15 Ekim 2008, Çarşamba 09:54:57

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA UÇAK PİSTTEN ÇIKTI

Atatürk Havalimanı bu sabah saatlerinde facianın eşiğinden döndü. Romanya tecsilli Tarom Havayollarına ait bir uçak pistten çıktı.
  • Yorumunuz... a310 ları boeing 707 leri bile bu piste indiriyorlar. bu bir degil 2 degil. pilot inemiyecegi pistte pas gecmeyince kendisini florya tarlasinda buluveriyor. Galiba havaci sirkeler elden cikarmak istedikleri ucaklari LTBA 6-24 pistine gonderiyor kisa yoldan kurtulmus oluyorlar. Ozellikle de havanin kapali ve yagisli oldugu gunlerde. 6-24 e inen ucaklari gordugum kadariyla 36-18'lere gore biraz zorlaniyorlar. LTBA dan bir duzenleme yoksa pilotlar ve Sirketlerden de sikayet yoksa bu haberleri daha da izleyecegiz gibi.
  • 15 Ağustos sabahı Ercan-İstanbul uçuşu sırasında A321 tipi uçağımız İstanbul Atatürk Havaalanı 06-24 pistine Florya tarafından normal olarak teker koymuştu. Uçağımız pist sonuna yaklaştığında döneceğimiz taxi yolunu gördüm. Fakat bir problem vardı. Uçak hala daha hızla ilerliyordu. Tam o sırada uçaktan tuhaf sesler gelmeye başladı ki sanırım aşırı derecede fren yapıyordu çünkü uçak içerisindeki tüm yolcular kısa sürede olsa öne doğru savruldular. O an kesinlikle pistden çıkacağımızı düşünmüştüm. Tam olarak pist sonundaki taxi yoluna geldiğimizde uçak hızlı bir şekilde taxi yoluna doğru dönüş gerçekleştirdi. Uçak içerisinde herkesin yüzünde biranda olsa tuhaf bir ifade oluşmuştu. O gün akşama kadar tekrar tekrar o an aklıma geliyordu... Gerçekten kötü bir tecrübeydi...
  • arkadaşlar olayı baştan sona en yakından gördüm uçak taksi falan yapmıyordu piste tekerleklerini geç koydu thrust reverser larıda erken kapattı duracağını zannetti olay bundan ibarettir.
  • külliyen insan ziyanısınız ya.. :)
  • haberi bile doğru dürüst okumadan 06-24 pistine çamur atanlar, yorum yapmadan önce haberi bir okuyun isterseniz, olay pistten çıkma değil, hızlı taksi sonucu taksi yolunda uçağın kayması, hayret valla, ne kadar düşmanı varmış bu 06-24 pistinin
  • AHL yanlış tasarlanmamıştır. Çevresindeki alan, havalimanının genişlemesine olanak verecek kadar bolken buralara yapılaşma müsadesi verilmiştir. En büyük sorun budur. 18R ucundaki kaçak yapılaşmalar ne zaman yıkılacaktır, buna cevap veren yok. 06-24 ün 24 ucu Ataköy e doğru uzatılır veya yanına paraleli yapılabilir ama Ataköy deki bilmemkaç katlı binalar ne olacak? ILS verimli olabilecek mi? Şu anda bile uçaklar neredeyse bunları yalayarak o taraftan iniyorlar, haritalarda bu binalar ciddi mania olarak gösteriliyor. Ayrıca da 24 ucunda yolun aşağıya kaydırılması yerine o yol üzerine doğru pist uzatılabilirdi, dünyada böyle bir sürü uygulama var.
  • AHL nın 06-24 Pistine (Çok büyük Özel)uçakların haricinde...Günümüzde Havayolu ve Askeri operasyonlarda kullanılan her tür uçak emniyetle iniş ve kalkış yapabilir.Dünya üzerinde yoğun kullanılan havaalanlarında çok daha kötü ve hatta riskli pisler vardır.Buzlanma dışında ne karda ne yağmurda kayma olmaz Bu tür olaylar sadece pilot hatasından olur.Ayrıca Kayma pistte değil taksidedir .Muhtemelen Hızlı taksiden veya sert direksiyondan olmuştur
  • Binlerce trafiğin indiği pisti ne çabuk aşağıladınız, hayretler içindeyim. İş pilotta bitiyor. Yağışlı havada geç teker koyma riskine gireceğine pas geçsin pisti.
  • 2300 metrelik pist. 737 a320 md80 rahat rahat iner. İş pilotta bitiyor.
  • Başka bir yerde okuduğum olayı ve o bildiğimiz bir pistten çıkma vakası olduğunu söylüyor.Yani taxi sırasında çıkmamış.Sanıyorum sabah yağan yağmurun oluşturduğu o ilk tabaka,piste geç teker koyuşun ardından yapılan sert fren bu kazaya davetiye çıkarmış gibi geliyor. Sevgili AA,yorumuna katılmakla beraber şunu eklemek istiyorum.Bizim balık baştan kokmuş durumda.Meydanın yapılış şekli paralel pist kullanımına aykırı.Bu yüzden bir yöndeki pist kalkış için kullanılırken,diğeri iniş için kullanılmakta.Kalkış trefiğinin çok azaldığı durumlarda 36L a yaklaştırmada yapılıyor.Ancak uzun pist ihtiyacı iniş değil,kalkış için daha hayati.06 dan yada 24 ten kalkacak bir trafik kalkışı son anda abort ederse,olacakları düşünmek bile istemiyorum.Bu yüzden kalkışlarda 36r ve18R kullanmaktayız.

