29 Eylül 2011, Perşembe 08:40:33

AHL'DE KUŞLARA YASAK VAR...

Her gün ortalama 900 uçağın inip kalktığı dünyanın en işlek meydanlarından Atatürk Havalimanı'nda, piste girerek tehlike arz eden kuşlara karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor...
  • BİLMEDEN ARAŞTIRMADAN KONUDAN Bİ HABER MESAJ YAZAN BEYLER...AHL DE YILLARDIR O BAHSETTİĞİNİZ TEKNOLOJİNİN NİMETLERİ DENENİYOR ZATEN, AMA MALESEF ANLAMIYOR İŞTE HAYVANLAR TEKNOLOJİDEN FALAN..10 YILDIR DEĞİŞİK FİRMALARIN ÜRETTİĞİ RADYO DALGALARIYLA KUŞLARIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREN (DEĞİŞTİRDİĞİ İDDAA EDİLEN )ALETLER KULLANILIYOR FAKAT FAYDASI YOK..BAŞMÜDÜRLÜK TE MECBUREN BÖYLE YÖNTEMLERLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALIYOR...(SEVİMSİZ HAYVAN SEVERLERLE EDİLEN MÜCADELEDE CABASI :(
  • haberin başlığı bence "Atatürk havalimanı kırsalında avlanma keyfi" olmalıydı
  • ve 28 yaşıma bastım havalimanında bu gibi haberler duydukça gördükçe ve yaşadıkça erken yaşlnıcam heralde
  • Aman avcı... vurma beni... Re-Za-Let!
  • Dikkat edinde ucakları vurmayın:))
  • ahaha çok güldüm yaa umarım amca uçak vurmaz.
  • sen zamanında hesabını kitabını yapmadan dünyadaki sayılı göçmen kuş güzergahlarından birinin üzerine ve uğrak yerlerinden birinin (K.çekmece gölü) dibine havalimanını kur, ondan sonra da kuşlar uçaklar için tehlike arz ediyor de... şu insandan daha vahşi ve bu kadar etrafına ve diğer canlılara zarar veren bir başka yaratık dünya üzerinde yaşarmı? imkanı yok!
  • bence uçaksavar ile kuş avlayın daha etkili olur...şu hale bakın teknolojiden bir haberler...amca kaç keklik vurdun :))
  • Gurultu kirligine karsi kuslarla elektro manyetik dalgalarla mucade sistemi var. Ancak gurultu silahlari her zaman icin en iyi cozum. Normalde silahla kuru sIkI atilir, bundan cikan gurultu ile kuslar urkutulerek pistin cevresiden uzaklastirilir.
  • Tarihte yeldeğirmenleri ile savaşan kahraman Don Kişot'muydu ? Tam hatırlayamadım da :)
Günde 80 bin yolcuya hizmet vererek Türkiye'nin dünyaya açılan en büyük kapılarından biri olan limanda uçakların iniş kalkışı sırasında piste doğru süzülerek tehlike arz eden kuşlarla mücadele hız kesmeden devam ediyor. Pilotların korkulu rüyası haline gelen kuş sürüleriyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) İtfaiyesi'ne bağlı kuşlarla mücadele timi 24 saat mücadele ediyor. Piste ve çevresine inerek tehlike arz eden kuşlar, çeşitli sesler çıkarabilen araçlar ve av tüfekleriyle pistten
uzaklaştırılıyor.
 
Her gün düzenli olarak kuş kontrolüne çıkan ekiplerin en fazla şikayet ettiği aylar ise göçlerin yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar ayları.
 
Kuşlarla mücadele timlerini bizzat yöneten Atatürk Havalimanı İtfaiye Müdürü Yusuf Akbaş, çalışmaları ile ilgili bilgi vererek, "Kuşlarla mücadelede kullandığımız bir aracımız var. Değişik sesler çıkararak kuşları ürkütmekte ve kovalamaktayız. Atatürk Havalimanı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır. Burada göçmen kuşlar olduğu gibi, deniz kenarında olduğumuz için martılar çok bulunmaktadır. Bu göç sırasında kuş yoğunluğu yaşanmaktadır. Ancak göçmen kuşlar bizim için fazla tehlike arz etmemektedir.
 
Tehlike arz eden kuş türü, daha çok martılardır. Özellikle denize yakın pistimizin kenarlarına martılar çok gelmektedir" dedi.
 
