30 Temmuz 2015, Perşembe 14:55:47

Atatürk Havalimanı'nda küçük uçak krizi!

Atatürk Havalimanı’na gelecek küçük uçaklara gece saatleri için slot verildiği ve bunun da ciddi bir risk oluşturduğu iddia edildi.
  • Atc ler kullanabiliyorsa inisiyatifini kullansin. Vfr kosullarda inis kalkis versin. Slot veriliyor verilmiyor tartismasina gerek yok.
  • Tehlikeli olmaz o meydan da vfr olmaz tehlikeli de ondan bosuna emniyetsizlik yapmayin
  • Kamyon ile nakil eylesinler.
  • "Aletli Uçuş Kurallarına(IFR) göre uçuş planı sunan tüm uçuşlar slota tabidir ve kapasite kriterleri çerçevesinde değerlendirilecektir. Görerek Uçuş Kurallarına (VFR) göre uçuş planlayan hava araçlarının tamamı ATC ünitelerinin ön müsaadesini ve uygun kalkış veya iniş saatlerini aldıktan sonra uçuş planı sunacaklardır." Atıp tutmadan once belgelere baksak iyi olur. AHL için vfr uçuşların özel izne tabi olduğunu görebiliriz.
  • Arkadaşlar, Türkiye'de tek veya çift motorlu uçaklara gece VFR ( görüş uçuşu) olarak bile izin yokken, tek motorlu uçuşlara gece Aletli (IFR) uçuş da yasakdır. Ayrıca 90 - 100 knot seyrüsefer Hızı olan uçakların tırmanış Hızı 65 - 80 Knot arasındadır. Yani, hele yaz aylarında sıcakta istenilen irtifalara bu Uçaklar 30 dakikada vs. Ulaşmaktadır. Tabii bu Değerler 30 saniyede bir büyük bir alana inen uçaklara risk teşkil etmektedir. Bazı arkadaşların yazdığı gibi "küçük Uçaklar büyük alanlardan uzak dursun" hiç bir zaman doğru olamaz. En büyük küçük uçak bakım atölyeleri AHL' dedir. Çoğu küçük Uçakların 50, 100 vs. saatlik bakımları AHL' de yapılmaktadır. Önceki senelerde bu uçuşlar gündüz ve VFR ( görüş uçuşu olarak) yapılmaktaydı. Bu güne Kadar'da ne bir kaza ne KIRIM oldu. Ayrıca AHL' e gelen Uçaklar ya tebcübeli pilotlar ve hatta çoğunlukla çok tecrübeli hocalar Tarafından indirilirdi. Hatta pist çok uzun olduğundan biz şu talimatla iki kalkan uçak arası " 05 corsunu Ihlal etmeden 35L ' a iniş serbest" inerdik. Ve hatta bazen Vortex türbülansları ile. Genede ciddi bir kaza olmamıştı. Böylece bizim için extra Bekleyen bir uçakta olmazdı. Ayrıca bir uçak kalkarken arkasındaki bekleyen uçak öndekine yakın olmadığından Line UP ( piste girme) biri kaç dakika sürer. Bu Uçaklar öndeki uçağın türbülansından dolayı en erken 3 dakika sonra kalkabilir. BAKIM Atölyeleri 35L pistinin solunda olduğundan, TAXİ, rulede büyük uçaklara problem yaratmadan iniş , Kalkış gerçekleştirebilinirdi. Bunun için gece slotu doğru değildir, IFR' da doğru değildir. Eski uygulama " Florya üzeri 1000 feette bekleme ve sonra iki kalkan uçak arası inme veya kalkma AHL için en doğru yöntemdir. Bu uygulama tekrar gelmelidir. Yoksa büyük uçaklarda gecikmeler, tehlikeler artmaktadır. Ayrıca bu uygulama ile uzun TAXİ, rulelerde kalkar.
  • kuşlara da slot versinler o zaman
  • Kucuk ucaklara gece de slot vermesinler. AHM kucuk ucaklara yasaklansin. Kapitalistlerin ulasimi icin o kadar cok olanak var ki! Zaten dolu olan limani kucuk ucaklarla zorllamanin manasi nedir?
  • Kucuk ucaktan kasit fotodaki pirpirsa zaten bunun uluslararasi bir havaalaninda operasyon yapmasi sacma. Gitsin hezarfene insin.
  • Ali Hoca... Bize söz düşmez. Ama en can alıcı noktası da "öğrenmek için gayret etmemeleri" Allah sonumuzu hayretsin....
  • Uçağın küçüğü büyüğü olmaz...

