11 Aralık 2010, Cumartesi 10:12:02

AHL'DE GECİKMELER EN AZA İNECEK

Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Atatürk Havalimanı'nda yaşanan gecikmelerin en aza indirilmesi amacıyla yeni bir uygulamayı yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
  • DHMİ zaten pistlerin etkin kullanımı için gereken herşeyi yapıyor SHGM reklam peşinde .
  • Yorumunuza aynen katiliyor, altina imzami atiyorum. Allah askina Silivri'de havalimani olursa, ben Bostanci'daki evime 5 saatte varirim artik.
  • silivri'ye yeni liman yapacaklara söylüyorum, yapmayın. Osaka meydanı gibi denize 2 X ada pist inşa edin. Askeriye arazisi zaten apron olacak, pist apron geçişini de viyadük/köprü yapın. Tüm mevcut yolcu binasını dış hatlara çevirin, yeni apron bölümüne yeni iç hatlar binası yapın. Alttan tünel, yürüyen yollarla birbirine bağlayın. Aynı maliyetle dev ve organize bir AHL ortaya çıkar.
  • asıl gecikme sebebi pist konfigurasyonunda değil ground hizmetlerinden kaynaklanıyor.
  • Gecikmelerin azaltılması amacıyla ortaya konulan bu çözüm için havayolu şirketlerinin görüşleri alındı. En fazla iniş/kalkış imkanını veren 35/05 konfigirasyonunun; limitli arka rüzgar, iyi frenleme şartları, pilotun uçağın performansına göre kabul etmesi vb. gibi emniyet kıstaslarıyla mümkün olduğunca kullanılması maksadıyla hazırlanmış. Yani rüzgar 170/6 Knot olsa da kalkışı 35 pistinden verecek gibi. Karar mekanizmasında şirketlerin görüşleri alındı, Kaptan uçağın performansını kontrol ederek (mesela ER uçuşları) 17'e kalkış istiyebilecek. Pratik ve emniyetten taviz vermeden etkinliği artırmak amaçlanıyor.
  • avrupada herkes kriz olmasına ragmen grev yapıyor. Sartları daha da ıyılessın dıye. Bu ıs boyle olmaz. 2 yılı gectı. Gecıkmeler azalacak hıhı evet. Kamuya ait thy kaptanlarına 30 milyar odemeye devam etsin kamuya ait dhmi bos vaatlerde bulunsun. hostes kadar maas verilmeyen kontrolörler calısır. Gecikme falan olmaz. Aynı anda 4 uçak iner evet.
  • Saatte 40 tayyare? 60dakika/40 tayyre hesabına göre 1,5 dakikada bir uçak iniyor yada kalkıyor. Mümkünmü? Bir tayyare 1,5 dakikada pisti boşaltabiliyormuki diğeri inebilsin? Vortex hemen dağılırmı pist üzerinde? İki pistte olur dersniz, IST'de aynı anda kullanılabilen 2 pist varmı?
  • Mesela rüzgar 350/25G35 kt. Otorite(!) 05 pistini buyurursa (ki bugün buyuruyor herkese), olay nasıl gelişecek? Gecikmeler azalacak mı?
  • davul kim de tokmak kimde... olan zavallı parasıyla rezil olan yolcu da... allahım muhtaç etmesi ahl ye yolumu.. de ha me iii temizle bakalım uzaktan tokmak vurmak kolaydı.. hrşeyi çok iyi biliyor ya.... eurocontrol değerlerini bi açıklasa nasıl olur acaba son 5 senenin saatlik movementlarını... iyi uykular...
  • siniz? saygılar sunuyorum. artık çileye dönüşen çalışma koşullarında tüm varlığı ile bu ülke için faydalı işler yapmaya çalışan ve her koşulda zorlukların üstesinden gelmeyi adet edinmiş tüm çalışma arkadaşlarıma derin saygı ve sevgilerimi sunar, artık biri duysun bizi sesimiz kısıldı diyerek sözlerimi noktalarım. gene mi bu kontrolörler yaaaa yiter yaaaa yiter yaaa aaa.
Alınan bilgiye göre, Avrupa'nın en yoğun havanları arasında yer alan ve saatlik iniş/kalkış kapasitesi 40 uçak olan Atatürk Havalimanı'nda yaşanan gecikmelerin azaltılabilmesi için yeni bir sistem faaliyete geçirilecek.

Buna göre, mevcut kapasitenin emniyetli, verimli ve maksimum seviyede kullanılabilmesi için en fazla iniş/kalkış yapılan 05 ve 35R pistleriyle ilgili çalışmalar sonunda ''Tercihli Pist Sistemi''nin devreye sokulmasına karar verildi.

İniş/kalkış konfigürasyonu ve kuyruk arka rüzgarı bileşeni kapsamında, Atatürk Havalimanı'nda iki pistin iniş ve kalkışlarda daha uzun süreli ve etkin kullanılabilmesi amaçlandı.

Tercihli Pist Sistemi, ilgili hava trafik ünitesi tarafından aksi bildirilmedikçe kullanılacak pistin kuru ve arka rüzgar bileşeni ile ıslak ve arka rüzgar bileşeninin belirlenecek değerlerde olması, ayrıca frenleme değerinin de ''iyi-iyi-iyi'' kriterlerine sahip olması durumunda uygulanacak.

