23 Ocak 2011, Pazar 13:27:19

AHL'DE BÜYÜK BULUŞMA

37 yıl önce Kıbrıs Barış Harekatının ikinci bölümünü yerinde incelemek ve haber yapmak için Türkiye’den yola çıkan 10 gazeteci Lefkoşa Haspolat yakınlarında Rumlara esir düşmüş günlerce kendilerinden haber alınamamıştı.
Gazeteciler esir düştükten sonra onları tutulacakları yere götürmekle görevli olan Rum Subayı Rum Ordusu askerlerinden Takis Çagaris ile gazetecilerin tercümanlığını yapan gazeteci Mete Akyol, bu olayı ve sonrasını konu alan “Meçhul Tutsaklar” belgeseli için Atatürk Havalimanı’nda 37 yıl sonra yeniden bir araya geldi.

O dönemde “Kıbrıs Cumhuriyeti” Devlet Başkanı olan Glafkos Klerides tarafından gazetecileri esir tutulacakları yere sağ olarak götürmekle görevlendirilen Takis Çagaris yolda karşılarına çıkan fanatik EOKA terör örgütüne rağmen görevini başarıyla yerine getirerek, Türk gazetecilerin hayatını kurtarmıştı.

Kıbrıslı gazeteci Cem Kar’ın ilk yönetmenlik deneyimi olan “Meçhul Tutsaklar” belgesel film ve kitabı için 37 yıl sonra bir araya gelen Çagaris ve Akyol o günlerde yaşananları anlattı.

Rum Ordusu mensubu Takis Çagaris; “Gazetecileri tutulacakları yere götürmek için görev bana verilmişti. Yolculuk esnasında dahi gazetecileri öldürmek için EOKA ve halk tarafından ciddi baskı yapılmasına rağmen canımı ortaya koyarak onları koruduğumu düşünüyorum. Onları teslim ettikten sonra karakol komutanından aldığım teslim belgesini geçtiğimiz yıllarda yazdığım kitabımda da yayınladım” diye konuştu. Gazetecilerin dışında çok sayıda Kıbrıslı Türk’ün de hayatını kurtardığını ve bu yüzden vicdanının çok rahat olduğunu belirten eski askerin duygusal kavuşmada gözlerinin dolduğu gözlendi.

Ünlü gazeteci Mete Akyol ise Takis’in o dönemde kendilerine ne kadar yardımcı olduğunu orada hayatlarını bu askere borçlu olduklarını belirtti. Akyol “Takis ile birlikte olmaktan dolayı ne kadar mutlu olduğumu bilemezsiniz. Geçtiğimiz sene Ağustos ayından bu yana belgesel sayesinde telefonla görüşmeye başladık. Bu görüşmeyi sağlayan Meçhul Tutsaklar adlı belgeselin yönetmeni ve gazeteci Cem’e çok teşekkür ediyorum” dedi.

Meçhul Tutsaklar belgeselinin yönetmeni ve gazeteci Cem Kar ise “O dönemde orada yaşanan tutsaklık olayında gazetecilerin esir düştükleri karakol içinde 80’den fazla Kıbrıslı Türk’ü öldürmek için bekliyorlardı. Gazetecilerin Ecevit tarafından kurtarılmasıyla orada bulunanların canları da kurtulmuş oldu. Yani gazeteciler farkında olmadan orada hayat kurtardılar” diye konuştu. Cem Kar bu buluşmada emeği geçen Mesut Günsev ve Hasan Kahvecioğlu’na da teşekkür etti.

“Meçhul Tutsaklar” Belgesel Film ve kitabında esir düşen ve meçhul olan Kıbrıslı Türkler ve Harekatı dünyaya duyurmak için Türkiye’den gelen gazetecilerin kader birlikteliği ve kurtuluş hikayesi konu ediliyor.

1974 yılında Kıbrıs’a yapılan 2.Harekat sonrasında yaşanan olaylar bu belgesel ile gün yüzüne çıkacak.



AHL'DE BÜYÜK BULUŞMA

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000