05 Mayıs 2013, Pazar 13:17:16

5'Lİ GÜVENCE İHALEYİ REKORA UÇURDU

İstanbul’a inşa edilecek 3. havalimanının ihalesinde Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon ortaklığının 25 yıllık kira bedeli olarak 22,15 milyar Euro’ya çıkmasında, devletin verdiği beşli güvence etkili oldu.
  • banada böyle garanti versinler ben bile yaparım iş garantili kurs gibi !
  • Adı şimdiden belli amac atatürk silmek
  • İç hatların bir kısmı Atatürk'ten devam etmeli, kalan kısmı da dış hat bağlantılı yolcular için yeni havaalanına aktarılmalıdır. Dünya'da bir çok örneği mevcuttur. Bkz: JFK-LGA, KIX-ITM, LHR-STN, CDG-ORY, FCO-CIA v.s.
  • Halkalıda ev bakıyorum hala emlakçilar pirim yapacak diyor. :)
  • benim aklıma takılan konu sabiha gökçen ne olacak? sabihanın büyük ortaklarından biri limak, 3. havalimanının da ortağı limak. rekabet açısından tuhaf bir durum olacak gibi görünüyor. limak hiç bir şekilde zararlı çıkmaz gibi.
  • Bence Atatürk Havalimanı 3. Havalimanı açıldıktan sonra 2 yıl kapalı kaldıktan sonra iç hatlar trafiğine tekrar açılmalı. Bu iki yıl içinde yolcular hem yeni havalimanına alışır hemde AHL bi elden geçirilir. Önceki yorumlarda dendiği gibi yeni havalimanı iç hatlar için uzak. Son olarak Atatürk ismi ile kimsenin problemi yok. Atatürk hepimizin Atatürk'ü...
  • Yeni limanın meydan kontrol kulesi kule inşaasında uzman firmalarla koordineli inşaa edilir umarim. Sadece yerden yuksek olsun yeter mantigiyla bos bulunan ilk yere kule dikilyor. En kritik bina ilkokul mezunu muteahit mantigiyla yapilmamali.
  • Bu ihale ile ilgili her haberde tk geçiyor. Tk ney? Thy olmadığı kesin!!!
  • Seoul'de dunyanin en iyi havalimani insa edildi,sehrin yaklasik 60 km disina,ordan sadece dis hat ucuslari yapiliyor,ichat ise eski havalimanindan devam ediyor.AHL sehir icinde ve buyuk bir nimet ve burayi ichatlara kapatmak,ahmaklik,isbilmezli.Simdi Insanlar hesap yapacak,izmirden ank'dan tren otobus ve kendi aracini tercih edecek,insanlar aptal mu,havalimanina indikten2 saat sonra evine ulasacak ve ustelik o kadar bilet parasi odeyecek.Niye devlet oyle sozler viyor,aradaki farki kapatoyor,nerde hani ozel girisim,serbest rekabet..IHALE bir rezilliktir,detaylar ortaya cikinca goreceksiniz.Madem bu kadar garanti veriyosun,o zaman sen yapsana devlet olarak.Hazir insan altyapin var.
  • neden atatürk havalimanı iç hat terminali olarak kullanılmıyor? Yoksa adında ATATÜRK olduğu için mi?

Öncelikle ihaleyi kazanacak firmaya tarife ve gelir güvencesi verildi. İşletmeci şirketin sözleşmesi feshedilirse devletin, o güne dek yapılan harcamalara ilişkin özkaynak ve kredileri üstleneceği garanti edildi. Atatürk Havalimanı’nın özel jetler dışında uçuşa kapatılması karara bağlandı. Ayrıca 25 yıl boyunca İstanbul’da başka bir havalimanı inşa edilmeyeceği sözü verildi.

