08 Haziran 2008, Pazar 07:37:35

40 uçak, İstanbul'da görücüye çıkıyor

İstanbul Atatürk Havalimanı, 12-15 Haziran'da bölgenin en büyük uluslararası sivil havacılık fuarına ev sahipliği yapacak.

Airex 2008 Fuarı'na, 35 ülkeden 140 havacılık şirketi ve 40'ın üzerinde uçak katılacak. Mint Fuarcılık tarafından 1996'dan bu yana, iki yılda bir düzenlenen Airex, Uluslararası Sivil Havacılık ve Havalimanları Fuarı'na bu yıl da yurtiçi ve yurtdışından şirketler katılacak. Dört gün açık olacak fuarın en önemli özelliği, Doğu Avrupa'dan Çin'e kadar uzanan coğrafyada düzenlenen ilk ve tek 'sivil' nitelikli uluslararası havacılık organizasyonu olması. Açılışı 12 Haziran'da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından gerçekleştirilecek fuar, perşembe, cuma ve cumartesi saat 10.00-19.00, pazar saat 10.00-15.30 arasında açık olacak. Airex'e bu yıl, Red Bull Air Race pilotları da akrobasi uçuşları ile renk katacak.

Son yıllarda hızla büyüyen Türk sivil havacılık sektöründeki hareketlenme, uçak imalatçıları tarafından da yakından takip ediliyor. Fuara katılan yolcu uçağı imalatçıları Boeing ve Airbus'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'nin yıllık yüzde 4-4,5 oranındaki bir ekonomik büyümesini sürdürmesi durumunda önümüzdeki 10 yılda Türkiye'deki havayollarının toplam değeri 12-16 milyar dolar seviyelerinde en az 150-180 uçak alması bekleniyor. Airex'e katılan havayolları, hava taksi şirketleri, uçuş eğitim okulları gibi kuruluşların sayısındaki artış da bu hareketliliğin gelişime dönüştüğünü gösteriyor. Geçmişte olduğu gibi Airex katılımcı profili, tüm 'sivil havacılık ve havalimanları' endüstrisini kapsıyor. Fuarda, yolcu uçağı, iş jeti, helikopter, ambulans aracı ve sportif uçaklara kadar tüm hava araçları, uçak motorları, seyrüsefer ve uçuş kontrol sistemleri ile simülatörler yer alacak. Yer, kargo, yolcu ve bagaj sistem ve ekipmanları, apron ve terminal sistemleri, havalimanı güvenlik ve entegrasyon sistemleri, havalimanı tasarım ve inşaatı, havalimanı ve terminal işletmecilerinin katılacağı organizasyonda, havayolları, charter ve hava taksi işletmeleri, havacılık kulüp ve meslek kuruluşları de stant açarak tanıtım yapacak.

Fuarda sergilenecek iş jetleri, yine en ilgi çeken gruplar arasında yer alıyor. Hemen her üretici yeni nesil en az bir uçağını ilk defa sergilenmek üzere İstanbul'a getiriyor. İlkler arasında Dassault'un nadiren fuarlara gönderdiği son jenerasyon Falcon 7X'i, Cessna, Mustang, Sovereign ve 400 modelleri, Bombardier'in, Challenger 605'i ve yeniden yapılanan Raytheon Aircraft Company'nin, Hawker Beechcraft Corporation olarak en yeni modeli Hawker 4000'i, Türkiye'de ilk defa sergilenecek.
 

40 uçak, İstanbul'da görücüye çıkıyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000