"SİREN SESİ VE AV TÜFEKLERİ İŞE YARIYOR"
 
Kuşları, siren sesi çıkaran araçlar ve av tüfekleriyle ürküttüklerine dikkat çeken Akbaş, "Araçlarımızın üzerinde sirenler var. Siren ve değişik seslerle kuşları kovalıyoruz. Tabii uçuş kontrol kulesinin talebi üzerine pistlere çıkıp kuşları kaçırıyoruz. Siren sesinin yetmediği hallerde de av tüfeğimizle havaya ateş ederek kuşları ürkütüyoruz. Kuş sürüleri genelde ilkbahar ve sonbaharda yoğunlaşıyor. Nisan, mayıs ve haziran aylarında daha çok yavru martılar başımızı ağrıtıyor. Bunlar acemi oldukları için uçaklara karşı nasıl hareket edeceklerini bilmiyorlar. Henüz uçma yetenekleri gelişmediği için tehlikeli oluyorlar. Kuşların dışında, pistlere zaman zaman köpekler de girebiliyor. Ancak bunlar çok nadir şahit olduğumuz vakalar. Bizim için birinci derece de önemli olan kuşlarla mücadeledir" diye konuştu.
 
Yusuf Akbaş, 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile iş birliği yaptıklarını hatırlatarak, "Veteriner Fakültesi'nden profesörler gelip burada bilimsel araştırma yaptı. Kuş-uçak çarpışmalarının nasıl meydana geldiği ve kuş hareketleri konusunda bir çalışma yaparak rapor hazırladılar. Kuşlarla nasıl mücadele etmemiz gerektiğini ortaya koydular. Bu raporlardan edindiğimiz bilgilerle kuşlarla bilimsel olarak mücadele ediyoruz. Kuşların aktivitesini gösteren bir harita hazırladık. Bu
istatistiklere göre hareket ediyoruz. Kuşlarla mücadeleye çıkmadan göç hareketlerini kaydediyoruz. Böylelikle mücadele haritamızı oluşturarak etkili çalışma aşamasına geçiyoruz" açıklamasını yaptı.



AHL'DE KUŞLARA YASAK VAR...

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 13 yıl önce
BİLMEDEN ARAŞTIRMADAN KONUDAN Bİ HABER MESAJ YAZAN BEYLER...AHL DE YILLARDIR O BAHSETTİĞİNİZ TEKNOLOJİNİN NİMETLERİ DENENİYOR ZATEN, AMA MALESEF ANLAMIYOR İŞTE HAYVANLAR TEKNOLOJİDEN FALAN..10 YILDIR DEĞİŞİK FİRMALARIN ÜRETTİĞİ RADYO DALGALARIYLA KUŞLARIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREN (DEĞİŞTİRDİĞİ İDDAA EDİLEN )ALETLER KULLANILIYOR FAKAT FAYDASI YOK..BAŞMÜDÜRLÜK TE MECBUREN BÖYLE YÖNTEMLERLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDA KALIYOR...(SEVİMSİZ HAYVAN SEVERLERLE EDİLEN MÜCADELEDE CABASI :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
haberin başlığı bence "Atatürk havalimanı kırsalında avlanma keyfi" olmalıydı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ve 28 yaşıma bastım havalimanında bu gibi haberler duydukça gördükçe ve yaşadıkça erken yaşlnıcam heralde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Aman avcı... vurma beni... Re-Za-Let!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Dikkat edinde ucakları vurmayın:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
ahaha çok güldüm yaa umarım amca uçak vurmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
sen zamanında hesabını kitabını yapmadan dünyadaki sayılı göçmen kuş güzergahlarından birinin üzerine ve uğrak yerlerinden birinin (K.çekmece gölü) dibine havalimanını kur, ondan sonra da kuşlar uçaklar için tehlike arz ediyor de... şu insandan daha vahşi ve bu kadar etrafına ve diğer canlılara zarar veren bir başka yaratık dünya üzerinde yaşarmı? imkanı yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bence uçaksavar ile kuş avlayın daha etkili olur...şu hale bakın teknolojiden bir haberler...amca kaç keklik vurdun :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gurultu kirligine karsi kuslarla elektro manyetik dalgalarla mucade sistemi var. Ancak gurultu silahlari her zaman icin en iyi cozum. Normalde silahla kuru sIkI atilir, bundan cikan gurultu ile kuslar urkutulerek pistin cevresiden uzaklastirilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Tarihte yeldeğirmenleri ile savaşan kahraman Don Kişot'muydu ? Tam hatırlayamadım da :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000