Zaman Gazetesi'nden Selim Kuvel'in haberine göre; İstanbul’a inşa edilecek üçüncü havalimanı ihalesinde 5’li ortaklık Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon’un 25 yıllık kira bedeli olarak 22 milyar 152 milyon Euro’ya çıkmasında, devletin yatırımcıya verdiği 5 garanti ana etken oldu. Buna göre ihaleyi kazanacak firmaya tarife ve gelir güvencesi verildi. İşletmeci şirketin sözleşmesi feshedilirse devlet, o güne dek yapılan harcamalara ilişkin özkaynak ve kredileri üstlenecek. Ve 25 yıllık dönemde İstanbul’da yeni havalimanına alternatif başka bir havalimanı inşa edilmeyecek, üçüncü havalimanı faaliyete girdiğinde Atatürk Havalimanı kapatılacak. İşte bu beş güvence sayesinde İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının 25 yıllık kiralama bedeli ihalesinde Cumhuriyet tarihinin rekor fiyatı ortaya çıktı. İhaleyi 25 yıl için 22 milyar 152 milyon Euro artı KDV teklifi ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu kazandı.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, bu ihalede önemli bir değişikliğe gittiklerini vurguladı. Daha önceki ihalelerde kredi bulunmasının ardından kazmanın vurulmasına izin verdiklerini hatırlatan Birdal, “Bu ihalede inşaata başlama süresinin gecikmemesi adına şartnameye özkaynakla başlama şartı koyduk. Bu şartla inşaat en kısa sürede başlayacak. İnşaat devam ederken ihaleyi alan ortaklık kredi teminini sağlamış olacak.” dedi. Birdal, bu hafta içinde ihaleyi yönetim kurulunda görüşerek Bakan onayına sunacaklarını, Bakan onayının ardından ortaklıkla sözleşme imzalanacağını ve son olarak yer gösterme ve inşaat sürecinin başlayacağını ifade etti.

5’li ortaklığın hisse dağılımı da netleşti. Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre ortaklıkta her bir şirket, eşit payla temsil ediliyor. Her bir şirketin ortaklıkta yüzde 20 payı bulunuyor. Havalimanı 4 etapta inşa edilecek. Ulaştırma Bakanlığı, ilk etabın 2017 yılında tamamlanmasını bekliyor. Ancak ağır arazi yapısı gereği ilk etabın 2018 hatta 2019’da devreye girebileceği hesaplanıyor.

İşte verilen 5 garanti

Tarife garantisi: Şirkete 25 yıllık işletme süresince her yolcu başına 20 Euro tarife garantisi verildi.

Gelir garantisi: Şirkete 12 yıl boyunca 6,3 milyar Euro gelir garantisi verildi. Yıllık tahmini gelir garanti edilenin altında kalırsa farkı devlet işletmeciye ödeyecek.

Özkaynak ve kredi teminatı: Projeyi üstlenen ortaklık havalimanı inşaatına başlayıp, inşaat belli noktaya geldikten sonra ortaklığın sözleşmesi feshedilirse devlet teminat devreye girecek. Sözleşmenin feshi halinde devlet tesise el koyacak. DHMİ, ortaklığın o güne dek gerek özkaynak gerekse krediyle yaptığı tüm masrafları üstlenecek.

Atatürk Havalimanı kapatılacak: Yatırımcılara, yeni havalimanının devreye girmesiyle birlikte Atatürk Havalimanı’nın uçuş ve yolcu trafiğine kapatılacağı bildirildi. Yatırımcı, İstanbul’un Avrupa yakası için tek olacak yeni havalimanı için yolcu ve uçuş trafiği hesaplaması yaptı.

Yeni havalimanı yapılmayacak: 25 yıl süresince yeni havalimanına alternatif başka bir havalimanının İstanbul’a yapılmayacağı güvencesi verildi.

