16 Mart 2008, Pazar 09:48:35

AHL Mİ SABİHA GÖKÇEN Mİ?

İstanbul'da yaşayanların havaalanı alternatifi olması yolculara havalimanı seçme özgürlüğü tanıdı. Atatürk Havalimanı mı, Sabiha Gökçen mi? kararı yolcular veriyor. Peki, nasıl?
  • Hangi si daha büyük

Son birkaç yıldır Sabiha Gökçen Havalimanı’nın hem iç hem dış hatlarda artan trafiği, Türkiye’de ilk defa aynı şehirde yaşayan yolculara havalimanı seçme özgürlüğü tanıdı. İstanbul’da özellikle Anadolu yakasında yaşayan yolcular, Sabiha Gökçen’in devreye girmesiyle ‘köprü geçme’ zorunluluğundan kurtularak zaman kazanma ve ulaşım masraflarından tasarruf yapma imkanına sahip oldu. Dünyada en zor olan şey, alışkanlıkları kırmaktır. Havalimanı kullanma alışkanlığının değiştirilebilmesi de dünyada diğer örneklerde olduğu gibi çok zaman alır. İstanbul gibi birden fazla havalimanına sahip olan diğer mega şehirler de benzer süreçlerden geçmiştir. Londra’da 6, New York’ta ve Berlin’de 3, Roma’da iki havalimanı var. Bu şehirlerde de uzun süreler boyunca kıdemli ve tanınan havalimanları yolcu alışkanlıkları sebebiyle yeni açılanlara tercih edildi. Son yıllarda artan rekabet, düşük maliyetli havayolu konseptinin gelişmesi ve iletişim olanaklarının zenginleşmesi, Sabiha Gökçen’e yolcuların alışmasını süratlendirecektir.

Atatürk Havalimanı yolcu artışı konusunda başarılıdır. Bununla beraber Sabiha Gökçen Havalimanı yolcu sayısındaki artış konusunda 2006’da Avrupa’da en fazla büyüyen havalimanı olurken 2007’de de en fazla büyüyen ilk 3 havalimanı arasına girdi. Atatürk Havalimanı’nda belli saatlerde artmakta olan hava trafik sıkışıklığı yavaş yavaş bazı havayollarını Sabiha Gökçen’i tercih etmeye yönlendirebilir. Temmuz 2007’deki ihaleyi kazanan Limak önderliğindeki konsorsiyuma önümüzdeki haftalarda devri gerçekleşecek Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, 10 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni bir yolcu terminali ve kapalı otopark inşa edilecek. Böylece Atatürk Havalimanı İstanbul’un Heathrow’u, Sabiha Gökçen ise Gatwick’i olacak, İstanbul gibi 12-15 milyonluk sabit nüfusa sahip bir megapol iki farklı havalimanı ile toplam 65-70 milyon yolcu/yıl kapasitesine ulaşacak.

Tolga Turgut/Akşam Gazetesi

AHL Mİ SABİHA GÖKÇEN Mİ?

Yorumlar

Merakli ~ 8 yıl önce
Hangi si daha büyük

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000