Türkiye’nin en yoğun meydanı olan Atatürk Havalimanı’nda bu kez de küçük uçak krizi yaşanıyor. Havalimanına gelecek tek motorlu uçaklar için notam yayınlandığı ve gece saatleri için slot verilmesinin yanı sıra IFR ile (aletli iniş) iniş istenmesinin uçaklar için risk oluşturduğu ileri sürüldü.

Bu uygulamanın yolcu uçakları için uygulandığı ve küçük uçaklar için zorlayıcı olduğu ifade edilirken, özellikle tek motorlu uçaklarda çok yüksek irtifalara tırmanma anlamına geldiği için ciddi tehlikelere davetiye çıkarabileceği ileri sürüldü. Küçuk uçakların bu şartlarda uçurulmasının kazalara davetiye çıkarabileceğinin de altı çizildi.

Küçük uçaklar için gece saatlerinin ve aletli inişin risk oluşturduğu vurgulanırken, küçük uçak pilotlarının  bu duruma tepki gösterdiği öğrenildi.

AirportHaber’in DHMİ kaynaklarından edindiği bilgiye göre ise; söz konusu durumun uzun bir süredir uygulandığı ve yeni bir uygulama olmadığı, meydanın çok yoğun olması sebebiyle gece saatlerine slot verildiği kaydedildi.

Ayrıca notamın görerek uçuşa uygun olmadığı ve bu nedenle aletli iniş için uygunluk verildiği öğrenildi.

©AirportHaber

 

Atatürk Havalimanı'nda küçük uçak krizi!

