24 Haziran 2010, Perşembe 14:34:58

06/24 TARİH OLUYOR!

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nın yenilenen pist hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Birdal, kısa pisti olarak bilinen '06/24 pisti'nin açıklanan tarihten önce hizmete açılacağını söyledi.
  • Bu projeyi ustlenen firma oyle alelade bir firma degildir, bu gune kadar 4 milyar dolari bulan islerin altina imza atmis, en buyuk NATO muteahhitlerindendir EKO Insaat. Gerek yonetim kurulu baskani Cengiz Koksal'i, gerekse proje muduru Beyhan Torun sefimi tebrik eder, basarilarinin devamini dilerim
  • Sondan ikinci resimde eşik kaydırma apaçık görülüyor. Peki buna neden gerek görüldü, bilen varsa açıklayabilir mi? Bundan kim ne gibi bir mefaat sağlamış olabilir?
  • Anladığım kadarıyla lastikleri pütürlerinden arındırmak için zımpara benzeri yüzeyi olan 05 e inmek gerekecek.
  • gerçekten çok büyük bir iş başarılmıştır. hem pistin yenilenmesi hemde h.limanı kavşağı yeni haliyle esikisine nazaran çok daha işlevsel oldu. hepsini yapanlara ben de sayın genel müdür gibi bir Türk vatandaşı olarak teşekkür ediyorum. ülkemizde böyle gelişmeleri görmek gurur verici.
  • Resimden gördüğüm kadarıyla sıkılan sular ğöl halinde pistin üstünde kalmış . Bu pisti ısrarla oluklu yapmayanlar bundan sonra piste hydroplanning olup kayan uçakların sorumlusudur. Birgün bile olsa erken bitmesi başarıdır ancak notamsız olarak tabi!
  • Dünden bu yana hayretler içerisinde 06/24 pisti ile ilgili gelen yorumları izliyorum. Acabalarla yüklenici firma böyle bir teknik projenin altından kalkabilir mi diye düşünürken adamların İstanbul'un rezil trafiğine rağmen bu kadar ciddi bir projeyi hemde kısacık bir sürede tamamlamış olmalarına rağmen hala burda öküz altında buzağı arıyor olmamız bizleri bir dolap beygirinden öteye götüremiyor.Şurda ancak bir iki tane övgü yazısına rağmen onlarca yergi mesajlarının olması ilginç. Her kim yaptıysa böyle bir projeyi ellerine sağlık. Devletin malını adamlarına peşkeş çekmeyen idareyede helal olsun
  • Malum, 06-24 isimli pist Gökçen hava limanında da var, aynı yaklaşma sektörü içinde oldukları için ATC nin verdiği benzer talimatlar, özellikle yabancı trafikler tarafından yanlış anlaşılabiliyordu.
  • Hala asfalt bu iş beton niye yapılmadıki.Amerika jfk de pistini yeniliyo BETON.Yazık 1 sene sonra yine kapanır aylar sonra açılır.Neyimiz doğruki pistimiz doğru olsun.Siz kutlamaya devam edin asfalt pisti.Alkışlayın çalınan parayı beton yapılacak paraya yaptılar asfaltı.Ne o kısa zamanda bitmiş 1 günmü kısa hahaha yazıklar oolsun.
  • Böyle stratejik bir işi ( ki en az bir kaç yıl sürmesi muhtemel ) 100 güne sığdıran yüklenici firmayı tebrik ediyorum. Keşke bütün ihaleler bu tip işinin uzmanı teknik firmalara verilebilse... Ellerinize sağlık.
  • ils yaklasma isiklarinin akibetini bilen varmi ben pek goremedim onlari

Atatürk Havalimanı'nın 08 Mart 2010 tarihinde kapatılan ve yenileme çalışmalarının son noktaya geldiği 06/24 pisti yeniden trafiğe açılmak için gün sayıyor. Pist hakkında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek için basın mensuplarıyla buluşan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, yenilenen pist hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Atatürk Havalimanı Airport Hotel'de gazetecilerle buluşan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal öncelikle pist ve meydan hakkında genel bilgiler verdi. Birdal, "Devlet Hava Meydanları İşletmesi olarak 85,5 milyon yolcu ve 1 milyon 66 bin uçağa hizmet veriyoruz. Atatürk Havalimanı, Avrupa'nın en yoğun meydanları arasında yer alıyor. Türkiye'nin yolcu potansiyalinin yüzde 35'ini bu meydan ağırlıyor ve verilere baktığımız zaman da bu rakamların her geçen gün arttığını görüyoruz" dedi.

