22 Temmuz 2010, Perşembe 16:10:46

Sukhoi Superjet devlere kafa tutuyor

Rus uçak üreticisi Superjet, İngiltere’de düzenlenen fuarda aldığı siparişler ile bu alanda pazarı elinde tutan Boeing ve Airbus’a karşı rakip olma yolunda ilerliyor.
  • Bazı arkadaşlar dedikodulara inanıyorlarmış. Gerçek olan ve gerçek olmıyan olgular ile oyunayarak propagandasını yapıyorlarmış. Bir şey hatırlamak istiyorum. Üç ıyl önce SSJ-100 uçağının asla kalkamayacağını söyleyen insanlar vardı. Ama uçak kalktı ve uçuyor. Nerede o insanlar? Bence konuyu kapatalım. Bir gelişme (havayoluna teslimat, tarifeli uçuşlara başlangıç) olunca konuya dönelim ve yorumlarımızı o zaman yapalım...
  • Bermuda'daki leasing şirketinin sitesine baktım. Site adının kayıt tarihinden bir yıl bile geçmemiş. Ekim 2009'da kaydetmişler. Siteyi de taminimce Nisan sonunda kurmuşlar. Bu işte bir şeytan üçgeni var gibime geliyor. pg10
  • Rusların kendileri bile bazı Türkler kadar ümitli değil. Tu-204, Tu-334 başarısızlığı var arkada. An-158 gibi rakip var. Onu da Ukraynalıların elinden tamamen kapma çabasındalar. Bir de uçağı Boeing ve Airbus ile kıyas etmenin manası yok çünkü onlar bu sınıfta (RJ) uçak üretmiyorlar. Eğer bu uçağın en önemli artısı fiyat ise Bombardier ve Embraer'deki muadilleri ile kıyaslamak gerekiyor. Zaten baştan alıcısı olan gazı pazarlamak kolay da uçağa gelince gerçek manada kapitalizmi göstermek gerkiyor. pg10
  • Biz ''kötü bir uçak'', ''siparişleri gerçek değil'' gibi yorumları yapabiliriz ama bir şey değişmez. SSJ-100 var. SSJ-100 uçuyor. Siparişleri var. Fena mı iyi mi, PR mı gerçek mi zaman gösterir. Sıfırdan uçağı üretmek kolay bir iş değildir. Uzun bir yol. Bu yılın sonuna kadar ilk teslimi olmalı, 2011da tarifeli uçuşlara başlamalı. O zaman belli olur. Türkiye'de böyle bile uçak yok, ve yakın bir gelecekte olamaz...
  • 75 kişilik konfigürasyon için sipariş vermiş gibi gözüken Gadair'in ise ismi var cismi yoktur. Uçağı olmayan Gadair'in AOC'si var mı, bu da ayrı bir soru işaretidir.
  • 95 kişik versiyonu için 278 adet sipariş verilmiş gibi gözüküyor ama henüz ortada uçak yok. sadece 4 adet gösteriye çıkarılmış. motorları EASA aldı ama uçak da yok henüz. böyle giderse bu işin altından zor kalkarlar. EASA bugün git şunları düzelt yine gel diyerek çalışıyor ve her geri yollayış ciddi masraf getiriyor. Ucuz fiyatına rağmen afrika ülkelerinden bile sipariş alamadı. havayolu şirketi olarak güvenlik kalitesi kategori 2 olarak sınıflanan Kartika gibi havayolarının verdiği siparişleri de ciddiye almamak gerek. 5 uçağı var 30 tane ssj100 siparişi vermiş. Ruslar İtalyan'lara marketingi bırakarak büyüyk bir hata yapmışlardır. Bunu acısını gelecek yıllarda çekeceklerdir. 75 kişilik versiyonunda ise sadece 2 adet sipariş vardır.
  • Rus havacılık uzmanları, Superjet'in Farnborough çıkışını sadece PR ile ilişkilendiriyorlar. Zaten şov olduğu için bu doğal. Ancak bu işin teknik ve finansal tarafını hiç de iyi görmüyorlar. PR ile bir yere kadar. Bu da açıkça görülüyor.
  • 1. Şu an kontrat imzalayan şirketlerin arasında yalnız rus şirketleri değildir, başka ülkeler de var. 2. Her devlet kendi sanayini yalnız destekleyebilir değil desteklemelidir. Bu normal bir şey. Devlet payı olan bir havayolu niçin milli malı olan bir uçak almasın? Fikrim - bugün sipariş vermeyen havayollar yarın hem beklemeye, hem daha pahallıya almaya zorunda kalacaklar...
  • İtalya ve Bermuda işbirliğine kaldıysa bu uçakların satışı. Sallama serbest. 900 milyon dolarlık satış için, pearl ne kadar peşinat vermiş onu söylesene. tabii ki beş kuruş vermemiştir. kağıt üzerinde etrafa show.
  • Bahama'daki off-shore şirketi bu uçakları Azerbaycan'daki bir şirkete kiralayacak imiş. Ruslar kendi uçaklarını Ruslara pazarlayamadıktan sonra batılılara hiç satamaz. Ruslar geçmişte o günün şartlarında uçak üretmiş olabilir. Fakat o zaman ekonomi kapalı idi ve tüm yatırımlar devlet tarafından yapılmakta idi. Devlet kimseye hesap vermek zorunda değildi. Gerçi bugün de Rus yönetimine kimse hesap soramıyor ancak devletin yaptığı yatırımların ekonomik başarısızlıktan kurtulamaması yöneticilerin üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Onlar da Aeroflot gibi kamu payı olan şirketlere baskı yapıyorlar. Brezilya ve Kanada, ERJ ve CRJ için baskı yapıyor mu, yapmıyor... Kendi malına güven budur işte... Sen kendine güvenmezsen kim sana güvenecek?

