreceğiz.
  • bilerekmi bu sekilde hatali hesap yapiliyor yoksa gercekten goz boyamami var acaba? lise ogrencisi bile 1 dolarin bugunku degeri ile 25 yil sonraki 1 dolarin degerinin ayni olmadigini bilir. yani 25 yillik gelir heabi burdan yalnis. ayrica kdv dahil ne demek? kdv ile bu isin yuklenicinin bir alakasi yok. kdv musteriden alinacak devlete odenecek. rakamlari neden sisiriyorlar? yani bu hesaplari bu kadar basit hesabi bile hatali sunan insanlar nasil bu isin altindan kalkacak bilemiyorum
  • biter bu inşaatta biter kimsenin şüphesi olmasın bakınız geçmişe; bittikten sonra yanar ,catlar dağılır düzeltmeler yapılır dışı biter aceleyle açılır sorunlar bitmez ama inşaat biter yurdum insanının bilinen özelliği bu 7 den 77 de herkes yorum yaparsadece hemde yıllarca ..canım memleketim
  • Hayirli olsun ulkeme vatanima. Umit ederim ki daha iyi yerlere gelicek havacilik. Bu ulkemin guzel insanlarina daha cok ekmek kapisi olucak.
  • Yolcu vergisi 20 Euro olduğu zaman buranın hub olmasını da unutmak lazım. Diğer ülkeler hub uğruna neredeyse vergi almayacak kadar indirim yaparken biz de 20 Euroya yükseltmek yolcuyu inanılmaz derecede azaltır. Ayrıca bir de limak'ın inşaatı bitirebileceği de şüpheli zaten.

Türkiye tarihinin en yüksek fiyatlı ihalesini kazanan Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Konsorsiyumu'nu tebrikle başlayalım.

Rakam muazzam; 25 yıllığına devlete ödenecek kira bedeli, KDV dahil 26 milyar 142 milyon euro, 10 milyar euroyu aşan da inşaat bedeli var.
Akıllardaki soru; bu parayı 25 yılda çıkartmak ve üste de para kazanmak mümkün mü?

Havacılık hızlı büyüdü

"Kazanmayacak olsalardı almazlardı" yaklaşımı doğru da...

Bize düşen durumu rakamlarla ortaya koymak.

Tabloyu net olarak gözler önüne serelim:

Havacılık sektörü son 10 yılda büyük mesafeler katetti.

Sektör aktörleri bu alanda büyük yatırımlar yaptı.

Havalimanlarımızı kullanan iç ve dış hat yolcu sayısı 2012'de %10,8 oranında arttı.

Yatırımın direkt olarak ilgilendirdiği İstanbul'daki artış daha da yüksek.

İstanbul Atatürk Havalimanı, 2011-2012 yılları arasındaki iç ve dış hat yolcu sayısında yüzde 20'nin üzerinde artış sağladı.

Bütün bunlar, yatırım alanının gayet iyi olduğunu gösteriyor.

Peki, havalimanının hizmete açılacağı 2019 yılında yolcu sayısı kaç milyona ulaşır?

Ortalama yüzde 12, 13 artış oranını esas alarak yaptığımız hesaplamalar, yolcu sayısının iç hatlarda 30 milyonu, dış hatlarda ise 60 milyonu aşacağını gösteriyor.

Giden dış hat yolcularından 20 euro, iç hat yolcularından 5 euro ve aktarma yolcularından da 3 euro alacak olan havalimanı işletmesinin 2019'da sadece bu kalemlerden muazzam gelir elde edebileceği anlaşılıyor.Bir de hava trafiği yönetiminden elde edilecek gelirler var.

300-900 milyon euro

Üçüncü havalimanında hava trafiği yönetimini de işletmeci üstleniyor. Bu durum, uçakların iniş ve kalkışlarından elde edilecek gelirlerin Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin değil ihaleyi kazanan Limak Konsorsiyumu'nun kasasına gireceği anlamına geliyor.

Buradan elde edecekleri gelir 300 milyon euro, uçak trafiğinden de 900 milyon eurodan fazla alırlar.

Bunlarla birlikte, duty free, otel, mağazalar, otopark vb. yerlerden elde edilecek gelirler de var.



İnşaat bedeli de rahat karşılanır

Üçüncü havalimanı, 2022-2023 yıllarında 150 milyon/yıl kapasitesini çok rahat bir şekilde yakalarmış gibi görünüyor.

Frankfurt havalimanını işleten Fraport'un konsorsiyum ortağı IC ile ihaleye 20 milyar euroluk teklifle başlangıç yapması, İstanbul'un çok yakın zamanda Frankfurt'a ciddi bir rakip olacağına işaret ediyor.
Bu açıdan bakıldığında da KDV ile birlikte 26 milyar 142 milyon olan ihale bedelinin ve finansman gideri ile birlikte 11 milyar euro seviyelerinde olmasını beklediğimiz inşaat giderinin 25 yıl içinde çok rahat bir şekilde çıkartılacağı ve üstüne ciddi seviyelerde kazanç elde edileceği anlaşılıyor.

Hem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca atılan adımlar hem de sektörün etkin aktörlerince yapılan yatırımlarla çok önemli kazanımlar elde edilen sektörün geleceği çok parlak.

Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Konsorsiyumu'nun kazandığı ihale, altyapıdaki iyileşmeye hız kazandıracaktır.

Bu atılım, ülkemizin dünyadaki itibarını da tırmandıracaktır.

Hem ülkemiz hem de ihaleyi kazananlar için kârlı bir yatırım.

Hayırlı olsun.

