03 Eylül 2009, Perşembe 13:17:18

Ruslar Tupolev'den vazgeçiyor

Rusya havayolları şirketi Aeroflot, radikal bir karar alarak, Tupolev tipi bütün yolcu uçaklarını hizmetten kaldırmaya karar verdi.
  • Toplam 63 kazası var. Bunlardan 6 tanesi terorist kaynaklı. Bazıları çok kötü runway koşullarından. 1015 adet üretilmiş, 1968 deki ilk uçuşundan beri. 1972 de devreye girmiş. Kolay kolay başka bir uçağın inip kalkamayacağı uyduruk Rusya pistlerinde yılardır çalışıyor. 075km/h hızı var. 5280km menzil. 18.000 cycle. Daha ne olsun!
  • aslına bakacak olursanız rus uçakları gerçektende sağlam yapılan çok iyi uçaklardır mesela il-86 lar henüz kaza yapmamış tek uçak tipidir ki nu uçakların kokpitlerine bir bakın hemen inmek istersiniz bana kalırsa tu-154 lerde bir o kadar sağlam ama bir çok serseri mayın ülkede de bu uçaklardan olduğu için bu uçakların kaza oranları oldukça yüksek oluyor ama ben bir aeroflotun bu tip uçaklarla olan bir kazasını hatırlamıyorum

Tupolevlerin yerini ise, Batılı dev şirketler Boeing ve Airbus'ın ürettiği uçaklar almaya başladı.

Ülkenin ulusal havayolu şirketi Aeroflot'un bu kararı, bir zamanların dev havacılık sektörünün geleceği konusunda da soru işaretleri yarattı.

Rusya'nın en iyi uçaklarının sergilendiği havacılık fuarında Hava Kuvvetleri'nin savaş uçakları geçiş yapıyor.

Yerde ise, kalabalık bir grup, askeri ve sivil uçakları inceliyor. Hepsi çok etkileyici görünüyor, ama gerçekte Rus havacılık sektörü ciddi sorunlarla karşı karşıya.

Kremlin modernleşme istiyor

Yüklü borç, siparişlerini zamanında teslim edememek başta gelen sorunlar arasında. Bu durum ise, fuarı açan Başbakan Vladimir Putin'i öfkelendirmiş...

Putin buradaki konuşmasında "Tabii ki havacılık sektörümüzü destekleyeceğiz ama bu ihmalin ya da az çalışmanın, kötü iş yapmanın mazereti olamaz. Ben yetkililerin bu sektördeki şirketleri ve genel olarak da havacılık sektörünü dikkatle izmelelerini bekliyorum" dedi.

Putin o kadar öfkeli ki, modernleşmede geride kalan sektöre yönelik milyarlarca doları bulan devlet desteğini kesmekle tehdit ediyor.

Aeroflot'un Moskova'daki en büyük havaalanlarından birindeki dev bakım merkezinde gördüklerim ise, sektörün neden bu denli zor durumda olduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Önümde, elden geçirilmekte olan bir Tupolev-154 yolcu uçağı var. 1960'larda üretimine başlanan, o dönemden bu yana çok az değişiklik geçiren, şöhreti çok kötü, eski bir uçak.

Aeroflot'un yönetim kurulu başkanı Vitali Savelev için aldıkları karar, eski uçaklardan kurtularak, Boeing ve Airbus'a yönelmek demek.

Tupolevlerin zamanının geçtiğini, çok fazla yakıt tüketen bu uçakların yerlerine koymakta oldukları Batılı uçakların daha modern ve daha rahat olduğunu söylüyor.

Rusya'da bir zamanlar muazzam olan havacılık sektörünü oluşturan bu fabrikalarda yeni kuşak, modern uçaklar inşa ediliyor, ancak Rus havayolu şirketleri bu uçakları satın almak için pek de hevesli değil.

'Üretim sürmeli'

Aviastar bu üreticilerden biri ve yöneticilerinden Viktor Kuznetsov bu durumu kabullenmiyor.

"Bu uçakların modasının geçtiği, bunlardan çok az satabildiğimiz doğru. Ama faaliyetler sürmeli. Airbus ya da Boeing'in Rusya'ya uçak satmaktan vazgeçtiğini düşünün. Bu nedenle bu sektör stratejik öneme sahiptir ve hayatta kalacaktır." diyor.

Kuznetsov'un haklı olduğu da söylenebilir. Hükümetin, sektörün tamamen çöküşüne izin vermesi beklenmiyor.

Örneğin Aviastar fabrikasında, Tupolevlerin daha gelişmiş modelleri üretiliyor.

Havacılık uzmanı Oleg Pantelev, bu üretimin ticari kaygılarla yapılmadığı görüşünde. Amacın fabrikayı ayakta tutmak olduğuna katılan Pantelev, 'Tupolevlerin Airbus ya da Boeing'lerle rekabet edemeyeceğine kuşku yok ama üretimin devamlılığını sağlamaya değer. Böylece insanlar Rus uçak sektörünü unutmayacaktır' diyor.

Havacılık fuarında, yeni bir Rus uçağı modeli olan ve Sukhoi firması tarafından üretilen Süperjet olumlu değerlendirmeler aldı.

Aeroflot da, muhtemelen hükümet baskısı altında, 30 adet Süperjet siparişi verdi. Bu belki de karanlık bir dönemden geçmekte olan Rus havacılık sektörü için bir umut ışığı.

Öger Türk Tur

Ruslar Tupolev'den vazgeçiyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Toplam 63 kazası var. Bunlardan 6 tanesi terorist kaynaklı. Bazıları çok kötü runway koşullarından. 1015 adet üretilmiş, 1968 deki ilk uçuşundan beri. 1972 de devreye girmiş. Kolay kolay başka bir uçağın inip kalkamayacağı uyduruk Rusya pistlerinde yılardır çalışıyor. 075km/h hızı var. 5280km menzil. 18.000 cycle. Daha ne olsun!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
aslına bakacak olursanız rus uçakları gerçektende sağlam yapılan çok iyi uçaklardır mesela il-86 lar henüz kaza yapmamış tek uçak tipidir ki nu uçakların kokpitlerine bir bakın hemen inmek istersiniz bana kalırsa tu-154 lerde bir o kadar sağlam ama bir çok serseri mayın ülkede de bu uçaklardan olduğu için bu uçakların kaza oranları oldukça yüksek oluyor ama ben bir aeroflotun bu tip uçaklarla olan bir kazasını hatırlamıyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000