Hürriyet EkoNet'te yer alan habere göre; Superjet, Farnborough şehrindeki fuarda, deniz aşırı ülkelere satmak için 900 milyon dolarlık ikinci 30 adet yolcu uçağı siparişi alındığını açıkladı.

Farnborough’daki fuarın ilk üç gününde 60 kesin sipariş alındığını açıklayan SuperJet, en son Bermuda merkezli uçak kiralama şirketi Pearl ile 900 milyon dolarlık bir anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, SuperJet gelecek yıla kadar bu şirkete 30 adet uçak teslim edecek.   

Şirket daha önce de Endonezyalı havayolu şirketi Kartika ile yine 30 uçak teslim edeceği 951 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamıştı.

Uzun süredir piyasa sürülmesi beklenen SuperJet 100 modeli, Rusya’nın Sovyet Birliği’nin yıkılışından sonra ürettiği ilk yolcu uçağı olması açısından da önem taşıyor. 

Şirketin bu uçakla, Boeing ve Airbus gibi pazarın lider şirketlerine, bölgesel çapta kafa tutmaya çalışacağı belirtiliyor.  

Moskova hükümetinin kontrolündeki Sukhoi’nin iştiraki olan SuperJet’te, İtalyan havacılık şirketi Finmeccanica’nın da yüzde yüzde 25 hissesi bulunuyor.



POZİSYONUMUZU GÜÇLENDİRİYORUZ

Orta büyüklükte olan SuperJet 100, ilk uçusunu Mayıs 2008’de gerçekleştirse de proje sırasında meydana gelen bir takım ertelemeler yüzünden uçağın piyasa çıkışı 2010’un sonlarına uzadı.

Şirket ilk siparişlerini Rus Aeroflot Havayolları’ndan aldı. Başbakan Vladimir Putin, bu ayın başında yaptığı bir basın açıklamasında, Aeroflot CEO’su Vitaly Saveley’i SuperJet’ten daha fazla uçak almaya çağırmıştı. 

Aeoroflot da İngiltere’deki fuar başlamadan önce 30 ile 100 arasında sipariş verdiklerini söyledi. Macaristanlı havacılık şirketi Malev de SuperJet’ten 30 adet uçak sipariş ettiklerini açıkladı.

SuperJet CEO’su Alessandro Franzoni en son uluslararası uçak kiralama şirketi Pearl ile imzaladıkları anlaşma için, “Bu, uçaklarımızın ne kadar kaliteli olduğunun ve bu piyasadaki pozisyonumuzu güçlendirdiğimizin bir kanıtı” dedi. 

Şirket fuar sırasında ek olarak 49 uçak siparişi daha aldıklarını, bunlardan 24 tanesinin Taylandlı havayolu şirketi Orient Thai Airlines’tan geleceği belirtildi.

Sukhoi Superjet devlere kafa tutuyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bazı arkadaşlar dedikodulara inanıyorlarmış. Gerçek olan ve gerçek olmıyan olgular ile oyunayarak propagandasını yapıyorlarmış. Bir şey hatırlamak istiyorum. Üç ıyl önce SSJ-100 uçağının asla kalkamayacağını söyleyen insanlar vardı. Ama uçak kalktı ve uçuyor. Nerede o insanlar? Bence konuyu kapatalım. Bir gelişme (havayoluna teslimat, tarifeli uçuşlara başlangıç) olunca konuya dönelim ve yorumlarımızı o zaman yapalım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bermuda'daki leasing şirketinin sitesine baktım. Site adının kayıt tarihinden bir yıl bile geçmemiş. Ekim 2009'da kaydetmişler. Siteyi de taminimce Nisan sonunda kurmuşlar. Bu işte bir şeytan üçgeni var gibime geliyor. pg10