BU PARA NASIL ÇIKACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

yanlış hesaplar ~ 11 yıl önce
Havalimanı işletmecisinin en büyük maliyet kalemi aslında OPEX'tir, yani işletme maliyeti. Yıllık maliyetin yüzde ellisini bulur bazen. Havalimanında çalışacak onbinlerce insanın maaş maliyeti, servis maliyeti, yemek maliyeti ve diğer maliyetleri (bilgisayar, şirket aracı, telefon, vb.), bina bakım maliyetleri, bu kira ve finansman maliyetlerinin üzerine binecek. Hatırlatayım dedim :) Ayrıca Türkiye bu hızla büyümeye devam ederse, kişi başına düşen gelir ve maaşların da yükselmesi ekonominin bir gereği, yani kişi başı maaş maliyetleri bugünkünden daha yüksek olacak. Atatürk Havalimanı artık yetmiyor deniyordu, yeni havalimanı açılana kadar İstanbul'a gelecek yolcu sayısı nasıl her sene %10 - %15 artacak onu da anlamadım. Evlerimizde mi ağırlayacağız bu yeni yolcuları :) Yeni havalimanı açılmadan önce, mevcut havalimanlarının kapasitesiyle yıllık 90 milyon yolcu sayısına ulaşılması, yeni havalimanının bu düzeyde yolcu sayısıyla çalışmaya başlaması ilginç bir beklenti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
merakli ~ 11 yıl önce
kaba hesap yapmak donem donem anlasilabilir birseydir; lakin bu kadar onemli bir konuda son derece onemli maddi hatalar iceren varsayimlarda bulunup, cok da emin bir sekilde sonuca ulasmak ciddi bir cahillik isaretidir. teknik bilgi yanlislarini geciyorum da, eger 2018 sonunda acilmasi planlanan havaalani teorik kapasitesine sadece 5 senede ulasacaksa, bu sehirde bu kadar buyuk potansiyel varsa, neden havalimaninin kapasitesi 150 milyonda tutuluyor? neden bu havaalani icin onumuzdeki 100 senenin projesi deniyor? bu kadar mi ongorusuz sorumluluk makaminda oturanlar, veya siz nasil bu kadar basit bir yazi yazabiliyorsunuz ulusal yayin yapan bir gazetede sayin ban? yandaslik bu kadar mi gozleri koreltir, algilari sekillendirir? birakin toplumu hic mi kendinize sayginiz yok da boyle vasat bir yazinin altina imza atabiliyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tyler ~ 11 yıl önce
ottowa... türkiye mi? hani 22 milyarlık hava alanı olan deeel mi? ayyy ailecek bayılıyoruz. 0_0 demesini bekliyoruz galiba milletce. itibarla ne alaka anlamıyorum? arkadaşım uluslar arası ortamda hava limanı ile nasıl itibar kazanıyorsun? saf mısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zamannı gelince ~ 11 yıl önce
Yaa şu hesapları yaparken lütfen geliş yolcusu ile gidiş yolcusunu birbirinden ayırın .Malum sadece yukarıda belirtilen ücretler giden yolcudan alınır. Nedende herkes yüklenici firmaların devlete ödeyeceği kiradan bahsediyor .Peki yatırım bedelinin %20 si hariç 10mil.EU dan 8milEU yapar bunun finansmanıda geri ödenicek ,kimse bundan bahsetmiyor .Havacılık sektöründe herşey yolunda gider ise Yüklenici firma son 5 yılında belki buradan para kazanır.Ama attığı taş vurduğu kuş.....ne olur bunu zamanı gelince hepimiz göreceğiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
d ~ 11 yıl önce
bilerekmi bu sekilde hatali hesap yapiliyor yoksa gercekten goz boyamami var acaba? lise ogrencisi bile 1 dolarin bugunku degeri ile 25 yil sonraki 1 dolarin degerinin ayni olmadigini bilir. yani 25 yillik gelir heabi burdan yalnis. ayrica kdv dahil ne demek? kdv ile bu isin yuklenicinin bir alakasi yok. kdv musteriden alinacak devlete odenecek. rakamlari neden sisiriyorlar? yani bu hesaplari bu kadar basit hesabi bile hatali sunan insanlar nasil bu isin altindan kalkacak bilemiyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pgs ~ 11 yıl önce
biter bu inşaatta biter kimsenin şüphesi olmasın bakınız geçmişe; bittikten sonra yanar ,catlar dağılır düzeltmeler yapılır dışı biter aceleyle açılır sorunlar bitmez ama inşaat biter yurdum insanının bilinen özelliği bu 7 den 77 de herkes yorum yaparsadece hemde yıllarca ..canım memleketim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Istanbul ~ 11 yıl önce
Hayirli olsun ulkeme vatanima. Umit ederim ki daha iyi yerlere gelicek havacilik. Bu ulkemin guzel insanlarina daha cok ekmek kapisi olucak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hesap ~ 11 yıl önce
Yolcu vergisi 20 Euro olduğu zaman buranın hub olmasını da unutmak lazım. Diğer ülkeler hub uğruna neredeyse vergi almayacak kadar indirim yaparken biz de 20 Euroya yükseltmek yolcuyu inanılmaz derecede azaltır. Ayrıca bir de limak'ın inşaatı bitirebileceği de şüpheli zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
terran ~ 11 yıl önce
yolcu servis ücretinin yükseltilmesi taraftarı değilim ama, yanlış biliyorsunuz. avrupa'daki yoğun havalimanlarıyla istanbul'u kıyaslayınca ya aradaki fark çok az, ya da istanbul geride kalıyor. ispanya 2012'de yolcu servis ücretlerine bazı kalemlerde %100'e varan (bazen aşan) zamlar yaptı. yolcuyu "inanılmaz" derecede azaltıp azaltmayacağı konusunda da ancak istatistiksel yöntemlerle yapılan analizlerle bir şey söylenebilir. bu analizler yapıldı mı bilemiyorum tabi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000