09 Ekim 2008, Perşembe 08:48:11

AHL yolcularına salgın uyarısı!

Atatürk Havalimanı'ndan yurt dışına çıkan yolcular; sıtma, sarıhumma, Kırım Kongo kanamalı ateşi, yolcu ishali, lejyoner hastalığı, Japon ensefaliti, hepatit, kolera, tifo gibi bulaşıcı hastalıklara karşı broşürlerle uyarıldı.

Sağlık Denetleme Merkezi Baştabibi Aykut Yener Kavak, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede karantina odaları dahil havalimanında her türlü tedbiri aldıklarını belirtti. 

Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, birçok ülkenin sağlık açısından risk taşıdığını dikkate alıp bulaşıcı olduğu tespit edilen 65 çeşit hastalıktan seyahat sağlığıyla ilgili olan; sıtma, sarıhumma, Kırım Kongo kanamalı ateşi, poliomyelit, yolcu ishali, lejyoner hastalığı, jet lag, Japon ensefaliti, meningokok menenjiti, kolera, tifo, hepatit A ve B hastalıkları hakkında yolcuları için broşür hazırladı.

Baştabip Aykut Yener Kavak, seyahat sebebiyle oluşan hastalıklarla yakından ilgilendiklerine dikkat çekip, ''Uzun çalışma sonucunda yolcuları bilgilendirici genel amaçlı ve hastalıkla yönelik koruyucu tedbirler içeren broşürler hazırlandı. Bunlar yolcuların daha kolay görebilmesi ve seyahat öncesi okuyup bilgilendirilmesi için havalimanındaki stratejik noktalara kondu. Yurtdışına çıkacak yolcularımız öncelikle Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün (www.hssgm.gov.tr) internet adresi ya da Sağlık Bakanlığı sitesindeki seyahat sağlığı bölümden detaylı bilgiyi almaları faydalı olur. Orada gidecekleri ülkeleri tıkladıkları zaman harita üzerinde zaten onlar için gerekli olan bütün bilgiler ekranda gözükecek. Ama daha ayrıntılı danışma için havalimanları ve deniz limanlarındaki birimlerimize başvurarak orada seyahat sağılığı hizmet birimi doktorlarından da bilgi alabilir. Ayrıca olmaları gereken aşıları da orada olarak sonra seyahatlerini planlayıp çıkmaları daha faydalı olur.''uyarısını yaptı.

Sağlık Denetleme Merkezi'nde öncelikle dünyada yapılması zorunlu olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından sertifikayla belgelendirilen sarıhumma hastalığına yönelik, koruyuculuğu yüzde 98 olan aşıyı yaptıklarını kaydeden Kavak, bunun dışında menenjit, hepatit, tetanoz hastalıklarına karşı da aşılama hizmeti verdiklerini vurguladı.

Türkiye genelinde, yurt dışına çıkacaklara seyahat sağlığı hizmeti veren 25 ayrı Seyahat Sağlığı Merkezi' bulunuyor. Merkezlerde, riskli bölgelere giden kişiler için zorunlu olan 'sarıhumma aşısı' yapma ve 'uluslararası aşı sertifikası' düzenleme dışında vatandaşlara; seyahat öncesi muayene, seyahatte karşılaşılabilecek sağlık sorunları, korunma, aşılama, seyahatte ihtiyaç duyulabilecek ilaçlar konusunda da hizmet veriliyor.

AFRİKA'YA GİDEN ÖMER HALAÇ, AŞI YAPTIRMADIĞI İÇİN HAYATINI KAYBETTİ

Avusturya'ya giden Faik Tanrıkulu isimli bir yolcu da, ilk defa karşılaştığı uygulamadan övgüyle söz etti. Tanrıkulu, ''İnsanların bilinçlenmesi lazım. Birçoğumuz bundan habersiziz. Bu konuda devletin vatandaşı bilgilendirmesi önem arz ediyor. Bu yönüyle yeni bir uygulama. Başka bir yerde rastlamadım. Umarım bu her yerde yaygınlaşır. Çünkü genelde hastalık bulaşan kişiler bunu çok sonradan öğreniyorlar ve tedavisi de çok geç mümkün oluyor.'' diye konuştu.

Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede aşı yaptırmanın önemini anlatan en son olaylardan biri geçen mayıs ayında yaşandı. Aşı yaptırmadan Afrika seyahatine çıkan İstanbul Altın Rafinerisi`nin 38 yaşındaki patronu Ömer Halaç'ın, Türkiye'ye dönüşten kısa süre sonra ölümcül sıtma hastalığına yakalandığı tespit edilmiş, hastanedeki tedavisine rağmen hayatını kaybetmişti.

DENETLEME MERKEZLERİ BULAŞMAYI ÖNLÜYOR

Sağlık Denetleme Merkezleri, Türkiye'ye bulaşıcı hastalık taşıma riski olan uçaklar ile yolcuları ve yurtdışına çıkan vatandaşları hastalıklardan korumak için sınır noktalarında 24 saat hizmet veriyor. Sağlık ekiplerinin görevlerinden bazıları şunlar: ''Uluslararası giriş yapan her uçaktan sağlık bildirimi alarak değerlendirmek, gerektiğinde tedbir almak. Yolcu bagajlarını ve aşı belgelerini denetlemek. Bulaşık bölgelerden gelen uçaklar ile şüpheli görülen uçakların yolcu ve görevlilerine, gereken her türlü sağlık önlemlerini almak, gerekirse uçak ve yolcularını karantinaya almak. Gerektiğinde uçaklara ve bagajlara dezenfeksiyon uygulamalarını sağlamak ve denetlemek. Karantina hastalıklarının iletkeni olabilecek hayvanların ülkeye girişini engellemek. Toplu bir halde ülkeye girecek yada ülke üzerinden başka ülkelere geçecekler için gerekli sağlık önlemleri alınıp alınmadığını denetlemek. Yurda giriş-çıkış yapacak cenazeler için usulüne uygun belge düzenlemek; ölüm sebebi adli nitelikte olup da kayıtlarında otopsi yapıldığına dair belgesi olmayan cenazeleri mahalli Cumhuriyet Savcılığına sevk etmek…''

AHL yolcularına salgın uyarısı!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000