DHMİ olarak yaptıkları yatırımlardan bahseden Genel Müdür Birdal, "Son 10 yılda Devlet Hava Meydanları İşletmesi olarak 710 milyon TL yatırım yapmışız. Bu rakama 2010 yılında yapılacak olan 300 milyon TL'yi de dahil edersek, 1999 yılından bugüne kadar toplamda 1 milyar 10 milyon TL'lik bir rakam ortaya çıkıyor. Yatırımlarımızla beraber Türkiye gelecek yıllar içinde büyüme adımları atmış oluyoruz" şeklinde konuştu. Birdal, Türkiye'nin mart ayında artan uçuş trafiğiyle dünya rekoru kırdığının da altını çizdi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nın konumundan dolayı Avrupa ve Asya arasında adeta bir köprü vazifesi gördüğünü ifade ederek, "Rakamlara baktığımız zaman, Atatürk Havalimanı'na gelen transit yolcu sayısının bu sözlerimizi ne kadar doğrular nitelikte olduğunu görüyoruz. Öte yandan en az rötar yaşanan ülkeler arasında da ilk sıralardayız. Rötarlar geçen yılın aynı dönemine göre ciddi oranlarda azalmış durumda. Atatürk Havalimanı, dış hat yolcu sayısı bakımından bugün birçok önemli meydanı geride bıkarak Avrupa'da 8'inci sıraya yükselmiştir" dedi.

SÜRPRİZ... BİRDAL: "SÖZ VERDİĞİMİZ ZAMANDA DEĞİL DAHA ERKEN AÇACAĞIZ"

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, 06/24 pistiyle ilgili daha yapılan açıklamalarda verilen açılış tarihinin 1 Temmuz 2010 olduğunu söyleyerek, "Biz daha önceki açıklamalarımızda yenilenen pistin 1 Temmuz tarihinde açılacağını söylemiştik. Ama bugün burada ilk kez açıklıyorum. Biz, pisti verdiğimiz tarihte açmayacağız. Pist, taahüt edilenin aksine 30 Haziran 2010 tarihinde sabah saat 09:00 itibariyle hava trafiğine resmen açılmış olacak. Yüklenici firma başta olmak üzere, burada yapılan çalışmalarda büyük özveri gösteren DMHİ Atatürk Havalimanı Başmüdürü ve beraberinde çalışan tüm arkadaşlarıma bir Türk Vatandaşı olarak teşekkür ediyorum. Hava şartları bazı zamanlarda çalışma şartlarını güçleştirdi. Buna rağmen arkadaşlarımız çok büyük bir çabayla pisti söylenenden önce açılabilecek duruma getirdiler. Tekrardan teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

PROJE 3 AŞAMADA TAMAMLANDI

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, yenilenen pistin 3 aşamada tamamlandığını belirtti. Birdal, o aşamaları şu şekilde dile getirdi:

"1. aşamada, pistin 24 (Ataköy Yönü) tarafında uzatılabilmesi için mevcut Atatürk Havalimanı-Florya yolu ötelenerek eski yol havalimanı sınırları içerisine dahil edildi. Aynı projenin içerisinde kavşak inşaatı da yapıldı.

2. aşamada, havalimanı içerisine dahil edilen bölgede maksimum yüksekliği 25 metreyi bulan kot farkı, kaliteli kaya dolu malzemesi ile dolduruldu. Bu sayede uzama ekseni, mevcut pist sonu ile aynı kota getirilmiş olundu. Bu taş dolgu, Atatürk Barajı'nın 10'da 1'ine eşit olup, ülkemizdeki çoğu orta ölçekli barajda kullanılan dolgudan daha büyük bir miktardır. Burada, 6,5 milyon ton kaya malzemesi, 15 farklı ocaktan 5 ay sürede 300 yüz bin kamyon seferiyle getirilerek çalışıldı.

