25 Temmuz 2012, Çarşamba 11:08:18

BİR EFSANENİN SONU...

Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçağı olan Concorde uçağı 25 Temmuz 2000'de havalandıktan 2 dakika sonra yanmaya başlayıp bir otelin üzerine düşmüştü...
  • 1984 de yapımı yarım kalan 77116 MSN li uçağı saymazsak 16 adet 1u-144 üretilmiş ama. Üç değil.
  • Evet, TU-144'dür. Batıdaki namı ile "Concordski". Fakat ondan da sadece 3 tane üretilmiş; biri Paris Havacılık Fuarı'nda seyircilerin gözü önünde gösteri uçuşu esnasında havada bir anda dağılıp inflak edip düşmüştür. Diğeri de Ural Dağ'ları üzerinde iç hat uçuşu esnasında düşmüştür. Kalan bir tanesine de artık güvenmedikleri için seferden çekilmiştir. Tu-144 hem Concorde'dan daha yüksek yolcu kapasitesine, daha uzun menzile ve daha yüksek hıza sahipti. --Volvo--
  • Sesten hızlı ilk yolcu uçağı Concorde değil Tu-144 dür. İlk uçuşu 31 Aralık 1968 de 68001 seri numaralı uçak yapmıştır.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • bu uçağa ve günümüzdeki uçaklara bakınca sanki 15-20 yıl sonra üretilecek bir uçağın prototipiymiş gibi geliyo...oysa yıllar nce üretilmiş uçmuş ve üretimden kalkmış bir uçak olması çok ilginç
  • Otelin uzerine dusmedi , otel yakinlarinda bos araziye dustu . Ogun orda yatidaydim , dusus anini gormedim ama sesi havalimani yakinlarinda kaldigimiz kasabada yuruyuse cikmisken duyduk . Ve sonrasi polis arabalari , itfaiye ve ambulanslar , nerdeyse cok yakin oldugu icin bizim kaldigimiz otelin etrafina konumlanmislardi . Guvenlik bolgesi nedeniyle etraf hemen cevrildi , bizde otelimize donduk.Cok iyi hatirliyorum , TV da canli yayinda helikopteri , otelin bahcesine cikincada gorebiliyorduk . ALLAH tekrarini hicbir zaman hicbir yerde yasatmasin . .

Bu Concorde uçaklarının sonu oldu. Havacılık tarihine adını yazdıran Fransız Concorde'larının ömrü bir çeyrek asır sürebildi.

Dünyanın sesten hızlı uçan ilk yolcu uçakları olan "Concorde"un efsanesi çeyrek asırda son buldu. Güvenilirliğinin az, maliyetinin yüksek, yolcu kapasitesinin sınırlı olması nedeniyle sadece 16 tane üretilen bu uçaklar havacılık tarihinde büyük iz bıraktı.

İngiliz-Fransız ortaklığında 1969'da üretilen Concorde uçağı, ilk ticari uçuşunu 1976 yılında yaptı ve Air France, 1977 yılından itibaren Paris-New York arasında sesten hızlı bu uçaklarla yolcu taşımaya başladı.

Concorde uçakları, normal uçuşlarında saatte 2 bin 172 kilometre hıza erişiyor ve yerden 18 bin 200 metre yüksekten uçuyordu. Uçaklar, Atlantik'i normal koşullarda 3 saatte aşabiliyordu. Bu uçakların dış yüzeyi çok hafif ve ısıya dayanıklı titanyum maddesinden üretildiği için uçuş sırasında sürtünme nedeniyle uçağın dış cephesindeki ısı 92 ila 130 dereceye kadar çıkıyordu. Isınma nedeniyle uçağın boyunun uçuş sırasında 7,5 santim uzadığı saptandı.

Dar gövdeli Concorde'un yolcu kapasitesi 125 kişiydi. Yolcuların büyük çoğunluğunu zengin ve ünlüler oluşturuyordu, çünkü Concorde'un New York-Paris arasında tek gidiş bileti 12 bin doları buluyordu.