5'Lİ GÜVENCE İHALEYİ REKORA UÇURDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

garanti iş ~ 11 yıl önce
banada böyle garanti versinler ben bile yaparım iş garantili kurs gibi !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HOP yeni havalimanı ~ 11 yıl önce
Adı şimdiden belli amac atatürk silmek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YAZIK ~ 11 yıl önce
ATATÜRKÜ SİLMEK DİYORSUN KÜÇÜK HARFLE YAZIYORSUN,SEN ÇOKTAN SİLMİŞSİN,HEM ATATÜRK İLE HİÇ ALAKASI YOK AKLA ZARAR YORUMLARLA ATATÜRK DÜŞMANLARININ EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYORSUNUZ
Atatürk ~ 11 yıl önce
İç hatların bir kısmı Atatürk'ten devam etmeli, kalan kısmı da dış hat bağlantılı yolcular için yeni havaalanına aktarılmalıdır. Dünya'da bir çok örneği mevcuttur. Bkz: JFK-LGA, KIX-ITM, LHR-STN, CDG-ORY, FCO-CIA v.s.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Halkalı ~ 11 yıl önce
Halkalıda ev bakıyorum hala emlakçilar pirim yapacak diyor. :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
demok rasim ~ 11 yıl önce
benim aklıma takılan konu sabiha gökçen ne olacak? sabihanın büyük ortaklarından biri limak, 3. havalimanının da ortağı limak. rekabet açısından tuhaf bir durum olacak gibi görünüyor. limak hiç bir şekilde zararlı çıkmaz gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EZS 06 - AHL DOM ~ 11 yıl önce
Bence Atatürk Havalimanı 3. Havalimanı açıldıktan sonra 2 yıl kapalı kaldıktan sonra iç hatlar trafiğine tekrar açılmalı. Bu iki yıl içinde yolcular hem yeni havalimanına alışır hemde AHL bi elden geçirilir. Önceki yorumlarda dendiği gibi yeni havalimanı iç hatlar için uzak. Son olarak Atatürk ismi ile kimsenin problemi yok. Atatürk hepimizin Atatürk'ü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 11 yıl önce
Yeni limanın meydan kontrol kulesi kule inşaasında uzman firmalarla koordineli inşaa edilir umarim. Sadece yerden yuksek olsun yeter mantigiyla bos bulunan ilk yere kule dikilyor. En kritik bina ilkokul mezunu muteahit mantigiyla yapilmamali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yasas ~ 11 yıl önce
Bu ihale ile ilgili her haberde tk geçiyor. Tk ney? Thy olmadığı kesin!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
6e ~ 11 yıl önce
Seoul'de dunyanin en iyi havalimani insa edildi,sehrin yaklasik 60 km disina,ordan sadece dis hat ucuslari yapiliyor,ichat ise eski havalimanindan devam ediyor.AHL sehir icinde ve buyuk bir nimet ve burayi ichatlara kapatmak,ahmaklik,isbilmezli.Simdi Insanlar hesap yapacak,izmirden ank'dan tren otobus ve kendi aracini tercih edecek,insanlar aptal mu,havalimanina indikten2 saat sonra evine ulasacak ve ustelik o kadar bilet parasi odeyecek.Niye devlet oyle sozler viyor,aradaki farki kapatoyor,nerde hani ozel girisim,serbest rekabet..IHALE bir rezilliktir,detaylar ortaya cikinca goreceksiniz.Madem bu kadar garanti veriyosun,o zaman sen yapsana devlet olarak.Hazir insan altyapin var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bir soru ~ 11 yıl önce
neden atatürk havalimanı iç hat terminali olarak kullanılmıyor? Yoksa adında ATATÜRK olduğu için mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
speedy ~ 11 yıl önce
evet oyle... zaten thy istese filonun yarisini da saw'a ceker ama sirf sabiha gokcen'e gicik olduklarindan yapmiyolar... ic hatta inen yolcu dis hat baglantisi icin diger hava alanina gider bagaji ile birlikte kesin : ) ben de sizi ciddye alip verdim ya... zaman kaybi...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000