3. aşamada ise 06/24 pisti 8 Mart 2010 tarihinden itibaren kapatılarak pist tamamen yenilendi. Mevcut pistin beton yüzeyinin özel giyotin makinesiyle çatlatılarak 12 günde sıkıştırıldı. Pist ortasında bulunan ve pilotlara zaman zaman inişlerde sıkıntı yaşatan çukur, kırmataş dolgu malzemesi ile dolduruldu. Bu 10 gün süren işlem sırasında; 800 bin ton 3 inç kırmataş dolgu, 30 cm kalınlığında kuru karışım beton kaplama kullanıldı. Kapalı ve açık drenaj sistemleri yapıldı. CAT 3 sisteminin alt yapısı sağlandı. Siera taksiyolu, 24 yönünde 300 metre uzatıldığı gibi, eksen kaçıklığı da düzeltilerek daha standart bir hale getirildi. 5 adet hızlı çıkış taksiyolu yapılarak, bağlantı taksi yollarının sayısı 2'den 3'e çıkartıldı. 600 bin metreküpü aşkın hafriyat ve geri dolgu çalışması yapıldı. 450 bin tonu aşkın beton ve asfalt kırmataş malzemesi temin edildi. 25 bin ton çimento tedarik edildi. Pistin altına 285 bin metrekare cam elyafı serildi. 10 bin metreyi aşkın drenaj borusu, 250 bin metre elektrik borusu tüm altyapıları ile birlikte döşendi. 22 bin metre primer kablo, 120 bin sekonder kablo çekildi. 2 bin adet gömülü tip pist aydınlatma armatürü montajı, 400 adet yerüstü pist kenar armatürü monte edildi. Bin 800 metre'ye 5 metre genişliğinde açık drenaj kanalı yapıldı. Taşeron ve tedarikçi şoförleri ile birlikte bin 200'ü aşkın insan 10 ay boyunca progenin başarısı için gece gündüz demeden çalıştı"

İLKLERİ BERABERİNDE GETİRDİ, 210 MİLYON TL'YE MAL OLDU...

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, projenin sadece 06/24 pistinin onarımı olarak değil havalimanının genişleme ve gelişim projesi olarak ele alındığını, bu projenin de 210 milyon TL gibi bir rakama mal olduğunu ifade etti. Birdal, dünya standarları ve en yeni teknoloji kullanılarak yenilenen pistle birlikte Türkiye'de ilklere imza atıldığını söyledi.

Birdal, o ilkleri şu şekilde sıralardı:

"İlk kez beton üzerine güvenli bir şekilde asfalt kaplama yapılmasına imkân sağlayan çatlak önleme tabakası yapıldı.

Bir havalimanı pistinde aşınma tabakası olarak ilk kez taşmastik asfalt kullanıldı.  (Taşmastik asfalt, gözenekli ve pürüzlü yapısı sayesinde, sürtünme katsayısını arttırarak frenleme mesafesini minimize etmekle beraber, aynı zamanda yağışlı havalarda su yatağı oluşumunu engelleyen bir yapıya sahip)

İlk kez cam elyaftan yapılmış file malzemesiyle asfalt güçlendirmesi yapıldı.

CAT 2 standartlarındaki aydınlatma sistemi CAT 3'e çevrilerek yönlendirme sistemi uygulandı.

Havaalanı pisti yapımında sıcak karışım asfalt üretimi için normal bitüm yerine SBS katkılı polimer modifiye bitüm kullanıldı.

İlk kez mevcut beton kaplama özel giyotin makinesi ile kırılarak, çevreye ve maliyete katkıda bulunuldu"

06/24 İSMİ TARİH OLUYOR! HOŞGELDİN 05/23...

Airport Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısının ardından gazetecilerle birlikte yenilenen pisti dolaşmayan giden Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal, "Pistin yenilenmesiyle birlikte Gerçek Kuzey ile Manyetik Kuzey arasındaki sapma açısından dolayı pistlerimizin isimleri de değişiyor. Bundan böyle 06/24 yok, 05/23 var. Diğer 18/36 pisti de 17/35 olarak değiştirilecek" dedi.

