12 Temmuz 2010, Pazartesi 07:58:44

"Boeing ve Airbus kabul edilemez"

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, devlet hava yolu şirketi Aeroflot'un 44 adet Boeing ve Airbus model uçaklar alarak iç piyasada büyüme planını sert bir şekilde eleştirdi.
  • Keşke bizim yöneticilerimiz de Putin'in bu davranışını örnek alsalar. Uçaktan vazgeçtik yapamıyoruz şimdilik, ama kardeşim hiç olmazsa makam arabalarınızı yerli imalattan satın alın ekonomimizi destekleyin. Nerdeee?
  • bizde ne üretecek teknik ve yatırım anlayışı nede onu böyle savunacak ve teşvik edecek yöneticiler var .. hiç olmadımı oldu... şimdi ? hiç biri yok... olacak mı ? elbette birgün .Bu ülke bizden güzel çocuklar yetiştirmemizi bekliyor.
  • Türkiye - Brezilya ortak uçak üretimi projesinde elimizi çabuk tutmalıyız. Rus havacılığının gelişmesi bu alanda Türk sanayiini baltalar. Türkiye, motorlu kara taşıtlarında ve beyaz eşyada sahip olduğu "üretici ülke" vasfını havacılık sanayiinde de elde etmelidir.
  • son nesil jet uçağını üretiyorlar fakat eski uçakların yerine koyacak yerli malı uçağı üretemiyorlar. Üstelik 1 değil 5 şirketleri var. Savaşmak için para var ama siviller için para yok. Sovyet sistemine geri dönüşün tam kendisi bu. Ruslar konutlarını bile kendileri yapamıyor, Türklere yaptırıyorlar. Bazı Türkler nedense komplekslere girip Rusya'yı bir şey zannediyorlar.
  • Global ekonomide yapilan ne kadar dogru-yanlis tartisilir. Rus ucaklarinin Avrupa'ya yuksek ses limitlerinden dolayi ucamamasi gercegi de var ama bence Putin'in milliyetci yaklasimini takdir etmek gerekir. Bu yaklasim isle kendi ulkesine faydali olacagi kesindir. Darisi bizim basimizdaki yoneticilere. Yerli girisimi desteklemeyen, ozellikle yerli pilot dururken yabanciya kapilari sonuna kadar acan, yerli pilottan universite mezunu olmasini isterken yabanciya bu kosulu uygulamayanlara ornek olsun. Yerli ucaklara destek ciksinlar diyemiyorum cunku Ataturk'un kurdugu ucak fabrikasini kapatan bir sisteme,bu kafada olan yoneticilerle bu is hayal.Ucagi birakin danayi,bugdayi bile disaridan alan hale geldik. Yazik....
  • Yeni başlık güzel olmuş. Bir de başına Putin eklense daha da şahane olurdu. Böyle Rusya, Dünya Ticaret Örgütüne alınmamalı. Rus turistleri neden Türk şirketleri taşıyamıyor? Çünkü Putin engel oluyor. Türkiye - Rusya ikili ticaret hedefi 100 milyar dolar. KGB kafasıyla bu hayatta mümkün değil.
Aeroflot CEO'su Vitali Savalyev'le görüşen Putin, "Siz yerel piyasada büyümek istiyorsunuz. Ancak Rusteknolojiürünlerini satın almıyorsunuz. Bu kabul edilemez." dedi.

Savalyev'den daha fazla Rus uçağı satın alacak şekilde planlarını gözden geçirmesini isteyenRusyabaşbakanı, 115 uçaktan oluşan şirketin filosunda sadece altı adet Ilyushin-96 model jetlerin bulunmasını eksik olarak değerlendirdi. Yerli teknoloji ürünlerin kullanılmasının önemine değinen Putin, Aeroflot'a Tupolev ve Irkut MS-21 model uçakları önerdi.

Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliğinin gerçekleşmesinin ardından hava yolu ulaşımının çok daha önemli hale geleceğine vurgu yapan Savalyev, iç piyasada yüzde 25 oranında büyümenin ana hedefleri olduğunu söyledi. Şirket iç uçuşlar için 30 adet Sukhoi model uçaklardan almayı da planlıyor.

Yerli teknoloji kullanımından endişe etmediklerini kaydeden Aeroflot yetkilisi, planlarını gözden geçirecekleri taahhüdünde bulundu. 2009 sonunda 2,6 milyar dolarlık ciroya ulaşan şirket, 400 milyon dolar da vergi ödedi. Ekonomik kriz nedeni ile şirket 2009'da yüzde 5,6 küçüldü.

Yabancı uçaklar için yüzde 20'lere varan gümrük uygulamasına rağmen, sivil havacılıkta halen yabancı model uçak kullanımı yüzde 70'lerin üzerinde. Siparişlerin zamanında gerçekleşememesi ve yakıt tasarrufu nedeni ile yerli modeller sivil havacılıkta tercih edilmiyor. Aeroflot'un yüzde 51,7'sini elinde bulunduran devlet, yönetimde etkinliğini sürdürüyor.
"Boeing ve Airbus kabul edilemez"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 14 yıl önce
Keşke bizim yöneticilerimiz de Putin'in bu davranışını örnek alsalar. Uçaktan vazgeçtik yapamıyoruz şimdilik, ama kardeşim hiç olmazsa makam arabalarınızı yerli imalattan satın alın ekonomimizi destekleyin. Nerdeee?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bizde ne üretecek teknik ve yatırım anlayışı nede onu böyle savunacak ve teşvik edecek yöneticiler var .. hiç olmadımı oldu... şimdi ? hiç biri yok... olacak mı ? elbette birgün .Bu ülke bizden güzel çocuklar yetiştirmemizi bekliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Türkiye - Brezilya ortak uçak üretimi projesinde elimizi çabuk tutmalıyız. Rus havacılığının gelişmesi bu alanda Türk sanayiini baltalar. Türkiye, motorlu kara taşıtlarında ve beyaz eşyada sahip olduğu "üretici ülke" vasfını havacılık sanayiinde de elde etmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
son nesil jet uçağını üretiyorlar fakat eski uçakların yerine koyacak yerli malı uçağı üretemiyorlar. Üstelik 1 değil 5 şirketleri var. Savaşmak için para var ama siviller için para yok. Sovyet sistemine geri dönüşün tam kendisi bu. Ruslar konutlarını bile kendileri yapamıyor, Türklere yaptırıyorlar. Bazı Türkler nedense komplekslere girip Rusya'yı bir şey zannediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Global ekonomide yapilan ne kadar dogru-yanlis tartisilir. Rus ucaklarinin Avrupa'ya yuksek ses limitlerinden dolayi ucamamasi gercegi de var ama bence Putin'in milliyetci yaklasimini takdir etmek gerekir. Bu yaklasim isle kendi ulkesine faydali olacagi kesindir. Darisi bizim basimizdaki yoneticilere. Yerli girisimi desteklemeyen, ozellikle yerli pilot dururken yabanciya kapilari sonuna kadar acan, yerli pilottan universite mezunu olmasini isterken yabanciya bu kosulu uygulamayanlara ornek olsun. Yerli ucaklara destek ciksinlar diyemiyorum cunku Ataturk'un kurdugu ucak fabrikasini kapatan bir sisteme,bu kafada olan yoneticilerle bu is hayal.Ucagi birakin danayi,bugdayi bile disaridan alan hale geldik. Yazik....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yeni başlık güzel olmuş. Bir de başına Putin eklense daha da şahane olurdu. Böyle Rusya, Dünya Ticaret Örgütüne alınmamalı. Rus turistleri neden Türk şirketleri taşıyamıyor? Çünkü Putin engel oluyor. Türkiye - Rusya ikili ticaret hedefi 100 milyar dolar. KGB kafasıyla bu hayatta mümkün değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000