Atatürk Havalimanı sabah saatlerinde yine talihsiz bir olayla karşı karşıya kaldı.

Tarom Havayolları'na ait Bükreş-İstanbul seferini yapan Boeing 737-700 tipi yolcu uçağı, Ataköy tarafındaki 06-24 olarak bilinen pistten Atatürk Havalimanı'na iniş yaptıktan sonra yolcularını indirmek üzere taksi yaparken pistten dışarı çıktı.

Alınan bilgilere göre, uçağın içerisinde 83 yolcu ve 7 mürettebat bulunduğu belirtildi. 

Uçağın pistten çıkış sebebi hakkında resmi bir açıklama yapılmazken, yağış nedeniyle kayganlaşan zeminin uçağın pistte tutunamamasına yol açmış olabileceği tahmin ediliyor.

Uçakta bulunan yolculardan yaralanan olmadığı ve çoğunluğunun Romanya’da yaşayan Azeri asıllılar olduğu öğrenilirken, yolculardan bazıları tahliye sırasında korkmadıklarını belirterek “Allah bizi korudu” dediler.

Azeri yolcuların Azerbaycan’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için İstanbul’a oy kullanmaya geldikleri öğrenildi.

Tarom

Tarom Havayolları

Tarom

Tarom

Tarom

Tarom

Tarom

Tarom

Tarom

Tarom

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA UÇAK PİSTTEN ÇIKTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Rumuz ~ 15 yıl önce
Yorumunuz... a310 ları boeing 707 leri bile bu piste indiriyorlar. bu bir degil 2 degil. pilot inemiyecegi pistte pas gecmeyince kendisini florya tarlasinda buluveriyor. Galiba havaci sirkeler elden cikarmak istedikleri ucaklari LTBA 6-24 pistine gonderiyor kisa yoldan kurtulmus oluyorlar. Ozellikle de havanin kapali ve yagisli oldugu gunlerde. 6-24 e inen ucaklari gordugum kadariyla 36-18'lere gore biraz zorlaniyorlar. LTBA dan bir duzenleme yoksa pilotlar ve Sirketlerden de sikayet yoksa bu haberleri daha da izleyecegiz gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıbrıslı ~ 16 yıl önce
15 Ağustos sabahı Ercan-İstanbul uçuşu sırasında A321 tipi uçağımız İstanbul Atatürk Havaalanı 06-24 pistine Florya tarafından normal olarak teker koymuştu. Uçağımız pist sonuna yaklaştığında döneceğimiz taxi yolunu gördüm. Fakat bir problem vardı. Uçak hala daha hızla ilerliyordu. Tam o sırada uçaktan tuhaf sesler gelmeye başladı ki sanırım aşırı derecede fren yapıyordu çünkü uçak içerisindeki tüm yolcular kısa sürede olsa öne doğru savruldular. O an kesinlikle pistden çıkacağımızı düşünmüştüm. Tam olarak pist sonundaki taxi yoluna geldiğimizde uçak hızlı bir şekilde taxi yoluna doğru dönüş gerçekleştirdi. Uçak içerisinde herkesin yüzünde biranda olsa tuhaf bir ifade oluşmuştu. O gün akşama kadar tekrar tekrar o an aklıma geliyordu... Gerçekten kötü bir tecrübeydi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
umut_fb ~ 16 yıl önce
arkadaşlar olayı baştan sona en yakından gördüm uçak taksi falan yapmıyordu piste tekerleklerini geç koydu thrust reverser larıda erken kapattı duracağını zannetti olay bundan ibarettir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
zart ~ 16 yıl önce