İstanbul'a geldi

Fransız Havayolu şirketi Air France'ın tanıtım amacıyla dünya turuna çıkardığı "Süpersonik Concorde" uçağı, 28 Ekim 1998'de 98 yolcusuyla İstanbul'a geldi.

Uçak, Atatürk Havalimanı'nda, mehteran takımı ile karşılandı ve yolculara Türk lokumu ikram edildi.

Tek ve son kaza

Fransız Concorde'u, 25 Temmuz 2000'de Roissy-Charles de Gaulle Havalimanı'ndan havalandıktan 2 dakika sonra Gonesse yakınında bulunan otele, gövdesinden arkaya uzanan kendi genişliğindeki bir alev topu olarak çakıldı ve 113 kişi yaşamını yitirdi. Bu kaza, Concorde'ların tarihinde ilk ve son ölümlü kaza oldu. Bunun üzerine Concorde'ların uçuşları durduruldu. Yaklaşık 1 yıl sonra yeniden seferlerine başlayan Concorde, son ticari seferini 24 Ekim 2003'te Londra-New York arasında yaptı.

Güvenilirliğinin az, maliyetinin yüksek ve yolcu kapasitesinin de sınırlı olması nedeniyle Concorde'ların üretimi durduruldu. Concorde uçaklarından sadece 16 tane üretildi ve her birinin maliyeti 42 milyon doları buldu.

Bu uçaklar, bugün pek çok müzede ziyaretçilerine "Concorde" efsanesini anımsatıyor. (CNN Türk)

BİR EFSANENİN SONU...

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Gyro'ya'ya... ~ 12 yıl önce
1984 de yapımı yarım kalan 77116 MSN li uçağı saymazsak 16 adet 1u-144 üretilmiş ama. Üç değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gyro'ya... ~ 12 yıl önce
Evet, TU-144'dür. Batıdaki namı ile "Concordski". Fakat ondan da sadece 3 tane üretilmiş; biri Paris Havacılık Fuarı'nda seyircilerin gözü önünde gösteri uçuşu esnasında havada bir anda dağılıp inflak edip düşmüştür. Diğeri de Ural Dağ'ları üzerinde iç hat uçuşu esnasında düşmüştür. Kalan bir tanesine de artık güvenmedikleri için seferden çekilmiştir. Tu-144 hem Concorde'dan daha yüksek yolcu kapasitesine, daha uzun menzile ve daha yüksek hıza sahipti. --Volvo--

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gyro ~ 12 yıl önce
Sesten hızlı ilk yolcu uçağı Concorde değil Tu-144 dür. İlk uçuşu 31 Aralık 1968 de 68001 seri numaralı uçak yapmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
insan tasimak ~ 12 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çağın ötesinde ~ 12 yıl önce
bu uçağa ve günümüzdeki uçaklara bakınca sanki 15-20 yıl sonra üretilecek bir uçağın prototipiymiş gibi geliyo...oysa yıllar nce üretilmiş uçmuş ve üretimden kalkmış bir uçak olması çok ilginç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O bir efsaneydi ... ~ 12 yıl önce
Otelin uzerine dusmedi , otel yakinlarinda bos araziye dustu . Ogun orda yatidaydim , dusus anini gormedim ama sesi havalimani yakinlarinda kaldigimiz kasabada yuruyuse cikmisken duyduk . Ve sonrasi polis arabalari , itfaiye ve ambulanslar , nerdeyse cok yakin oldugu icin bizim kaldigimiz otelin etrafina konumlanmislardi . Guvenlik bolgesi nedeniyle etraf hemen cevrildi , bizde otelimize donduk.Cok iyi hatirliyorum , TV da canli yayinda helikopteri , otelin bahcesine cikincada gorebiliyorduk . ALLAH tekrarini hicbir zaman hicbir yerde yasatmasin . .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000