01 Haziran 2008, Pazar 08:22:11

Atatürk Havalimanı yeni pistini bekliyor

İstanbul Atatürk Havalimanı, mayıs ayında günde ortalama 869 uçaklık trafiğiyle geçen yılın Ağustos ayındaki günde 940 uçaklık rekorunu şimdiden zorlamaya başladı.
  • DEĞERLİ DOSTLAR; 18/36 PİSTİNİN YANINDA BİR PİST DAHA VAR BUNU KİMSE DİKKATE ALMIYOR NEDEN? ÇÜNKİ KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OY TOPLAMAK İÇİN İMARIN PLANLAMASINI BOZDU. HATTA İNCELENİRSE YÜKSEK GERİLİM HATLARININ İÇİNDEN GEÇTİĞİ BİNALAR GÖRECEĞİZ. AYRICA YAPILAN HOTEL BİLE PLANA AYKIRI. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİNE DİŞ GEÇİREMEYİNCE BAKIRKÖY BELEDİYESİNE BASKI VE ASKERİ MEYDANDAN YER ALARAK İSTANBUL'UN TEK HAVA SAVUNMA BİRİMİNİ KÜÇÜLTMEYE YÖNELİK PLANLAR YAPILIYOR. AYRICA ATATÜRK(YEŞİLKÖY) HAVA LİMANI KAPASİTESİNİ DODURMUŞTUR DAHA NE KADAR YÜKLENECEĞİZ, ETRAFINDA ACİL İNİŞ ALANI BİLE KALMADI TEK ACİL İNİŞ YERİ MARMARA DENİZİ LÜTFEN SİVİL HAVACILIK KANUNUNDAKİ İLGİLİ MADDELERİ İNCELEYİN BU HEPİMİZİN ULUSLAR ARASI ARENADA PRESTİJİ VE HAYATIMIZI İLGİLENDİREN KONU BİLGİNİZE SAYGILARIMLA SARHOŞAHTAPOT

Bu yıl planlanan yüzde 12 ila 18’lik büyümeyle birlikte günlük trafiğin önümüzdeki aylarda 1100 uçağa çıkacağı tahmin ediliyor.

Trafik hızla artarken havalimanının 06/24 pisti imdat sinyali veriyor. Florya-Ataköy yönündeki pistin yanına yeni bir pist yapılmaması durumunda 06/24 bakıma alındığı an Atatürk Havalimanı’nın uçak trafiği mevcut kapasitesi korunamayacağı gibi en az yüzde 35 oranında düşecek. Tamir çalışmalarının ise yaklaşık bir yıl sürmesi bekleniyor. Gelecek yıl içinde yapılması öngörülen bakım tarihi ise hızla yaklaşıyor. Planlamanın hızla yapılıp projeye vakit kaybetmeden başlamak gerekiyor.

Atatürk Havalimanı’nın ana yükünü her biri 3 bin metre uzunluğundaki 18/36 sağ ve sol pistleri çekiyor. Rüzgár durumuna göre havalimanının trafik kapasitesini artırmak için 18/36 pistlerinin yanı sıra Ataköy-Florya yönünde bulunan 06/24 pisti de birbirlerini kesmediği için bağımsız olarak kullanılabiliyor. Mevcut 06/24’ün toplam uzunluğu 2300, eni de 60 metre.

ÇÖZÜM YENİ PİSTTE

Kısa pist trafiğin rahatlamasında büyük öneme sahip. Ancak bu pistin ortası yıllardır giderilemeyen ve zeminden kaynaklanan çökme var. Bir yandan bu pistin bakım tarihi hızla yaklaşıyor. Uzmanlar, çözümü aynı yönde yapılacak yeni pist ile çözüleceğine dikkat çekiyor. Çalışmalar DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal tarafından yakından takip ediliyor.

Diğer pistle aynı yönde yani 06/24 istikametinde yer alacak pist, 2 bin 555 metre uzunluğunda ve 60 metre eninde planlandı. Pistin daha uzun olmasına Ataköy’deki yapılaşma ve Aletli İniş Sistemi (ILS) sinyallerinde oluşabilecek bozulma nedeniyle izin verilmiyor. Bu pist eskisinin 182.5 metre yanında inşa edilecek. Yeni pist, yüzde 35’lik trafik kaybı göz önüne alındığında maliyetini bir yılda çıkartabilecek. Bu pist üzerinde hızlı çıkış yolları sayesinde yaklaşmadaki uçak trafikleri arasında minimum mesafe bırakılarak daha fazla uçağın inip-kalkması sağlanacak.

2010’dan itibaren devreye girecek yeni SMART Projesiyle modernize edilecek hava trafik sistemi, çalışmaların emniyetli ve de verimli yapılmasını sağlayacak alt yapı sunacak. Havalimanını Yeşilköy Sahil Yolu’na bağlayan çevre yolu da Ataköy tarafına kaydırılacak. Bu konuyla ilgili alt yapı çalışmaları tamamlandı.

Projenin hayata geçip 06/24 pistinin inşa edilmesi için askeri alandan belirli bir kısmın alınması gerekiyor. Yapılan ölçümler, pist için askeri alanda bulunan ve "shelter" olarak adlandırılan hangardan üçünün yıkılması gerekiyor. Bombalara dayanıklı bu hangarların içinde halen Hava Harp Okulu’nun özendirici uçuş eğitiminde kullanılan T-41 tipi tek motorlu, pervaneli eğitim uçakları bulunuyor.

İleriki aşamada Atatürk Havalimanı’nın uçak park kapasitesini artırmak için havalimanı sınırına komşu olan Hava Harp Okulu Lojmanları’nın da taşınması gündemde. Bu konuda DHMİ ile Hava Kuvvetleri ile görüşmelerini sürdürüyor.

Hürriyet

Atatürk Havalimanı yeni pistini bekliyor

Yorumlar

sarhoşahtapot ~ 16 yıl önce
DEĞERLİ DOSTLAR; 18/36 PİSTİNİN YANINDA BİR PİST DAHA VAR BUNU KİMSE DİKKATE ALMIYOR NEDEN? ÇÜNKİ KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYESİ OY TOPLAMAK İÇİN İMARIN PLANLAMASINI BOZDU. HATTA İNCELENİRSE YÜKSEK GERİLİM HATLARININ İÇİNDEN GEÇTİĞİ BİNALAR GÖRECEĞİZ. AYRICA YAPILAN HOTEL BİLE PLANA AYKIRI. BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİNE DİŞ GEÇİREMEYİNCE BAKIRKÖY BELEDİYESİNE BASKI VE ASKERİ MEYDANDAN YER ALARAK İSTANBUL'UN TEK HAVA SAVUNMA BİRİMİNİ KÜÇÜLTMEYE YÖNELİK PLANLAR YAPILIYOR. AYRICA ATATÜRK(YEŞİLKÖY) HAVA LİMANI KAPASİTESİNİ DODURMUŞTUR DAHA NE KADAR YÜKLENECEĞİZ, ETRAFINDA ACİL İNİŞ ALANI BİLE KALMADI TEK ACİL İNİŞ YERİ MARMARA DENİZİ LÜTFEN SİVİL HAVACILIK KANUNUNDAKİ İLGİLİ MADDELERİ İNCELEYİN BU HEPİMİZİN ULUSLAR ARASI ARENADA PRESTİJİ VE HAYATIMIZI İLGİLENDİREN KONU BİLGİNİZE SAYGILARIMLA SARHOŞAHTAPOT

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000