Gazetecilerin sorularına cevap veren Birdal, "Atatürk Havalimanı Ataköy'e daha çok yaklaştı. Gürültü kirliliğini önlemek için çalışıyoruz, bu amaçla ölçüm cihazları yerleştirdik. Ölçümlerden sonra gerekli düzenlemeleri yapacağız. Ancak insanlar "illa ben havalimanına yakın olacağım" diyorlarsa buna yapacak bişeyimiz yok. Askeri alanla ilgili çalışmalarımızı sürüyor. Orasını da Atatürk Havalimanı dahil ederek yeni taksiyolu ve apron inşa etmek istiyoruz. İhtiyaca göre de yeni terminal inşa edilebilir. Ancak bu ilerleyen zamanlarda konuşulacak bir konu... Devlet konukevi ile ilgili de projelerimiz var. Eğer Askeriye'ye ait alanı alabilirsek, yeni devlet konukevini oraya yapacağız" şeklinde konuştu.

Ayrıca piste su tankerleri getirilerek su yatağı oluşumunun ortadan kalktığı gazetecilere gösterildi.













06/24 TARİH OLUYOR!

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu projeyi ustlenen firma oyle alelade bir firma degildir, bu gune kadar 4 milyar dolari bulan islerin altina imza atmis, en buyuk NATO muteahhitlerindendir EKO Insaat. Gerek yonetim kurulu baskani Cengiz Koksal'i, gerekse proje muduru Beyhan Torun sefimi tebrik eder, basarilarinin devamini dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sondan ikinci resimde eşik kaydırma apaçık görülüyor. Peki buna neden gerek görüldü, bilen varsa açıklayabilir mi? Bundan kim ne gibi bir mefaat sağlamış olabilir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Anladığım kadarıyla lastikleri pütürlerinden arındırmak için zımpara benzeri yüzeyi olan 05 e inmek gerekecek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
gerçekten çok büyük bir iş başarılmıştır. hem pistin yenilenmesi hemde h.limanı kavşağı yeni haliyle esikisine nazaran çok daha işlevsel oldu. hepsini yapanlara ben de sayın genel müdür gibi bir Türk vatandaşı olarak teşekkür ediyorum. ülkemizde böyle gelişmeleri görmek gurur verici.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Resimden gördüğüm kadarıyla sıkılan sular ğöl halinde pistin üstünde kalmış . Bu pisti ısrarla oluklu yapmayanlar bundan sonra piste hydroplanning olup kayan uçakların sorumlusudur. Birgün bile olsa erken bitmesi başarıdır ancak notamsız olarak tabi!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Dünden bu yana hayretler içerisinde 06/24 pisti ile ilgili gelen yorumları izliyorum. Acabalarla yüklenici firma böyle bir teknik projenin altından kalkabilir mi diye düşünürken adamların İstanbul'un rezil trafiğine rağmen bu kadar ciddi bir projeyi hemde kısacık bir sürede tamamlamış olmalarına rağmen hala burda öküz altında buzağı arıyor olmamız bizleri bir dolap beygirinden öteye götüremiyor.Şurda ancak bir iki tane övgü yazısına rağmen onlarca yergi mesajlarının olması ilginç. Her kim yaptıysa böyle bir projeyi ellerine sağlık. Devletin malını adamlarına peşkeş çekmeyen idareyede helal olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Malum, 06-24 isimli pist Gökçen hava limanında da var, aynı yaklaşma sektörü içinde oldukları için ATC nin verdiği benzer talimatlar, özellikle yabancı trafikler tarafından yanlış anlaşılabiliyordu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hala asfalt bu iş beton niye yapılmadıki.Amerika jfk de pistini yeniliyo BETON.Yazık 1 sene sonra yine kapanır aylar sonra açılır.Neyimiz doğruki pistimiz doğru olsun.Siz kutlamaya devam edin asfalt pisti.Alkışlayın çalınan parayı beton yapılacak paraya yaptılar asfaltı.Ne o kısa zamanda bitmiş 1 günmü kısa hahaha yazıklar oolsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Böyle stratejik bir işi ( ki en az bir kaç yıl sürmesi muhtemel ) 100 güne sığdıran yüklenici firmayı tebrik ediyorum. Keşke bütün ihaleler bu tip işinin uzmanı teknik firmalara verilebilse... Ellerinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
ils yaklasma isiklarinin akibetini bilen varmi ben pek goremedim onlari

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000