17 Eylül 2009, Perşembe 13:26:00

Kriz, Aeroflot'u da salladı

Rusya kökenli uçak firması Aeroflot, önümüzdeki yılın ilk yarısında iş gücünün yaklaşık yüzde 13’ünü (2000 kişi) işten çıkarmayı planlıyor...

Şirketten bir yetkilinin perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, bunun temel sebebinin yakıt fiyatlarının oldukça artması ve buna bağlı olarak giderlerin oldukça yükselmesi olduğu görülüyor.

Şirketin sözcüsü Irina Dannenberg,; “Genel Müdürümüz yılın sonuna kadar yada gelecek yılın ilk çeyreğine kadar 2000 kişinin işten çıkarılacağını iletti.”

Rusya’nın Interfax haber ajansı, şirketin içinden bir kişi ile yaptığı görüşmede ise Aeroflot’un şimdiden 500 kişiyi işten çıkardığını ve bu sayının 6000 kişiye kadar yükselebileceğini (şirkette çalışan 15.500 kişinin üçte biri) belirtti.

Danneburg, kendisine yöneltilen daha büyük kapsamda işten çıkarma ihtimali olup olmadığına yönelik soruya ise; “Evet, belki de daha da fazla. Ama şimdilik sadece 2000 kişi.” Yanıtını verdi.

Ayrıca Danneburg, şöyle ekledi; “Genel Müdürümüz geçmişte, şirket kadrosunun azaltılması gerektiğinden birçok kez bahsetmişti. Şimdi krizle beraber bu bir zorunluluk oldu.”

Havayolu’nun temmuz ayındaki açıklamasında, 2008 gelirlerinin, yükselen petrol ve kerosen giderleri ile kargo operasyonlarında yaşanan net zararlar sebebiyle bir önceki yıla oranla % 88 oranında düştüğünü açıkladı. Aeroflot kargo bölümü, haziran ayında iflasını açıklamıştı.

Aeroflot’un 2008 yılındaki karı sadece 37 milyon dolar idi.(27 milyon Euro) 2007 yılının tümünde ise bu rakam 313.4 milyon dolardı.

Dünya çapında benzer problemler yaşayan pek çok havayolu şirketinden biri olan Aeroflot ve yan kuruluşları, bunun üzerine 2009 yılının ilk 6 ayında, geçen yıl global durgunluk yaşanmasına rağmen bu yıl daha da kötü bir tablo çizerek yolcularında % 11.5’lik bir gerileme yaşadı.

47 ayrı ülkede hizmet veren Aeroflot, temmuz ayında 5 adet Airbus 320 ve 321 uçağının, bilet satışlarındaki büyük düşüş dönemine denk gelmesi ile oldukça zor bir dönem yaşadı.

Air France ve KLM’nin önderliğinde olduğu Sky Team Alliance’ın bir üyesi olan Aeroflot’un hırsı, geçmiş yıllardan süregelen, bir Sovyet devlet havayolundan global bir hava devine dönüşme planları, açıkça göze çarpıyor.

Geçen yıl Aeroflot’un hedeflerinde, yolcu sayısının 2015 yılına kadar üçe katlanarak 21 milyon olması hedefleniyordu.

Rus Hükümeti’nin % 51 oranında hissesine sahip olduğu Aeroflot, büyüme planının büyük bir bölümünde Doğu Avrupa’ya yoğunlaşmıştı.

Aeroflot şirketi, özellikle Orta ve Doğu Avrupa’da uzun vadede en büyük gelişimi yapan şirket olmayı hedeflemektedir. Ayrıca Aeroflot  bu yıl Çek devlet havayolu şirketi, CSA Czech Airlines’a teklif veren firmalar arasında idi.

Kriz, Aeroflot'u da salladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000