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Madem oyle ~ 9 yıl önce
Atc ler kullanabiliyorsa inisiyatifini kullansin. Vfr kosullarda inis kalkis versin. Slot veriliyor verilmiyor tartismasina gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vfr miyafar olmaz ~ 9 yıl önce
Tehlikeli olmaz o meydan da vfr olmaz tehlikeli de ondan bosuna emniyetsizlik yapmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEO ~ 9 yıl önce
Kamyon ile nakil eylesinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
munferit ~ 9 yıl önce
"Aletli Uçuş Kurallarına(IFR) göre uçuş planı sunan tüm uçuşlar slota tabidir ve kapasite kriterleri çerçevesinde değerlendirilecektir. Görerek Uçuş Kurallarına (VFR) göre uçuş planlayan hava araçlarının tamamı ATC ünitelerinin ön müsaadesini ve uygun kalkış veya iniş saatlerini aldıktan sonra uçuş planı sunacaklardır." Atıp tutmadan once belgelere baksak iyi olur. AHL için vfr uçuşların özel izne tabi olduğunu görebiliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AMG ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar, Türkiye'de tek veya çift motorlu uçaklara gece VFR ( görüş uçuşu) olarak bile izin yokken, tek motorlu uçuşlara gece Aletli (IFR) uçuş da yasakdır. Ayrıca 90 - 100 knot seyrüsefer Hızı olan uçakların tırmanış Hızı 65 - 80 Knot arasındadır. Yani, hele yaz aylarında sıcakta istenilen irtifalara bu Uçaklar 30 dakikada vs. Ulaşmaktadır. Tabii bu Değerler 30 saniyede bir büyük bir alana inen uçaklara risk teşkil etmektedir. Bazı arkadaşların yazdığı gibi "küçük Uçaklar büyük alanlardan uzak dursun" hiç bir zaman doğru olamaz. En büyük küçük uçak bakım atölyeleri AHL' dedir. Çoğu küçük Uçakların 50, 100 vs. saatlik bakımları AHL' de yapılmaktadır. Önceki senelerde bu uçuşlar gündüz ve VFR ( görüş uçuşu olarak) yapılmaktaydı. Bu güne Kadar'da ne bir kaza ne KIRIM oldu. Ayrıca AHL' e gelen Uçaklar ya tebcübeli pilotlar ve hatta çoğunlukla çok tecrübeli hocalar Tarafından indirilirdi. Hatta pist çok uzun olduğundan biz şu talimatla iki kalkan uçak arası " 05 corsunu Ihlal etmeden 35L ' a iniş serbest" inerdik. Ve hatta bazen Vortex türbülansları ile. Genede ciddi bir kaza olmamıştı. Böylece bizim için extra Bekleyen bir uçakta olmazdı. Ayrıca bir uçak kalkarken arkasındaki bekleyen uçak öndekine yakın olmadığından Line UP ( piste girme) biri kaç dakika sürer. Bu Uçaklar öndeki uçağın türbülansından dolayı en erken 3 dakika sonra kalkabilir. BAKIM Atölyeleri 35L pistinin solunda olduğundan, TAXİ, rulede büyük uçaklara problem yaratmadan iniş , Kalkış gerçekleştirebilinirdi. Bunun için gece slotu doğru değildir, IFR' da doğru değildir. Eski uygulama " Florya üzeri 1000 feette bekleme ve sonra iki kalkan uçak arası inme veya kalkma AHL için en doğru yöntemdir. Bu uygulama tekrar gelmelidir. Yoksa büyük uçaklarda gecikmeler, tehlikeler artmaktadır. Ayrıca bu uygulama ile uzun TAXİ, rulelerde kalkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cb ~ 9 yıl önce
Kalkış ayırması aynı kategoride 1 dk
slott ~ 9 yıl önce
kuşlara da slot versinler o zaman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Öğrenin ~ 9 yıl önce
Tek motorlu pervaneli uçaklar AHL'ye alınmasın diyen arkadaşlar... Bir gidin bakın Orlando Int., Miami Int., JFK, Chicago O'Hare meydanlarına. Uçak algınız ve hayal gücünüz yolcu uçağından ibaret olmasın. Buna karşı çıkanların (trafik kontrolörü, pilot ve devlet otoritelerinin vs) havacılık nosyonu yok demektir. Zaten bu memlekette hiç bir zaman havacılık olmadı ki...
ağzına sağlık ~ 9 yıl önce
Hay ağzına sağlık, sonuna kadar katılıyorum yazdıklarına. Ne yazıkki havacılığı yolcu uçağından ibaret sanıyoruz tüm ülke ve ülke otoriteleri olarak.
Yasaklansin ~ 9 yıl önce
Kucuk ucaklara gece de slot vermesinler. AHM kucuk ucaklara yasaklansin. Kapitalistlerin ulasimi icin o kadar cok olanak var ki! Zaten dolu olan limani kucuk ucaklarla zorllamanin manasi nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 9 yıl önce
of of yoruma bak !
... ~ 9 yıl önce
Marks dile geldi :)
By ~ 9 yıl önce
Kucuk ucaktan kasit fotodaki pirpirsa zaten bunun uluslararasi bir havaalaninda operasyon yapmasi sacma. Gitsin hezarfene insin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doğru Demiş ~ 9 yıl önce
Ali Hoca... Bize söz düşmez. Ama en can alıcı noktası da "öğrenmek için gayret etmemeleri" Allah sonumuzu hayretsin....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genel havacılık ~ 9 yıl önce
Uçağın küçüğü büyüğü olmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek beden ~ 9 yıl önce
Evet ucaklar unisex ve tek bedendir. Istege gore balon gibi siser buyur. Fakkumlarsaniz kuculur.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000