külliyen insan ziyanısınız ya.. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
halis ~ 16 yıl önce
haberi bile doğru dürüst okumadan 06-24 pistine çamur atanlar, yorum yapmadan önce haberi bir okuyun isterseniz, olay pistten çıkma değil, hızlı taksi sonucu taksi yolunda uçağın kayması, hayret valla, ne kadar düşmanı varmış bu 06-24 pistinin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HPM900 ~ 16 yıl önce
AHL yanlış tasarlanmamıştır. Çevresindeki alan, havalimanının genişlemesine olanak verecek kadar bolken buralara yapılaşma müsadesi verilmiştir. En büyük sorun budur. 18R ucundaki kaçak yapılaşmalar ne zaman yıkılacaktır, buna cevap veren yok. 06-24 ün 24 ucu Ataköy e doğru uzatılır veya yanına paraleli yapılabilir ama Ataköy deki bilmemkaç katlı binalar ne olacak? ILS verimli olabilecek mi? Şu anda bile uçaklar neredeyse bunları yalayarak o taraftan iniyorlar, haritalarda bu binalar ciddi mania olarak gösteriliyor. Ayrıca da 24 ucunda yolun aşağıya kaydırılması yerine o yol üzerine doğru pist uzatılabilirdi, dünyada böyle bir sürü uygulama var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demirkuş ~ 16 yıl önce
AHL nın 06-24 Pistine (Çok büyük Özel)uçakların haricinde...Günümüzde Havayolu ve Askeri operasyonlarda kullanılan her tür uçak emniyetle iniş ve kalkış yapabilir.Dünya üzerinde yoğun kullanılan havaalanlarında çok daha kötü ve hatta riskli pisler vardır.Buzlanma dışında ne karda ne yağmurda kayma olmaz Bu tür olaylar sadece pilot hatasından olur.Ayrıca Kayma pistte değil taksidedir .Muhtemelen Hızlı taksiden veya sert direksiyondan olmuştur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Binlerce trafiğin indiği pisti ne çabuk aşağıladınız, hayretler içindeyim. İş pilotta bitiyor. Yağışlı havada geç teker koyma riskine gireceğine pas geçsin pisti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Messerschmitt ~ 16 yıl önce
2300 metrelik pist. 737 a320 md80 rahat rahat iner. İş pilotta bitiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737NGpilot ~ 16 yıl önce
Başka bir yerde okuduğum olayı ve o bildiğimiz bir pistten çıkma vakası olduğunu söylüyor.Yani taxi sırasında çıkmamış.Sanıyorum sabah yağan yağmurun oluşturduğu o ilk tabaka,piste geç teker koyuşun ardından yapılan sert fren bu kazaya davetiye çıkarmış gibi geliyor. Sevgili AA,yorumuna katılmakla beraber şunu eklemek istiyorum.Bizim balık baştan kokmuş durumda.Meydanın yapılış şekli paralel pist kullanımına aykırı.Bu yüzden bir yöndeki pist kalkış için kullanılırken,diğeri iniş için kullanılmakta.Kalkış trefiğinin çok azaldığı durumlarda 36L a yaklaştırmada yapılıyor.Ancak uzun pist ihtiyacı iniş değil,kalkış için daha hayati.06 dan yada 24 ten kalkacak bir trafik kalkışı son anda abort ederse,olacakları düşünmek bile istemiyorum.Bu yüzden kalkışlarda 36r ve18R kullanmaktayız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000