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Rusların kendileri bile bazı Türkler kadar ümitli değil. Tu-204, Tu-334 başarısızlığı var arkada. An-158 gibi rakip var. Onu da Ukraynalıların elinden tamamen kapma çabasındalar. Bir de uçağı Boeing ve Airbus ile kıyas etmenin manası yok çünkü onlar bu sınıfta (RJ) uçak üretmiyorlar. Eğer bu uçağın en önemli artısı fiyat ise Bombardier ve Embraer'deki muadilleri ile kıyaslamak gerekiyor. Zaten baştan alıcısı olan gazı pazarlamak kolay da uçağa gelince gerçek manada kapitalizmi göstermek gerkiyor. pg10

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Biz ''kötü bir uçak'', ''siparişleri gerçek değil'' gibi yorumları yapabiliriz ama bir şey değişmez. SSJ-100 var. SSJ-100 uçuyor. Siparişleri var. Fena mı iyi mi, PR mı gerçek mi zaman gösterir. Sıfırdan uçağı üretmek kolay bir iş değildir. Uzun bir yol. Bu yılın sonuna kadar ilk teslimi olmalı, 2011da tarifeli uçuşlara başlamalı. O zaman belli olur. Türkiye'de böyle bile uçak yok, ve yakın bir gelecekte olamaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
75 kişilik konfigürasyon için sipariş vermiş gibi gözüken Gadair'in ise ismi var cismi yoktur. Uçağı olmayan Gadair'in AOC'si var mı, bu da ayrı bir soru işaretidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
95 kişik versiyonu için 278 adet sipariş verilmiş gibi gözüküyor ama henüz ortada uçak yok. sadece 4 adet gösteriye çıkarılmış. motorları EASA aldı ama uçak da yok henüz. böyle giderse bu işin altından zor kalkarlar. EASA bugün git şunları düzelt yine gel diyerek çalışıyor ve her geri yollayış ciddi masraf getiriyor. Ucuz fiyatına rağmen afrika ülkelerinden bile sipariş alamadı. havayolu şirketi olarak güvenlik kalitesi kategori 2 olarak sınıflanan Kartika gibi havayolarının verdiği siparişleri de ciddiye almamak gerek. 5 uçağı var 30 tane ssj100 siparişi vermiş. Ruslar İtalyan'lara marketingi bırakarak büyüyk bir hata yapmışlardır. Bunu acısını gelecek yıllarda çekeceklerdir. 75 kişilik versiyonunda ise sadece 2 adet sipariş vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Rus havacılık uzmanları, Superjet'in Farnborough çıkışını sadece PR ile ilişkilendiriyorlar. Zaten şov olduğu için bu doğal. Ancak bu işin teknik ve finansal tarafını hiç de iyi görmüyorlar. PR ile bir yere kadar. Bu da açıkça görülüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
1. Şu an kontrat imzalayan şirketlerin arasında yalnız rus şirketleri değildir, başka ülkeler de var. 2. Her devlet kendi sanayini yalnız destekleyebilir değil desteklemelidir. Bu normal bir şey. Devlet payı olan bir havayolu niçin milli malı olan bir uçak almasın? Fikrim - bugün sipariş vermeyen havayollar yarın hem beklemeye, hem daha pahallıya almaya zorunda kalacaklar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
İtalya ve Bermuda işbirliğine kaldıysa bu uçakların satışı. Sallama serbest. 900 milyon dolarlık satış için, pearl ne kadar peşinat vermiş onu söylesene. tabii ki beş kuruş vermemiştir. kağıt üzerinde etrafa show.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bahama'daki off-shore şirketi bu uçakları Azerbaycan'daki bir şirkete kiralayacak imiş. Ruslar kendi uçaklarını Ruslara pazarlayamadıktan sonra batılılara hiç satamaz. Ruslar geçmişte o günün şartlarında uçak üretmiş olabilir. Fakat o zaman ekonomi kapalı idi ve tüm yatırımlar devlet tarafından yapılmakta idi. Devlet kimseye hesap vermek zorunda değildi. Gerçi bugün de Rus yönetimine kimse hesap soramıyor ancak devletin yaptığı yatırımların ekonomik başarısızlıktan kurtulamaması yöneticilerin üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Onlar da Aeroflot gibi kamu payı olan şirketlere baskı yapıyorlar. Brezilya ve Kanada, ERJ ve CRJ için baskı yapıyor mu, yapmıyor... Kendi malına güven budur işte... Sen kendine güvenmezsen kim sana güvenecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000