Trafik durumu, yerel meteorolojik koşullar, çevresel kısıtlamalar, teknik alt yapı, gürültü kontrolü, yer rüzgarı gibi faktörler dikkate alınarak hava trafik kontrol (ATC) ünitesi tarafından belirlenecek tercihli pisti kullanıp kullanmama kararı ve sorumluluğu kapsamında pilotlara da büyük görev düşecek.

SHGM'nin başkanlığında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türk Hava Yolları, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği, Türkiye Havayolları Pilotları Derneği gibi kurum/kuruluşlarla işbirliği yapılarak hayata geçirilen bu uygulamayla, gecikmelerin en aza indirilmesi, yakıt ve zaman tasarrufu sağlanması, yolcu mağduriyetlerinin azaltılması ve maksimum kapasite kullanımı amaçlanıyor.

Düzenlemeyle ayrıca gecikmeler nedeniyle, Türkiye hava sahasında trafik akış yönetimine, ülke ekonomisine, karbondioksit yayılım oranının düşürülmesiyle de çevre sağlığına önemli katkı sağlanması öngörülüyor.

SHGM, yeni düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi amacıyla Tercihli Pist Sistemi ile ilgili bilgileri yayımlaması için DHMİ Genel Müdürlüğü'ne gönderdi.

Uygulamanın yeni yıla girmeden başlaması bekleniyor.

(Sabah)
AHL'DE GECİKMELER EN AZA İNECEK

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Misafir ~ 13 yıl önce
DHMİ zaten pistlerin etkin kullanımı için gereken herşeyi yapıyor SHGM reklam peşinde .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumunuza aynen katiliyor, altina imzami atiyorum. Allah askina Silivri'de havalimani olursa, ben Bostanci'daki evime 5 saatte varirim artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
silivri'ye yeni liman yapacaklara söylüyorum, yapmayın. Osaka meydanı gibi denize 2 X ada pist inşa edin. Askeriye arazisi zaten apron olacak, pist apron geçişini de viyadük/köprü yapın. Tüm mevcut yolcu binasını dış hatlara çevirin, yeni apron bölümüne yeni iç hatlar binası yapın. Alttan tünel, yürüyen yollarla birbirine bağlayın. Aynı maliyetle dev ve organize bir AHL ortaya çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
asıl gecikme sebebi pist konfigurasyonunda değil ground hizmetlerinden kaynaklanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Gecikmelerin azaltılması amacıyla ortaya konulan bu çözüm için havayolu şirketlerinin görüşleri alındı. En fazla iniş/kalkış imkanını veren 35/05 konfigirasyonunun; limitli arka rüzgar, iyi frenleme şartları, pilotun uçağın performansına göre kabul etmesi vb. gibi emniyet kıstaslarıyla mümkün olduğunca kullanılması maksadıyla hazırlanmış. Yani rüzgar 170/6 Knot olsa da kalkışı 35 pistinden verecek gibi. Karar mekanizmasında şirketlerin görüşleri alındı, Kaptan uçağın performansını kontrol ederek (mesela ER uçuşları) 17'e kalkış istiyebilecek. Pratik ve emniyetten taviz vermeden etkinliği artırmak amaçlanıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
avrupada herkes kriz olmasına ragmen grev yapıyor. Sartları daha da ıyılessın dıye. Bu ıs boyle olmaz. 2 yılı gectı. Gecıkmeler azalacak hıhı evet. Kamuya ait thy kaptanlarına 30 milyar odemeye devam etsin kamuya ait dhmi bos vaatlerde bulunsun. hostes kadar maas verilmeyen kontrolörler calısır. Gecikme falan olmaz. Aynı anda 4 uçak iner evet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Saatte 40 tayyare? 60dakika/40 tayyre hesabına göre 1,5 dakikada bir uçak iniyor yada kalkıyor. Mümkünmü? Bir tayyare 1,5 dakikada pisti boşaltabiliyormuki diğeri inebilsin? Vortex hemen dağılırmı pist üzerinde? İki pistte olur dersniz, IST'de aynı anda kullanılabilen 2 pist varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Mesela rüzgar 350/25G35 kt. Otorite(!) 05 pistini buyurursa (ki bugün buyuruyor herkese), olay nasıl gelişecek? Gecikmeler azalacak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
davul kim de tokmak kimde... olan zavallı parasıyla rezil olan yolcu da... allahım muhtaç etmesi ahl ye yolumu.. de ha me iii temizle bakalım uzaktan tokmak vurmak kolaydı.. hrşeyi çok iyi biliyor ya.... eurocontrol değerlerini bi açıklasa nasıl olur acaba son 5 senenin saatlik movementlarını... iyi uykular...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
siniz? saygılar sunuyorum. artık çileye dönüşen çalışma koşullarında tüm varlığı ile bu ülke için faydalı işler yapmaya çalışan ve her koşulda zorlukların üstesinden gelmeyi adet edinmiş tüm çalışma arkadaşlarıma derin saygı ve sevgilerimi sunar, artık biri duysun bizi sesimiz kısıldı diyerek sözlerimi noktalarım. gene mi bu kontrolörler yaaaa yiter yaaaa yiter yaaa aaa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000